Themasports

Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Χάρης Σαββίδης, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα...

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναλυτικά:

«Είναι αλήθεια πως η έρευνα όσον αφορά την κατάθεση του κ. Παπασταύρου διεξάχθηκε υπό το καθεστώς τρομοκρατίας και κατασκοπίας. Ήταν μια περίοδος στην οποία μου είχαν αναθέσει να ερευνήσω τις καταθέσεις του κ. Παπασταύρου. Με όποιον μιλούσα, μοιραία γινόταν η σύνδεση με την Ομόνοια και τον κ. Παπασταύρου. Υπήρχε δηλαδή μια προδιάθεση απ’ αυτούς που θα καταθέτανε. Ότι σας λέω υπάρχει γραπτώς. Είναι αυτά που διάβασε η Επιτροπή Δεοντολογίας και μετά κατέληξαν στην Αυτονομία. Με ονόματα, διευθύνσεις, τα πάντα».

Για το πότε έγιναν οι βομβιστικές επιθέσεις: «Αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο διαφορετικό επί μέρους θεμάτων της κατάθεσης, έτσι ώστε να αποτραπούν μάρτυρες από το να καταθέσουν. Και το πέτυχαν με αρκετούς. Τρεις μάρτυρες κλειδιά, δικαιολογημένα στο τέλος της ημέρας δεν πήγαν για κατάθεση, γιατί πρόκειται για τη σωματική ακεραιότητα του καθενός. Η κατάθεση του κ. Παπασταύρου αγγίζει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία χωρίζονται σε διάφορα κεφάλαια. Το κάθε κεφάλαιο ερευνήθηκε χωριστά. Οι βομβιστικές επιθέσεις και το ζήτημα που προέκυψε με την αρχή στοιχημάτων, προέκυψε στο πλαίσιο της διερεύνησης του μεγάλου πορίσματος που παρέδωσα το 2022».

Για την επικεφαλής της αρχής στοιχημάτων: «Πρώτα να πω ότι νομικά δεν της δίνεται κανένας λόγος για να κληθεί να δώσει στοιχεία, οπότε οτιδήποτε και να επικαλεστεί κάποιος στο να αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία, δεν έχει τόση σημασία. Δεν είμαι εγώ που το λέω αυτό, αλλά ο νόμος. Δεν ζητήθηκαν στοιχεία που δεν είναι στην κατοχή της αρχή της στοιχημάτων. Όλοι είχαν την απορία για ποιο λόγο επέδειξε αυτή τη συμπεριφορά, καθόλου συνεργασία.

Είναι ένας νόμος που δημιουργήθηκε για την πάταξη της διαφθοράς στον αθλητισμό γενικότερα και το σοβαρό πρόβλημα στον αθλητισμό αφορά το ποδόσφαιρο και δεν το είπα εγώ. Σε μένα ανέθεσαν να ερευνήσω. Ο νόμος δίνει διάφορα εργαλεία στον ερευνωντα λειτουργό. Θα έλεγα πως η μόνη πηγή που πραγματικά εναποθέτεις τις ελπίδες σου πως θα υπάρξει άμεση συνεργασία, είναι οι αρχές του κράτους. Έχω να σας πω πως ότι ζήτησα, είχα άμεση ανταπόκριση. Η αρχή στοιχημάτων ήταν η μοναδική που έδειξε αδιαφορία. Το θέμα είναι πως είναι δυνατό με αυτά που συμβαίνουν με αυτή την απαξίωση από θεσμούς, να πειστεί ένας ιδιώτης να καταθέσει ή να εμπιστευτεί έναν ερευνώντα λειτουργό».

Για το αν έπεισε ο κ. Κούμας για την αναφορά του πως δεν υπάρχουν φάκελοι: «Υπάρχουν για όνομα του Θεού. Αν δεν έχει κρυμμένους, τότε να τους αναζητήσει, γιατί δεν του τους στέλνουν. Είναι απλά τα πράγματα».

Για το αν είναι μόνο για Καρμιώτισσα και Ερμή που ήρθαν φάκελοι: «Οι συγκεκριμένοι φάκελοι εστιάζουν σε μια διαρκή παρακολούθηση αυτών των δύο ομάδων, για ένα διάστημα από αρχές του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Προφανώς δεν έπαιζαν μόνες τους αυτές οι ομάδες, αλλά το θέμα που τίθεται είναι εάν αυτές οι εκθέσεις της UEFA που καταλογίζουν ευθύνη στις συγκεκριμένες ομάδες σε αρκετούς αγώνες, έτσι ώστε αν εφαρμοζόταν ο πειθαρχικός κανονισμός να είχαμε φτάσει στο όριο της διαγραφής. Το ερώτημα είναι μήπως υπάρχουν κι άλλες ομάδες για τις οποίες ήρθαν και δεν προωθήθηκαν; Εγώ δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνει έρευνα. Αν ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, θα πρέπει να διερευνηθούν κι άλλες ομάδες».

Για το ότι ο κ. Κούμας είπε πως έπρεπε να μιλήσει νωρίτερα: «Θα θέσω τον εξής προβληματισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά και τα πορίσματα που κλήθηκα να συντάξω, κι ότι έκανα από το 2020. Λαμβάνω την κατάθεση από τον κ. Παπασταύρου, θυμηθείτε το χάος που προέκυψε αν έδωσε ή όχι κατάθεση. Συντάσσω, παραδίδω το πρώτο κομμάτι του πορίσματος το 2020. Λίγες μέρες μετά, κάποιοι διαρρέουν τα ονόματα. Ακολουθεί μετά αναφορά μου δημόσια πως είναι πάρα πολύ σοβαρά όσα μου είπαν. Μετά που ανατίθεται το ζήτημα της συνέχισης των ερευνών του πορίσματος Παπασταύρου, βίωσα βομβιστικές επιθέσεις, απειλές, άρνηση από θεσμούς να μου δώσουν αυτά που ζήτησα.

Το 2022 διαβιβάζατε το πόρισμα στη νομική υπηρεσία και μετά στην Αστυνομία. Τρία χρόνια να περιμένω ακόμη να δω τι έγινε με το πρώτο πόρισμα και βλέπω ότι δεν συγκινείται κανένας για όλα αυτά που ανέφερε για αυτόν τον μαφιόζικο χώρο του ποδοσφαίρου. Κανένας δεν ασχολήθηκε. Όποτε εγώ, όπως και ο κάθε πολίτης, έδωσα αρκετό υλικό και περίμενω να δω έργα. Όταν δω έργα θα συνεχίσω».

Για το ποια είναι η επόμενη μέρα: «Το απογοητευτικό για μένα ήταν ότι εντός της Βουλής χθες, οι τοποθετήσεις τους, περνούσαν το μήνυμα ότι δεν θα αλλάξει τίποτα».

Για πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία: «Μπορεί να είναι κοντά στις δέκα επιστολές. Καθίσαμε μαζί με τον κ. Παπαχαραλάμπους και στείλαμε επιστολές, ζητώντας πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία, που θα βοηθούσαν ώστε να αναπνεύσει αυτή η επιτροπή και να προχωρήσει. Να λυθούν τα χέρια μας. Από την πολύ σημασία που μας δώσανε, ούτε απαντητική επιστολή δεν πήραμε. Χθες ακούσαμε ότι έλαβαν τις επιστολές αλλά ότι δεν δικαιολογούνταν. Η προσωπική μου άποψη, είναι ότι για να υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη σε θέματα διαφθοράς, είναι να αναλάβει ρόλο η παρούσα κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει επανεκκίνηση, να τα ανατρέψουμε τα πάντα και να τα ξανακτίσουν. Πρέπει η κυβέρνηση να τα κτίσει όλα από την αρχή. Χωρίς να γίνει αυτό το πράγμα, κατά την ταπεινή μου άποψη θα κάνουμε κύκλους από τον εαυτό μας».

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρθρο του Ανδρέα Μουσκάλλη για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη - «Εκτίμηση και σεβασμός για το έργο τους»-ThemaSports
08/07 @ 17:05

Άρθρο του Ανδρέα Μουσκάλλη για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη - «Εκτίμηση και σεβασμός για το έργο τους»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητικού Συντάκτη , η οποία εορτάζεται παγκόσμια στις 2 Ιουλίου, κάθε χρόνο, νοιώθω την ανάγκη, να τους ευχηθώ χρόνια πολλά και παραγωγικά.

ΚΛΕΙΔΩΣΕ το σπουδαίο φιλικό του Άρη με τον Κυπελλούχο Ευρώπης Ολυμπιακό στο στάδιο «Αλφαμέγα»!-ThemaSports
08/07 @ 13:04

ΚΛΕΙΔΩΣΕ το σπουδαίο φιλικό του Άρη με τον Κυπελλούχο Ευρώπης Ολυμπιακό στο στάδιο «Αλφαμέγα»!

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Άρης, ενημερώνει ότι οριστικοποιήθηκε το σπουδαίο φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τον κάτοχο του Κόνφερενς Λιγκ Ολυμπιακό Πειραιώς, το οποίο θα διεξαχθεί το βράδυ της 10ης Αυγούστου στο στάδιο «Αλφαμέγα»!

Δεύτερο τεστ… αρνητικό: «Άνευρος» ο ΠΑΟΚ, ηττήθηκε με 1-0 από τη Χιμπέρνιαν!-ThemaSports
06/07 @ 19:06

Δεύτερο τεστ… αρνητικό: «Άνευρος» ο ΠΑΟΚ, ηττήθηκε με 1-0 από τη Χιμπέρνιαν!

Δεν έπεισε ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ του Ρασβάν Λουτσέσκου, στο δεύτερο φιλικό επί ολλανδικού εδάφους, με συνέπεια να ηττηθεί με 1-0 από τη Χιμπέρνιαν. «Πειραματικές» ενδεκάδες από τον Ρουμάνο προπονητή, το τελικό σκορ διαμορφώθηκε από νωρίς, όπως και απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Έναρξη προπώλησης για Έλφσμποργκ-ThemaSports
05/07 @ 15:02

Έναρξη προπώλησης για Έλφσμποργκ

Η ενημέρωση της Πάφου.

Υπέγραψε ο Bojan!-ThemaSports
05/07 @ 14:37

Υπέγραψε ο Bojan!

Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την Ολλανδία...-ThemaSports
05/07 @ 14:06

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την Ολλανδία...

Η ΑΕΚ παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από την πρωινή προπόνηση της ομάδας στην Ολλανδία...

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ