Ο εκτελεστικός γραμματέας της Ομόνοιας 29Μ, Αδάμος Ευσταθίου με μακροσκελή ανάρτηση του αναφέρεται στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη και τον δρόμο που ακολουθεί το οπαδικό κίνημα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Ουσιαστικά στην ανάρτηση του καλεί τους αρμόδιους να βρουν τρόπο μαζί με τους οργανωμένους για να επιστρέψουν στα γήπεδα γιατί με την κάρτα οπαδού η βια απλά μεταφέρεται στους δρόμους και το πρόβλημα μεγαλώνει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

Από συνδεσμίτες, συμμορίτες,
με τις ευλογίες της πολιτείας

Γράφω σήμερα κυρίως για να ξέρω ότι όσα βλέπω να γίνονται και όσα προβλέπω να γίνουν τα έγραψα και δημοσία. Έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, γιατί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου μα καθόλου μακρυά από τον τόπο μας.

Θα ξεκινήσω πηγαίνοντας πίσω στο 2016 στην μοναδική συνεδρία της επιτροπής νομικών της Βουλής που κάλεσαν τους οργανωμένους οπαδούς, στην οποία είχα τότε την τύχη να εκπροσωπήσω το σύνολο που ανήκω. Σε εκείνη την μικρή ομιλία/παρουσίαση, μέσα στα πολλά που είπα ενάντια στο τρομονόμο, που τελικά ψήφισαν, είχα πάρει και μια φωτογραφία του Φιλόπουλου (δολοφονημένου οπαδού του Παναθηναϊκού) την οποία δείχνοντας την στους βουλευτές, τους ανάφερα ότι αν θέλουν να μας πείσουν ότι οι απαγορεύσεις μετακινήσεων και η απομάκρυνση των οπαδών από το γήπεδο θα λύσει το πρόβλημα της βίας, τότε να πάνε να πείσουν την μάνα του Φιλόπουλου που τον έχασε μέσα στους δρόμους.

Αν η συνεδρία γινόταν σήμερα θα έπρεπε να πάρω στους βουλευτές κι άλλες φωτογραφίες, ανάμεσα τους ο Νάσος και ο Άλκης. Σε μια χώρα όπως την Ελλάδα που εδω και πάνω από 15 χρόνια εφαρμόζονται απαγορεύσεις μετακινήσεων οπαδών, κεκλεισμένων και άγρια καταστολή έχει συμβει αυτό που συμβαίνει σιγά σιγά τώρα και στην χώρα μας η «οπαδική» κόντρα έχει μεταφερθεί στους δρόμους ανεξέλεγκτη και αναμεμειγμένη με τα πιο βρώμικα στοιχεία της κοινωνίας.

Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση όσοι ασχολούμαστε με τους οργανωμένους οπαδούς άμοιροι ευθυνών και πολύ όμορφα τα έγραψαν τα παιδιά της ΟRIGINAL 21 - 1982- (official page) (δείτε την ανακοίνωση στην σελίδα τους) πρέπει όμως και η ίδια η πολιτεία επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Ειδικά στο τόπο μας ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη χωρίς να συμπεριφερθεί σαν καουμπόι με κατασταλτικά μέτρα αλλά ας δουλέψει επιτέλους πάνω στην πρόληψη και στην παιδεία.

Αλήθεια απορώ πως κανένας δεν ασχολείτε που εδω και 4 χρόνια οι συνδέσμοι φιλάθλων δεν πηγαίνουν γήπεδο. 4 ολόκληρα χρόνια μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, μια ολόκληρη γενιά οπαδών μεγαλώνει μακριά από εκδρομές και τσιμέντα. Τι περιμένουμε ότι θα καταλήξουν τα νέα παιδιά; Tι ερεθίσματα τους έχουμε αφήσει να έχουν; Όταν η οπαδική κόντρα πλέον δεν είναι ποιός θα βγάλει το πιο καλό σύνθημα, το ποιός θα τραγουδήσει πιο δυνατά ή το ποιός θα κάνει το πιο ωραίο coreo τι έχει απομείνει πέρα από τον έλεγχο των δρόμων;

Όταν σήμερα στους συνδέσμους τα μέλη που βάφουν πανό, που βγάζουν συνθήματα, που στήνουν coreo είναι ουσιαστικά άχρηστα, τότε ποιοί θα επικρατήσουν εντός των συνδέσμων που η πολιτεία κρατώντας τους μακριά από τα γήπεδα έχει μετατρέψει σε συμμορίες; Θα επικρατήσουν όσοι μπορούν να βοηθήσουν σε ότι απέμεινε από την «οπαδική» κόντρα οι μαχαιροβγάλτες, οι μπαχαλάκηδες, όσοι έχουν σχέση με την νύχτα και γενικά όσοι είναι διατεθειμένοι για μάχη στους δρόμους.

Δεν βρήκαν βλέπετε ένα τρόπο να χωρέσουν τους αληθινούς οργανωμένους οπαδούς στα γήπεδα, στα γήπεδα που χωρούν τα στημένα, τα μανατζεριλίκια, η μπίζνα του κάθε εκατομμυριούχου δεν βρήκαν ένα τρόπο να χωρέσουν τα παιδιά με τα κασκόλ στα πέταλα. Βρήκαν την ησυχία τους βλέπετε και κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για το που οδήγησαν το οπαδικό κίνημα.

Γιατί στην Κύπρο είχαμε ένα όμορφο οπαδικό κίνημα γνωστό σε όλο τον κόσμο, σίγουρα με τα λάθη του, με τις ακρότητες του καμιά φορά, ένα οπαδικό κίνημα όμως που ανταγωνιζόταν πρώτα στις κερκίδες για να υποστηρίξει την ομάδα του και που οι συγκρούσεις στους δρόμους ήταν οι κακές παρενθέσεις. Σήμερα με την Κάρτα οπαδού (οπως έγινε και στην Ιταλία) η πολιτεία έχει οδηγήσει τις κακές παρενθέσεις στους δρόμους να γίνουν το κύριο και μοναδικό κομμάτι της κόντρας μεταξυ συνδέσμων με το οπαδικό και αθλητικό κομμάτι να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα μετά την απομάκρυνση από τα γήπεδα.

Δεν ξέρω αν η πολιτεία νομίζει ότι στο τέλος θα κλείσουν οι συνδέσμοι και θα βρουν την ησυχία τους αλλα μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι τέτοιο πράγμα αποκλείεται να γίνει. Οι συνδέσμοι στη Κύπρο έχουν τεράστια ιστορία πίσω τους και μεγάλη δράση εδώ και δεκαετίες. Ο κάθενας ξεχωριστά έχει την δική του σύνδεση με την ομάδα του αλλά και με τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του τόπου για αυτό και θα συνεχίσουν να προσελκύουν νέα μέλη. Οπόταν όσοι ποντάρουν στο κλείσιμο τους, μάλλον δεν έχουν ιδέα από την οπαδική σκηνή της Κύπρου.

Όσοι πραγματικά σοκαρίστηκαν με την δολοφονία του Άλκη και θέλουν να μην φτάσουν οι συνδέσμοι στη Κύπρο σε τέτοια σημεία δήθεν «οπαδικής» κόντρας, τότε υποχρέωση τους είναι να βρεθεί ο τρόπος να επιστρέψουν οι οργανωμένοι οπαδοί στα γήπεδα. Εκεί στο φυσικό τους χώρο, να μεγαλώσουν ξανά γενιές οπαδών και όχι συμμοριτών. Σε ένα τραπέζι να βρεθεί ο τρόπος να καταπολεμηθούν τα περιστατικά βίας στα γήπεδα που ήρθε ο καιρός να παραδεχτούν όλοι ότι μια χαρά συμβαίνουν και σήμερα χωρίς την παρουσία οργανωμένων.

Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται αποφασιστηκότητα από την πολιτεία και όχι φόβος για τις ευθύνες που ίσως προκύψουν. Γιατί όσοι νομίζουν ότι βρήκαν την ησυχία τους να ξέρουν ότι θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν για το που θα καταλήξει η οπαδική σκηνή της Κύπρου.

Τα τελευταία 4 χρόνια με την ίδρυση του Σωματείου μας όντας οργανωμένος οπαδός και παράληλα επικεφαλής του Σωματείου έχω προσπαθήσει όσες φορές συναντήθηκα με τους αρμόδιους φορείς να ανοίξω τα πιο πάνω ζητήματα. Ακόμη και στην τελευταία συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας όταν η συζήτηση πήγε στα πεσίματα σε οικήματα στη Λεμεσό προσπάθησα και πάλι να προειδοποιήσω ότι η οπαδική σκηνή στην Κύπρο έχει πάρει λάθος δρόμο και επιβάλεται να βρεθεί ο τρόπος να επιστρέψουν οι οπαδοί στα γήπεδα.

Να επιστρέψουν ναι και στο πρώτο λάθος να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να κτίσουμε σωστούς οπαδούς και όχι να τους στήσουμε στο τοίχο. Να επιστρέψουν δίνοντας τους η πολιτεία την δυνατότητα να συναποφασίσουν τον τρόπο που θα μείνει η βία μακρια. Να επιστρέψουν και να συμμετέχουν ακόμη και στις αστυνομικές συσκέψεις που με την εμπειρία μου πλέον μέσω του σωματείου θεωρώ απαράδεκτο ότι τόσα χρόνια δεν συμμετέχουν οι οργανωμένοι.

Το καλύτερο μνημόσυνο προς τον Άλκη και όλους τους οπαδούς που έφυγαν θύματα μιας δήθεν οπαδικής κόντρας στους δρόμους, είναι να αποτρέψουμε να μετατραπεί η οπαδική σκηνή σε συμμοριτοπόλεμο. Ήρθε η ώρα ξανά πριν από τα μεγάλα ντέρπι να ξημεροβραδιάζεται η νέα γενιά να τελειώσει το βάψιμο τον πανό και όχι να στήνει καρτέρι για πεσίματα. Ήρθε η ώρα να μυρίσουν τα γήπεδα οπαδική ατμόσφαιρα πριν μυρίσουν οι δρόμοι θάνατο, ήρθε η ώρα η πολιτεία επιτέλους να εμπλέξει τους οργανωμένους οπαδούς στις αποφάσεις ενάντια στην βία καθιστώντας τους και συνυπεύθυνους.

AGAINST MODERN FOOTBALL
AGAINST MODERN ULTRAS

Υ.Γ 1 - Σκοπός του κειμένου μου δεν είναι να αφαιρέσει τις ευθύνες από τους οπαδούς αλλά το να αντιληφθούν όλοι ότι όπως παντού έτσι και στους Συνδέσμους υπάρχουν διάφορες τάσεις και η στάση της πολιτείας που περιθωριοποιεί τους οργανωμένους οπαδούς βοηθά στην επικράτηση μη υγιή καταστάσεων. Οπόταν όταν η τάση που θα επικρατήσει θα βγάλει νέους σαν τα μούτρα της να μην έχουμε παραπονο.

Υ.Γ 2 - Μια χαρά εμείς πηγαίνουμε γήπεδο και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στη Β' κατηγορία. Αν υπάρχει κάποιος όμως που θεωρεί ότι το που θα καταλήξει η οπαδική σκηνή θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο, είναι γελασμένος.

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζει στα Κυπριακά «σαλόνια» ο Ψάλτης! Η νέα του ομάδα...-ThemaSports
04/07 @ 15:24

Συνεχίζει στα Κυπριακά «σαλόνια» ο Ψάλτης! Η νέα του ομάδα...

Την απόκτηση του Κύπριου αμυντικού, Πάρη Ψάλτη που έμεινε ελεύθερος από την Ομόνοια, ανακοίνωσε η Ομόνοια 29Μ.

Ενίσχυση στον «άσο» για την Ομόνοια 29Μ - Ανακοινώθηκε το deal!-ThemaSports
03/07 @ 10:14

Ενίσχυση στον «άσο» για την Ομόνοια 29Μ - Ανακοινώθηκε το deal!

Την απόκτηση του Γάλλου τερματοφύλακα Baptiste Reynet ανακοίνωσε η Ομόνοια 29Μ.

Θύρα 9: Επίσημη εθελοντική δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας -ThemaSports
02/07 @ 12:42

Θύρα 9: Επίσημη εθελοντική δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Ενημέρωση από την Θύρα 9 σχετικά με την βοήθεια της για τις πυρκαγιές και κάλεσμα για βοήθεια και προς τον κόσμο

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ