Πάνω από τρείς δεκαετίες πριν, σαν σήμερα, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλάζοντας την ιστορία του συλλόγου.

Ακολουθήστε μας στο Google news

 

Σαν σήμερα 36 χρόνια πριν, στις 8 Νοεμβρίου του 1986 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ταξιδεύει στο «Μάνορ Γκράουντ» για να αντιμετωπίσει την Όξφορντ Γιουνάιτεντ.

Στη θέση του προπονητή βρισκόταν ένα νέο πρόσωπο, αντικαθιστώντας τον Ρον Άτκινσον, ο οποίος για μια πενταετία έκατσε στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων», κατακτώντας δύο FA Cup και ένα Σούπερ Καπ Αγγλίας.

Το όνομα του αντικαταστάτη του; Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος τεχνικός μπορεί στην πρώτη του αναμέτρηση ως προπονητής των «μπέμπηδων» να γνώρισε την ήττα με 2-0 από την Όξφορντ, όμως η ιστορία είχε ήδη ξεκινήσει να γράφεται.

Το φύλλο αγώνα με την ενδεκάδα και τη σύνθεση της Γιουνάιτεντ από εκείνη την ιστορική μέρα, έμελλε να πωληθεί έναντι 19.000 λιρών το 2013 από έναν οπαδό που το είχε κρατήσει ως ενθύμιο με τα γράμματα του Σερ Άλεξ πάνω του. Αποφέροντας του κέρδος από το πουθενά αρκετά χρόνια αργότερα.



Την σεζόν 1986/87 θα τερματίσει στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας συλλέξει 52 βαθμούς. Από την άλλη, η Έβερτον του Χάουαρντ Κένταλ στέφεται πρωταθλήτρια με 86 πόντους, πανηγυρίζοντας το ένατο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Έκτοτε, βέβαια, δεν έχει «γευτεί» ξανά την γλύκα της πρώτης θέσης.

Η πίστη στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που έφτασε στο Μάντσεστερ με περγαμηνές από τη Σκωτία και την Αμπερντίν απέδωσε καρπούς, με τον «Fergi» να φέρνει τον πρώτο τίτλο επί τεχνικής ηγεσίας του στην ομάδα την χρονιά 1989/90 κατακτώντας το FA Cup.

Η Γιουνάιτεντ στον τελικό «διασταυρώθηκε» με την Κρίσταλ Πάλας και σε διπλό τελικό (1ο παιχνίδι 3-3 παρατ., 2ο παιχνίδι 1-0), κατέκτησε το τρόπαιο και παρά τη 13η θέση της στο πρωτάθλημα εξασφάλισε την έξοδο στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν.

 

Ήταν να μη γίνει η αρχή. Η δυναστεία του αναμορφωτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν προ των πυλών. Δεκατρία πρωταθλήματα Αγγλίας, τέσσερα League Cup, 5 FA Cup, δέκα Σούπερ Καπ Αγγλίας, δύο Champions League, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ένα διηπειρωτικό και ένα Europapokal der Pokalsieger sieger.

Ένας κατάλογος χωρίς τελειωμό, 38 τίτλοι με μια ομάδα μέσα σε 28 χρόνια. Αμέτρητοι ποδοσφαιριστές, από τον Ντένις Άιρβιν, τον Πολ Σκόουλς και τον Γκιγκς, ως τον Κριστιάνο Ρονάλντο, παραλείποντας αρκετούς ακόμη ο Σερ Άλεξ θεωρείται ποδοσφαιρικός πατέρας πολλών θρύλων εκείνης της Γιουνάιτεντ.

Όχι μόνο έκανε τους «μπέμπηδες» μια ομάδα υπερδύναμη στην Αγγλία αφήνοντας τη το 2014 ως την ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα, την καθιέρωσε στο Ευρωπαϊκό στερέωμα αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας.

sport-fm.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που έκλαψε ήταν το κλάμα της μητέρας του στην εξέδρα - Δείτε βίντεο-ThemaSports
02/07 @ 16:31

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που έκλαψε ήταν το κλάμα της μητέρας του στην εξέδρα - Δείτε βίντεο

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δεν άντεξε όταν είδε το αγαπημένο του πρόσωπο σε κακή κατάσταση

Copa America: Ο διαιτητής αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Πούλισιτς-ThemaSports
02/07 @ 16:33

Copa America: Ο διαιτητής αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Πούλισιτς

Ο αρχηγός των ΗΠΑ, Κρίστιαν Πούλισιτς, μετά την ήττα των ΗΠΑ από την Ουρουγουάη πήγε να χαιρετήσει τον διαιτητή, ο οποίος όμως αρνήθηκε να του δώσει το χέρι του.

«Ρώτησε για Ρενάτο Σάντσες ο Ολυμπιακός»-ThemaSports
01/07 @ 22:01

«Ρώτησε για Ρενάτο Σάντσες ο Ολυμπιακός»

Το όνομα του Ρενάτο Σάντσες συνέδεσε και πάλι με τον Ολυμπιακό Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος ανέφερε πως οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν πληροφορίες για τον Πορτογάλο μέσο.

Ανακοινώθηκε από την Τσέλσι ο Γκιού: «Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ, δεν το πιστεύω!»-ThemaSports
01/07 @ 21:04

Ανακοινώθηκε από την Τσέλσι ο Γκιού: «Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ, δεν το πιστεύω!»

Ανακοίνωση με φόντο το μέλλον από την Τσέλσι, έκανε δικό της και επίσημα τον Μαρκ Γκιού από την Μπαρτσελόνα, μέχρι το 2030. Τρομερά ενθουσιασμένος ο «μικρός», όνειρο για αυτόν η Premier League!

Επίσημο: Στην Μπενφίκα έως το 2029 ο Παυλίδης!-ThemaSports
01/07 @ 17:02

Επίσημο: Στην Μπενφίκα έως το 2029 ο Παυλίδης!

Την απόκτηση του Βαγγέλη Παυλίδη ανακοίνωσε η Μπενφίκα, με τον Έλληνα επιθετικό να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο έως το 2029.

«Δεν κάνουν ούτε σέντρα»: Η Ελλάδα στον τελικό, οι Τσέχοι… σπίτι τους, με μία προφητική δήλωση Δέλλα! -ThemaSports
01/07 @ 16:32

«Δεν κάνουν ούτε σέντρα»: Η Ελλάδα στον τελικό, οι Τσέχοι… σπίτι τους, με μία προφητική δήλωση Δέλλα!

Τρέλα, όνειρα και φαντασία. Πόσες ακόμα λέξεις χωράνε, για να περιγράψει κάποιος την στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα των Τσέχων, μία ημέρα σαν και σήμερα (01/07) το 2004, για να στείλει την Ελλάδα στον τελικό του EURO!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ