Θύρα 3: "Θα είμαστε δίπλα στην ομάδα"
Ανακοίνωση από το οργανωμένο σύνολο της ΑΕΛ για την πρόσληψη Μαρίνου Σατσιά
Ακολουθήστε μας στο Google news
«Μεγάλωσα με όλα τα πρότυπα ενός χωριατόπουλου, παίζαμε στις γειτονιές, περάσαμε δύσκολα χρόνια, πενταμελής οικογένεια. Μεγαλώσαμε στο γήπεδο του Αχυρώνα Λιοπετρίου, έπαιξα ποδόσφαιρο εκεί, πήγα μέχρι την β' ομάδα, λίγο στην α' ομάδα και μετά συνέχισα με το λειτούργημα του διαιτητή.
Με την διαιτησία γύρισα τον κόσμο όλο, παλεύαμε με όλους, πέτυχα τους στόχους που είχα. Βοήθησα την ομάδα της Αγίας Νάπας, είχα και μια κρούση από την Ανόρθωση, μεγαλώσαμε με την Ανόρθωση.
Το 2001/02 ξεκίνησα μαθήματα και το 2004 ξεκίνησα από τις μικρές κατηγορίες. Κάθε 2 χρόνια έπαιρνες προαγωγή. Σε 6 χρόνια ήμουν στην α' κατηγορία. Ήθελα να πρωταγωνιστήσω, τα κατάφερα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μην είσαι στο προσκήνιο. Με το να πρωταγωνιστήσω εννοώ να διαιτητεύσεις και στο εξωτερικό και να είσαι όσο καλός γίνεται».
«Έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου, με τα σεμινάρια εκπαιδευόμαστε, οι νέοι διαιτητές έχουν καλύτερες συνθήκες. Έρχονται μεγάλα ονόματα για σεμινάρια. Αν ήμασταν κι εμείς με το VAR θα διαιτητεύαμε περπατητοί... Δεν ενδιαφέρτηκα και δεν ενδιαφέρομαι να συνεχίσω σαν εκπαιδευτής ή παρατηρητής. Έχω κορεστεί, έχω χορτάσει».
«Ό,τι κάνεις και είσαι κοντά στον αθλητισμό είναι καλό. Αρκετοί νομίζουν ότι ένας διαιτητής δεν έχει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης ενός αθλητή, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είσαι σε καλύτερη φυσική κατάσταση ποδοσφαιριστή. Οι εξετάσεις που δίνουν οι διαιτητές είναι πάρα πολύ δύσκολες».
«Για να φτάσεις στα επίπεδα της Ευρώπης πρέπει η διαιτησία να είναι 100% επαγγελματική. Η θα είναι επαγγελματική ή θα έχουμε τα προβλήματα που έχουμε. Να αμείβονται ως επαγγελματίες και να λειτουργεί όπως μια επαγγελματική ομάδα. Για αρκετά χρόνια ήμουν νοσηλευτής, μετά έκανα κι άλλες σπουδές.
Όταν πηγαίνεις σε χώρες με γήπεδα με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, σίγουρα η αφοσίωση και η απόδοση είναι στον μέγιστο βαθμό. Στην Κύπρο θυμάμαι ματς α' κατηγορίας με 10 θεατές. Από την μία είναι πιο εύκολο, από την άλλη μπορεί να αφαιρείσαι και να κάνεις λάθη. Φυσικά και επηρεάζει η έδρα έναν διαιτητή, όσο και να θέλεις να είσαι αμερόληπτος, είναι ανθρώπινη αδυναμία αυτό. Και όταν παίζει μια μεγάλη κόντρα σε μια μικρή ομάδα χωρίς κόσμο. Και οι ποδοσφαιριστές όταν έχουν κόσμο δίπα τους επηρεάζονται. Δεν είναι το ίδιο να ζητήσει ένα φάουλ μια ομάδα με 20000 και μια ομάδα χωρίς κόσμο στο γήπεδο. Όπου υπάρχει κλειστή κοινωνία, υπάρχει ο επηρεασμός. Γνωρίζει ο ένας τον άλλο στην Κύπρο είναι μικρή η κοινωνία».
«Ό,τι και να γίνει, επειδή είμαστε Κύπριοι, πάντα θα υπάρχει προκατάληψη. Είναι στο στοιχείο μας να δημιουργούμε προκατάληψη. Δεν μπορώ να πω ότι είναι όλα άγια, τα είδαμε τα προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος ότι και να τα λύσουμε όλα, κάτι άλλο θα βρούμε να δημιουργούμε ένταση κτλ».
«Είναι μια αλυσίδα με την κουλτούρα που έχουμε και δεν μπορούμε να κρατήσουμε σε κάποια επίπεδα όπως στην Ευρώπη. Στην Κύπρο όταν χάσουμε όλοι μας φταίνε ή όλοι συνωμοτούν. Κλασσικό παράδειγμα με τους 4 διαιτητές και τα πρόσφατα γεγονότα. Όλοι στην αρχή, η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ ήταν εναντίον και μετά όταν τους "φάγανε" έλεγαν γιατί τους διέγραψαν κτλ. Και στο σωστό timing να γινόταν πάλι θα δημιουργούνταν προβλήματα».
«Αν κάποιος διαιτητής κάνει εσκεμμένα ένα τραγικό λάθος, δεν έχει θέση στον χώρο. Το ίδιο ισχύει και για έναν ποδοσφαιριστή που χάσει πέναλτι εσκεμμένα. Να επηρεαστείς λόγω κόσμου είναι φυσιολογικό. Όμως να κάνεις εσκεμμένο λάθος, δεν έχουν θέση αυτά».
«Όλοι ήταν φίλοι μου. Δεν ξέρω αν είχα εχθρούς, εγώ δεν είχα. Είχαμε καλούς σχέσεις. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον που να μην μιλώ. Και με τα σωματεία είχαμε καλές, σχέσεις αν έγινε κάτι ήταν στη φύση του επαγγέλματος. Με τους πλείστους ποδοσφαιριστές μιλάμε κι έχουμε καλές σχέσεις. Με τον Αλωνεύτη, τον Μερκή τα λέμε ακόμα και για συγκεκριμένες φάσεις».
«Μεγάλωσα στην περιοχή, οι δουλειές μου ήταν στην Αγία Νάπα. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι με κάποια ομάδα. Ξεκινήσαμε πολύ καλά, ήρθε ο κορωνοϊός, ήμασταν κοντά στην άνοδο. Κάναμε μια συμφωνία να διακοπεί το πρωτάθλημα. Θεώρησα σωστό να φύγω από την ομάδα. Ίσως επιστρέψω ξανά αν όλα είναι φυσιολογικά με τον κορωνοϊό, που φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο».
«Ήταν πρωτάκουστο. Ήταν ένα ατυχές γεγονός. Κάποτε οι συναισθηματικές φορτίσεις μπορεί να επιφέρουν λάθος κινήσεις που φέρνουν άλλα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο έγινε... Τις λεπτομέρειες τις ξέρει ο κόσμος.
Όταν δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί ο περίγυρος να παρερμηνεύσει γεγονότα που από αστείο καταλήγει σε σοβαρό.
Αδίκως κατηγορήθηκα στην γνωστή υπόθεση, το έδειξε και η δικαιοσύνη στο τέλος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το τι λέμε και τι κάνουμε. Με έκανε πιο ώριμο με τους ανθρώπους αυτή η εμπειρία. "Παρά να σου βγει το όνομα καλύτερα να σου βγει το μάτι". Δεν έχω να κρύψω κάτι, ότι έγινε, έγινε. Έχει τελειώσει το θέμα. Η κατηγορία ήταν ότι προσπαθήσαμε να δωροδοκήσουμε αγώνα.
Σε όλες τις χώρες βλέπουμε ότι οι ομάδες που πρέπει να πάρουν νίκες στο τέλος τις παίρνουν, δεν σημαίνει ότι είναι στημένο.
Ας σταματήσουν τις στοιχηματικές εταιρίες να μην βάζουν ματς στο στοίχημα. Όταν ήμουν εγώ κάναμε αρκετές επιστολές για να εξαιρεθούν τα παιχνίδια μας από το στοίχημα για να μην έχουμε τέτοιες έννοιες και ο κόσμος να χάνει την αξιοπιστία.
«Όταν πάει κάτι λάθος σε επηρεάζει και περνάς δύσκολα για ένα χρονικό διάστημα. Για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα συμβαίνουν αυτά».
Για το ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ το 2014: «Σε τέτοιο συμβάν εμπλέκονται όλοι οι φορείς. Η αστυνομία, γυμνασίαρχος, οι ομάδες. Πας για ένα ματς για να τελειώσει. Ένας έριξε κροτίδα. Μετά έπρεπε να αδειάσει η κερκίδα. Οι ομάδες ήθελαν να τελειώσει το ματς. Η αστυνομία ζήτησε μισή ώρα. Ήθελαν να τελειώσει το ημίχρονο. Πήγαμε στα αποδυτήρια. Συμβουλευτήκαμε την αστυνομία. Μας ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο...».
Για άλλα ματς που ξεχωρίζει από την καριέρα του: «Θυμάμαι το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ που έδωσα δεύτερη κίτρινη στον Αλωνεύτη. Έκανα αρκετά ματς με ένταση.
Στο εξωτερικό έκανα Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να κάνουμε Κύπριοι διαιτητές το ματς με την τιμητική του Ρόμπι Κιν».
«Είδαμε φέτος προβληματική σεζόν για την διαιτησία αλλά θέλω να πιστεύω ότι ανεβαίνει το επίπεδο της διαιτησίας. Πρέπει να αγαπηθούν περισσότερο. Οι παράγοντες πρέπει να ησυχάσουν λίγο με την διαιτησία και ο κόσμος να αναγνωρίσει και αν αγκαλιάσει τους διαιτητές σαν μέρος του ποδοσφαίρου. Πρέπει να βρεθούν τρόποι μέσω και των ΜΜΕ να προβάλλονται και ως άνθρωποι και ως λειτούργημα.
Δεν μπορώ να πω αν αδικούνται οι Κύπριοι αλλά όταν έρχονται ξένοι διαιτητές, δεν έρχονται τυχαία. Πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδο τους για να γίνουν πιο αξιόπιστοι στο χώρο. Σίγουρα δεν είναι ωραίο.
«Έχουμε εξαιρετικούς μικρούς ποδοσφαιριστές και το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι είναι το παράδειγμα της Ομόνοιας που μέσα σε μια χρονιά ανέδειξε 5 ονόματα. Ο Τζιωνής είναι ήδη στο εξωτερικό κι έρχονται και άλλα ονόματα. Ακολούθησαν κι άλλες ομάδες ανεβάζοντας ποδοσφαιριστές. Υπάρχει αρκετό ταλέντο και στα επόμενα χρόνια αρκετοί Κύπριοι θα αντικαταστήσουν ξένους ποδοσφαιριστές που είχαν σίγουρη θέση.
Στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει διάρκεια. Ένας νεαρός ταλαντούχος αλλάζει επίπεδο από την μια μέρα στην άλλη όταν παίξει στην α' ομάδα. Χρειάζεται διάρκεια για να καθιερωθεί. Κάποια ταλέντα έμειναν ταλέντα είτε λόγω διαχείρισης, είτε λόγω τους στρες κτλ. Ελπίζω στο μέλλον να δούμε στις αρχικές 11άδες Κύπριους στα επόμενα χρόνια».
«Τα προηγούμενα χρόνια 2-3 διαιτητές έβγαλαν την σεζόν. Φθείρεται ένας διαιτητής. Μπορεί να είσαι άψογος σε 10 ματς και στο 11ο κάνεις λάθος. Είναι αναπόφευκτα τα λάθη και δεν είναι αποδεκτά από τις ομάδες.
«Μίλησα με τον Βασίλη και τον Λούκα. Είναι λυπηρό αυτό που έγινε. Έδωσαν αρκετά στην κυπριακή διαιτησία. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός. Όταν έγινε μπορεί τα 2/3 να χάρηκαν και μετά έλεγαν ότι ήταν άδικο. Δέχονται αρκετή πίεση. Με το δίκαιο τους κάποιοι σταμάτησαν. Ο Νικόλας και ο Λούκας έχουν αρκετά χρόνια ακόμα στη διαιτησία, πρέπει να το σκεφτούν διπλά και τριπλά... Ο Νεοκλέους ήταν ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα, τι να πω...
Αυτό που εύχομαι να επαναφέρουν το όνομα της κυπριακής διαιτησίας εκεί που ήταν. Με το VAR είναι επιεικώς απαράδεκτο να γίνονται σοβαρά λάθη. Είναι αδικαιολόγητο».
Πρέπει να είναι και στα δύο πόστα, και στο γήπεδο και στο VAR όπως γίνεται και στο εξωτερικό.
Πρότυπο για μένα ήταν και ο Καπιτανής και ο Γερασίμου και ο Τράττος. Από το εξωτερικό ο Κολίνα... δεν υπήρχε δεύτερος».