LIVE: ΑΕΛ-Άρης 0-1 (ΗΜΙΧΡΟΝΟ)
Η ΑΕΛ κοντράρεται με τον Άρη στο στάδιο «Αλφαμέγα» για την 11η αγωνιστική και το Themasports σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Η Μόνικα Σέλες φιγούραρε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. Ένα νεαρό κορίτσι ήρθε σαν… σίφουνας να διεκδικήσει ότι τίτλο υπήρχε, κερδίζοντας θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Μαζί με την φήμη, παρόλα αυτά, έρχονται και εχθροί. Πόσο μάλλον όταν καταφέρνεις και ξεπερνάς μια υπερδύναμη στο άθλημα, όπως αυτή της Στέφι Γκραφ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Στις 30 Απριλίου 1993 η Μόνικα Σέλες θα αντιμετώπιζε την Βουλγάρα Μαγκνταλένα Μαλέεβα και δεν χωρούσε καμία αμφιβολία για το ποια θα ήταν η νικήτρια. Ένας άνθρωπος, θα άλλαζε την πορεία των πραγμάτων με έναν φριχτό τρόπο. Ο Γκούντερ Πάρχε, εμμονικός οπαδός της Στέφι Γκραφ, δηλαδή του Νο.1 πριν από την Σέλες, όρμησε στο γήπεδο την ώρα του αγώνα και της έμπηξε ένα μαχαίρι 23 εκατοστών στην πλάτη αφήνοντας αιμόφυρτη την 19χρονη αθλήτρια.
O Κρίστοφ Βέρλε, υπεύθυνος του πίνακα του σκορ στο τουρνουά ούρλιαξε τόσο δυνατά που ακούστηκε και στην τηλεόραση, όμως δεν πρόλαβε να την προειδοποίησει εγκαίρως εξαιτίας του σοκ που υπέστη. Ακόμη και αυτό αποδείχθηκε σωτήριο. Η κραυγή έκανε την Σέλες να μετακινηθεί λιγάκι μπροστά για να τον δει, με αποτέλεσμα να γλιτώσει μια βαθιά και πιθανώς θανατηφόρα μαχαιριά.
Ένας οπαδός, ο Βίνφριντ Ρολ, έτρεξε απο τις κερκίδες προς το μέρος της άτυχης παίκτριας όταν είδε πως η άσπρη μπλούζα της έγινε κόκκινη. Όσοι παρευρέθηκαν στον αγώνα, αλλά και όσοι τον παρακολουθούσαν στις τηλεοράσεις τους, είχαν συγκλονιστεί.
Ο Πάρχε δεν μπορούσε να αντέξει μια άλλη τενίστρια να κλέβει την πρώτη θέση και τα... φώτα της δημοσιότητας από την αγαπημένη του Γκραφ. Μέχρι εκείνο το σημείο στην καρίερα της, η Σέλες είχε ήδη κατακτήσει οκτώ τίτλους Grand Slam· τρία Australian Open, τρία Roland Garros και δύο US Open. Μετά και τον τίτλο στο Australian Open την ίδια χρονιά του τραυματισμού, τον οποίο μάλιστα διεκδίκησε απέναντι στην... αιτία της μαχαιριάς, φαινόταν ασταμάτητη, ανίκητη.
Η αποστολή του Πάρχε δυστυχώς εξετελέστη, με την Στέφι Γκραφ πράγματι να ανακτά την πρωτιά και να κερδίζει 11 ακόμη Grand Slam. Η ίδια όμως, δεν μπορούσε να μην νιώθει τύψεις για το δυστυχές συμβάν, αφού ήταν οπαδός της ο δράστης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Πάρχε άλλαξε την ιστορία του τένις, αφού η Σέλες θα μπορούσε να είχε κερδίσει ακόμη περισσότερα.
Σύμφωνα με τον πατέρα της γενημμένης στην Γιουγκοσλαβία παίκτριας, από μικρή ήθελε μόνο μια μπάλα του τένις. Κάθε φορά που την ακουμπούσε ήταν λες και βρισκόταν σε... νιρβάνα, από την οποία κανείς δεν μπορούσε να την ξυπνήσει. Από 15 χρονών έδειξε πως υπήρχε πιο μάχιμη και «άγρια» παίκτρια από την Γκραφ.
Το στυλ της κάθε άλλο παρά... κομψό ήταν. Η στάση της σε συνδυασμό με τις αγωνιστικές κραυγές της έδειχναν μια αληθινή μαχήτρια. Για πολλές σύγχρονες παίκτριες, όπως η Σερένα Γουίλιαμς και η Άνα Ιβάνοβιτς, δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης.
Παρόλα αυτά, εκείνη η ημέρα την σημαδέψε και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν την κατέστρεψε. Πάλεψε για πολλά χρόνια με την κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές, επιστρέφοντας όμως δύο χρόνια μετά το περιστατικό στα τερέν. Παρόλα αυτά, ο δράστης είχε καταφέρει αυτό που ήθελε και η ίδια δεν ανέκτησε ποτέ την παλιά της φόρμα.
Λογικό ήταν να προσλάβει σωματοφύλακα που την συνόδευε παντού, ενώ η ίδια ορκίστηκε πως δεν θα αγωνιστεί ξανά επί Γερμανικού εδάφους. Την στεναχώρησε επίσης, το γεγονός ότι το τουρνουά συνεχίστηκε παρά το συμβάν, λέγοντας με πικρία πως όλα γίνονται για τα λεφτά.
Όσο για τον Πάρχε, εκείνος επικαλέστηκε λόγους ψυχικής αστάθειας και δεν πέρασε ούτε λεπτό στην φυλακή, παίρνοντας μόνο ποινή με αναστολή και αφήνοντας την Σέλες εκνευρισμένη για πολλά χρόνια αργότερα, που δεν... πλήρωσε για το έγκλημα που διέπραξε. Για το υπόλοιπο της ζωής του έμεινε σε ένα δωμάτειο ενός γηροκομείου στο κεντρικό γερμανικό χωριό Νόρντχαουζεν, ενώ απεβίωσε στον ύπνο του τον Αύγουστο του 2022.
Μετά από το περιστατικό έχει αυξηθεί σημαντικά η ασφάλεια στους αγώνες τένις, ειδικά εντός γηπέδου. Η ιστορία του τένις άλλαξε, όμως, για πάντα. Τα όνειρα ενός κοριτσίου... εξανεμίστηκαν με μια μαχαιριά που την γέμισε ψυχική οδύνη. Όλα λένε πως γίνονται για κάποιο λόγο, όμως σε αυτή την περίπτωση μοιάζει αδύνατον να βρούμε έναν. Στο τέλος, σημασία έχει μόνο που αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
www.bnsports.gr