LIVE: ΑΕΛ-Άρης 0-1 (Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ)
Η ΑΕΛ κοντράρεται με τον Άρη στο στάδιο «Αλφαμέγα» για την 11η αγωνιστική και το Themasports σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Δούλεψε σε ομάδες της Αγγλίας, αλλά και της Κύπρου, έκανε μεταπτυχιακά, δούλεψε στην Εθνική ομάδα ράγκμπι της χώρας μας, είναι προπονητής αλλά και ενεργός αθλητής στην άρση βαρών, συνεργάζεται με πολλούς αθλητές διαφόρων αθλημάτων, ενώ έχει κάνει και μία μεγάλη επένδυση με ένα προπονητικό κέντρο, το οποίο μπορεί να παρέχει στους αθλητές... τα πάντα.
Διαβάστε πιο κάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε:
Κ. Σάββα, αρχικά πες μας λίγα λόγια για σένα, για τα αρχικά βήματα του σε αυτό τον δύσκολο επαγγελματικό χώρο...
«Πήγα στην Αγγλία όταν ήμουν 18 χρονών, έκαμα τα πρώτα μου δύο πτυχία στο Μάντσεστερ, το πρώτο ήταν στην Αθλητική Διοίκηση και το επόμενο στην Αθλητική Επιστήμη και μετά ακολούθησα Μεταπτυχιακό στη φυσική κατάσταση και στην αθλητιατρική στη Γλασκώβη. Επίσης, εργάστηκα στα αναπτυξιακά τμήματα διαφόρων ομάδων της Λιγκ 1 και της Τσάμπιονσιπ, δύο από τις οποίες ήταν η Μπόλτον και η Κόβεντρι».
Πως και πότε αποφάσισες να επιστρέψεις στην Κύπρο;
«Ήρθα πριν τέσσερα χρόνια περίπου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα κάποια επαφή με την Κύπρο, επειδή ήμουν 10 χρόνια στην Αγγλία. Ήρθα για μία συγκεκριμένη ομάδα (σ.σ. δεν ήθελε να πει το όνομα της και φυσικά το σεβαστήκαμε...), αλλά χάλασε το deal την τελευταία στιγμή και πήγα στον Χαλκάνορα Ιδαλίου που ήταν στη Β΄ κατηγορία. Μετά δούλεψα σε Οθέλλο, ΑΣΙΛ, στη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ομόνοιας με την οποία μάλιστα κατακτήσαμε το κύπελλο κόντρα στον Απόλλωνα, καθώς και σε Ερμή, Δόξα, ΕΝΠ.
Ποιος ήταν ο ρόλος σου σε αυτές τις ομάδες;
«Ήμουν υπεύθυνος φυσικής κατάστασης. Τον πρώτο καιρό, επειδή δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με την Κύπρο και δεν γνώριζα τι συμβαίνει στο πρωτάθλημα Α΄ και Β΄ κατηγορίας, κάποια πράγματα με ξάφνιασαν. Ειδικά τη Β΄ κατηγορία όταν την πρωτογνώρισα, έπεσα από τα σύννεφα, γιατί δεν περίμενα να είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο, αλλά όταν είδα αυτό το μεγάλο καμπ αθλητών που υπάρχει, όχι μόνο ποδοσφαιριστών, που θέλουν και προσπαθούν να πετύχουν υψηλούς στόχους χωρίς να υπάρχει κάποιος να τους δώσει τα κατάλληλα εφόδια και να τους καθοδηγήσει όπως έπρεπε, μου έδωσε επιπλέον κίνητρο και ήταν ο λόγος που με κράτησε στην Κύπρο. Να προσθέσω σε αυτό το σημείο, ότι εργαζόμουν στην Εθνική ομάδα ράγκμπι Κύπρου όταν πήραμε το πανευρωπαϊκό στην Γ΄ κατηγορία το 2018, ενώ είμαι και προπονητής της Εθνικής Κύπρου στην Άρση Βαρών, αλλά και ενεργός αθλητής της Εθνικής ομάδας».
Είναι μέσα στους στόχους σου να δουλέψεις σε κάποια από τις λεγόμενες μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας μας;
«Επειδή δούλεψα σε υψηλό επίπεδο, σε ομάδες της Αγγλίας που έπαιζαν σε γήπεδα με 30-40 χιλιάδες κόσμο, ναι, φυσικά, είναι κάτι που θα ήθελα να το ξαναζήσω και είναι κάτι που πιστεύω ότι θα μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να φτάσω σε εκείνο το επίπεδο που ήμουν, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό».
Είχες προτάσεις από κάποιες ομάδες, όχι απαραίτητα από τις λεγόμενες μεγάλες;
«Ναι, είχα κάποιες προτάσεις, αλλά για να είμαι ειλικρινής, είπα ότι για να ξαναδουλέψω σε κάποια ομάδα, πρέπει να είναι μία ομάδα που να καλύπτει τις φιλοδοξίες μου και θα μπορώ να δουλέψω κάτω από επαγγελματικές συνθήκες, για να μπορέσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Να με αντιπροσωπεύει δηλαδή στο θέμα της επαγγελματικότητας που μπορώ να βγάλω. Δεν ξέρω πόσες ομάδες από την Α΄ και τη Β΄ κατηγορία, έχουν το σωστό, το κατάλληλο προσωπικό και παρέχουν στους ποδοσφαιριστές τους τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και εγκαταστάσεις για να μπορούν να δουλέψουν σωστά. Για να πάω κάπου, πρέπει να ξέρω ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που να μου επιτρέπουν να δουλέψω απρόσκοπτα. Πρέπει κάποτε στην Κύπρο να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ποιος είναι ο ρόλος του καθενός που εργάζεται σε μία ομάδα. Να μάθουμε τι σημαίνει για παράδειγμα να είσαι προπονητής φυσικής κατάστασης και γυμναστής αποκατάστασης, επειδή τα βάζουμε όλα σε ένα καλάθι και αυτό είναι τεράστιο λάθος. Πρέπει σιγά-σιγά να αλλάξουμε νοοτροπία και να δείχνουμε περισσότερο σεβασμό στο προσωπικό που δουλεύει σε μία ομάδα, γιατί στο τέλος της ημέρας, όταν φέρεις έναν ποδοσφαιριστή, όποιος κι αν είναι, ακόμα κι αν είναι μεγάλο αστέρι, θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι σε μία ομάδα για να μπορέσει ο παίκτης να ενταχθεί όπως πρέπει και να είναι απολύτως έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και όχι μόνο, για να τεθεί τη σωστή στιγμή στη διάθεση του προπονητή του. Άρα πρέπει σιγά-σιγά να ξεκολλήσουμε από τα τετριμμένα».
Ποια είναι τα όνειρα, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σου;
«Ανέκαθεν ο αθλητισμός αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Ξεκίνησα από πολύ μικρή ηλικία, από οκτώ χρονών στον στίβο και ακολούθησε η άρση βαρών. Οι στόχοι μου ήταν πάντα υψηλοί, ήθελα να σπουδάζω και να μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα και να εξελίσσομαι, για να μπορώ να καλύψω όλα τα φάσματα γύρω από τον αθλητισμό και τη φυσική κατάσταση και σιγά-σιγά να φτάσω σε ένα σημείο που να μπορώ να δουλέψω και σε μεγαλύτερες ομάδες, με πιο επαγγελματικές συνθήκες εργασίας και να πετύχω όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους, είτε σε ατομικό επίπεδο με τους ποδοσφαιριστές και άλλους αθλητές που συνεργάζομαι, είτε σε ομαδικό επίπεδο. Συνεργάστηκα σε ατομικό επίπεδο με αθλητές που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαίκά πρωταθλήματα και έζησα την εμπειρία μεγάλων αγώνων από κοντά. Αυτή την στιγμή, έχω αθλητές από 15-20 διαφορετικά αθλήματα και αθλητές που είναι τουλάχιστον σε 10 Εθνικές ομάδες της Κύπρου. Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, έχω παίκτες που αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ και σε αλλα πρωταθλήματα, γι΄ αυτό είπα ότι ένας από τους στόχους μου είναι να βλέπω τους ποδοσφαιριστές μου και ατομικά να αναπτύσσονται, δεν θέλω δηλαδή να υπάρχει βελτίωση μόνο σε ομαδικό επίπεδο στην ομάδα που εργάζομαι. Αυτή την περίοδο, είμαστε σε φάση που κτίζουμε ένα προπονητικό κέντρο στα Λατσιά, ένα γυμναστήριο το οποίο θα φιλοξενεί υψηλού επιπέδου αθλητές και θα είναι πλήρως εξοπλισμένο. Όταν ήρθα στην Κύπρο και είδα το επίπεδο σε θέματα φυσικής κατάστασης και γενικά την προσέγγιση προς τους αθλητές, προβληματίστηκα, γιατί υπάρχουν πολύ καλοί αθλητές στην Κύπρο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε διάφορα αθλήματα και ήταν ο λόγος που με κράτησε να μείνω εδώ, γιατί είδα το καμπ που υπάρχει και λόγος που με ώθησε να κάνω τη συγκεκριμένη επένδυση, είναι για να παρέχω στους αθλητές ένα χώρο που να μπορούν να έρθουν και να έχουν ότι χρειάζονται, από εργομετρικά, ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση, αποθεραπεία, φυσική κατάσταση. Γιατί δυστυχώς στην Κύπρο, για να μπορεί ένας αθλητής να αποκτήσει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να αναδείξει το ταλέντο του, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και δύσκολο να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν».