Νίκη-«χρυσάφι» για ΑΠΟΕΛ στη Νορβηγία, ήττες για Πάφο και Ομόνοια - Το πρόγραμμα τους στις τελευταίες δύο στροφές
Μία νίκη και δύο ήττες ήταν ο απολογισμός των τριών Κυπριακών ομάδων στην 4η αγωνιστική της League Phase του Conference League.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ένας ποδοσφαιριστής με πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την πιο λαμπρή εποχή του ΑΠΟΕΛ. Για τον Μαρίνο Σατσιά ο λόγος, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το πτυχίο Αθλητικής Επιστήμης που απέκτησε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πριν από τέσσερα χρόνια μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΠΑ.Σ.Π., ενώ εξηγεί γιατί ο κάθε ποδοσφαιριστής που αρχίζει την ποδοσφαιρική του καριέρα δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον ΠΑ.Σ.Π. αιμοδότη, ενώ για να δείξει πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στη διαμόρφωση της ακαδημαϊκής πορείας των ποδοσφαιριστών, ανέφερε ότι ο ΠΑ.Σ.Π. είναι αυτός που δίνει το φιλί της ζωής! Επιπλέον, δίνει και την πρόβλεψή του για τον φετινό μαραθώνιο, χαρακτηρίζοντας τον Άρη φαβορί.
Ποιο ήταν το ερέθισμα για να πάρεις την απόφαση να σπουδάσεις Sports Science;
«Πάντα είχα μέσα στο μυαλό μου τις σπουδές. Η ιδέα ξεκίνησε όταν άρχισα να διαβάζω γύρω από το ποδόσφαιρο. Είχα εγγραφεί και παλαιότερα σε πανεπιστήμιο για να ακολουθήσω το τομέα του Sports Science αλλά δεν άρχισα λόγω των υποχρεώσεων μου με την ομάδα. Όταν άρχισα να μελετώ, βρήκα δυσκολίες στο θέμα της φυσικής κατάστασης αφού περιλαμβάνει καθοριστικό κομμάτι στην προπονητική. Η προπονητική ήταν πάντα κάτι που μου άρεσε και θα ήθελα να ακολουθήσω. Μου αρέσει η γνώση και με ότι ασχολούμαι θέλω να το κάνω καλά. Όταν άρχισα να διαβάζω για εξειδικευμένους τομείς που έχουν σχέση με τη δουλειά μου… χάθηκα λίγο και είπα πρέπει να το δω πιο σοβαρά. Επειδή σαν προπονητής ήθελα να έχω όσες πιο πολλές γνώσεις και όταν θα ερχόταν η ώρα να με ρωτήσει ο γυμναστής μου κάτι συγκεκριμένο που αφορά τη δουλειά μας ή οποιοσδήποτε άλλος να ξέρω να του απαντήσω. Όταν λοιπόν ολοκλήρωσα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με αυτό τον σημαντικό τομέα και να αποκτήσω το πτυχίο μου».
Σε γενικές γραμμές πώς βοήθησαν στην προπονητική οι γνώσεις που απέκτησες μέσω του πτυχίου;
«Με βοήθησε στο να σχεδιάζω καλύτερα τις προπονήσεις μου και να τις ταξινομώ. Επίσης, με βοήθησε στο να εκφράζομαι καλύτερα. Για μένα επιβάλλεται, όχι μόνο ο ποδοσφαιριστής αλλά γενικά ο αθλητής ή ο προπονητής, να έχει γνώσεις του αντικειμένου, ούτως ώστε να βαδίζει στον σωστό δρόμο. Το πανεπιστήμιο σου δίνει τον χρόνο και τον χώρο να βγεις να μιλήσεις, να κάνεις παρουσιάσεις, να δείξεις αρκετά πράγματα όσον αφορά τον τομέα της φυσικής κατάστασης (Sports Science). Όποια μαθήματα είχαν σχέση με το coaching, τα παρακολούθησα. Είχα μεγάλη περιέργεια να διαπιστώσω τι είναι ακριβώς αυτά τα μαθήματα και όντως αποδείχτηκαν πολύ βοηθητικά».
Ποιο ρόλο διαδραμάτισε ο ΠΑ.Σ.Π. ώστε να ξανά αρχίσεις και να ολοκληρώσεις αυτή τη φορά το πτυχίο;
«Πιστεύω έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι προσπάθειες που γίνονται από τον ΠΑ.Σ.Π. Αυτές οι προσπάθειες βοηθούν πάρα πολύ στο να συνειδητοποιήσει ο κάθε ποδοσφαιριστής ότι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο στη ζωή μας, είναι και η γνώση. Γι’ αυτό τον λόγο επικροτώ αυτή την προσπάθεια και πραγματικά αν μπορεί ο κάθε ποδοσφαιριστής να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τη γνώση είναι ό,τι καλύτερο. Δεν χρειάζεται να σπουδάσει κάποιος Sports Science, μπορεί να είναι Sports Management, ή οτιδήποτε άλλο, φτάνει να υπάρχει θέληση και διάθεση να ακολουθήσει τον ακαδημαϊκό δρόμο».
Είναι σημαντικό το ότι αυτά τα λέει ένας άνθρωπος με πλούσια καριέρα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους νεαρούς ποδοσφαιριστές;
«Την ώρα που ξεκινάς το ποδόσφαιρο δεν σκέφτεσαι σχεδόν ποτέ τις σπουδές. Έχεις μόνο ένα πράγμα στο μυαλό σου, να παίξεις ποδόσφαιρο! Όμως θέλω να στείλω ένα μήνυμα: ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να μπει στη διαδικασία να αποκτήσει γνώσεις. Πρέπει να υπάρχει η γνώση, η αφοσίωση και η συνεχής εξέλιξη. Έχω περάσει αρκετές δύσκολες καταστάσεις με διάφορους τραυματισμούς και δυστυχώς ένας από αυτούς μπορεί να σου στερήσει το μέλλον και τα όνειρά σου. Τον καιρό που αποφάσισα να σπουδάσω, είχα τρία παιδιά, είχα ομάδα, καθώς και την ακαδημία. Ο χρόνος μου ήταν πολύ περιορισμένος, άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κάποιους ότι δεν βρίσκουν χρόνο. Έχει τεράστια σημασία αυτό που κάνει ο ΠΑ.Σ.Π. διότι επαναλαμβάνω είναι πολύ σημαντική η γνώση γύρω από το αντικείμενο που ασχολούμαστε».
Συνεπώς, στα πρώτα στάδια της καριέρα σας ως ποδοσφαιριστής δεν σκεφτόσουν καν αυτό το ενδεχόμενο...
«Το μόνο που σκεφτόμουνα ήταν πώς θα παίξω ποδόσφαιρο, είχα μόνο ένα σκοπό, πώς θα μπω στην ομάδα και να πάρω φανέλα βασικού. Όλα τα υπόλοιπα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, αναγκάζουν τους ποδοσφαιριστές να το κάνουν. Τους ωθούν να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Το άλλο που μπορούν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα UEFA C, UEFA B. Το ποδόσφαιρο πλέον είναι επιστήμη. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να ακολουθήσεις γύρω από αυτό».
Όσον αφορά την οικονομική πτυχή των σπουδών, πόσο σημαντική είναι η χορήγηση υποτροφιών μέσω των συνεργασιών που έχει ο ΠΑ.Σ.Π. με διάφορα πανεπιστήμια;
«Πιστεύω το πιο σημαντικό είναι αυτό που μόλις ανέφερες, το οικονομικό. Ο ΠΑ.Σ.Π. είναι σαν τον χρηματοδότη, είναι αυτός που δίνει το φιλί της ζωής, ο αιμοδότης με λίγα λόγια, είναι αυτός που θα βοηθήσει τον ποδοσφαιριστή να μπει στη διαδικασία της μάθησης. Για μένα είναι η μεγαλύτερη κίνηση που έκανε μέχρι τώρα ο Σύνδεσμος γιατί ακριβώς με αυτή την κίνηση, σπρώχνει τον ποδοσφαιριστή στη γνώση. Αν δεν το έκανε πιστεύω πολλοί παίκτες δεν θα αποφάσιζαν να σπουδάσουν. Αν για παράδειγμα κάποιος αμείβεται με 1000 ευρώ, αποκλείεται να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Επομένως, ο ΠΑ.Σ.Π. δίνει ένα μεγάλο κίνητρο και μια μεγάλη βοήθεια. Παροτρύνω όλους να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, να ακολουθήσουν τον τομέα που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καλύτεροι. Το ποδόσφαιρο έχει ημερομηνία λήξης, ενώ μπορεί να σου τύχει ένας σοβαρός τραυματισμός και να σε αναγκάσει να αλλάξεις τα σχέδια σου. Δυστυχώς η ζωή δεν ξέρεις τι παιχνίδια μπορεί να σου παίξει...».
Πώς εκμεταλλεύεται ένας προπονητής τον χρόνο του όταν δεν εργοδοτείται από κάποια ομάδα;
«Πολύ καλή ερώτηση... Προσωπικά προσπαθώ να ξαναδώ όλες τις προπονήσεις που έχω κάνει, να τις αξιολογήσω, να δω τα λάθη μου. Πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου και να έχεις το θάρρος, να πεις ότι έκανες λάθος σε αυτή την άσκηση. Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει η τελειότητα και προσπαθώ να βάζω συνεχείς πινελιές, δηλαδή αλλάζω λίγο το design της προπόνησης, προσθέτω καινούργιες προπονήσεις διότι το ποδόσφαιρο προχωρά και πρέπει να μαθαίνεις. Το άλλο που κάνω, “κατεβάζω” παιχνίδια από ψηλό επίπεδο και τα αναλύω. Μου αρέσουν κάποιοι συγκεκριμένοι προπονητές, όπως οι Γκουαρδιόλα, Ποστέκογλου, Κόντε και Κλοπ. Μου αρέσει ο τρόπος που αγωνίζονται και σκέφτονται και που είναι τόσο δημιουργικοί ειδικά στον επιθετικό τομέα. Από αυτούς τους προπονητές, μόνο μαθαίνεις. Είναι σημαντικό να παίρνεις ιδέες και να τις κάνεις δικές σου. Το ποδόσφαιρο είναι μία διαρκής μάθηση. Εγώ ξεκίνησα την προπονητική το 2014. Δεν μπορείς να πεις ότι το 2014 θα κάνεις ότι και το 2023!».
Πώς βλέπεις την κούρσα για την κατάκτηση του φετινού τίτλου; Υπάρχει φαβορί;
«Για μένα φαβορί υπάρχει από πέρσι και είναι ο Άρης! Εκείνο που με εκπλήσσει στον Άρη, είναι ότι δεν έχασε καθόλου από τον απόδοσή του. Μη ξεχνάμε ότι παίζει ταυτόχρονα σε Κύπρο και Ευρώπη, κάτι που ξέρω τι σημαίνει, αφού πέρασα από αυτή τη διαδικασία. Κατ’ αρχάς κράτησαν τον προπονητή τους, πιστεύουν σε αυτό που κάνει, είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος με σωστή φιλοσοφία και υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Κατάφερε να αφήσει πίσω του τις μεγάλες ομάδες και να πάρει το πρωτάθλημα, κάτι που για μένα ισοδυναμεί με έναν άθλο. Επιπλέον, οι ιθύνοντες του Άρη έφεραν ανθρώπους γύρω από τον προπονητή που μπορούν να τον βοηθήσουν. Το γεγονός αυτό βοηθάει τον προπονητή να είναι επικεντρωμένος μόνο σε ένα πράγμα και όχι σε δέκα. Οι τέσσερις – πέντε πρώτοι θα παλέψουν για το πρωτάθλημα, όπως φαίνεται. Όσον αφορά το κάτω διάζωμα, θα γίνει μια μεγάλη μάχη για το ποιοι θα παραμείνουν στην πρώτη κατηγορία».
Από ιστοσελίδα ΠΑΣΠ