Κάθε μέρα είναι ευκαιρία να κάνουμε «βουτιά» στην ιστορία της F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ας δούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα της ημέρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Σαν σήμερα το 1975, ο αείμνηστος Νίκι Λάουντα εκκίνησε από την pole position στο GP Βελγίου και κατέκτησε μια άνετη νίκη, ξεπερνώντας την Tyrrell του Τζόντι Σέκτερ και την Brabham του Κάρλος Ρόιτμαν.

Σαν σήμερα το 1986, ο Νάιτζελ Μάνσελ ανέκαμψε από ένα τετ-α-κε στο σικέιν του «bus-stop» στο Σπα και κέρδισε το Grand Prix Βελγίου, ανοίγοντας λογαριασμό στη σεζόν με τη Williams. Ο Νέλσον Πικέ είχε θέσει ξεκάθαρη υποψηφιότητα για τη νίκη ύστερα από μια σειρά ατυχημάτων στην πρώτη στροφή του αγώνα, μέχρι που τέθηκε εκτός με αστοχία στο τούρμπο. Ο Μάνσελ προσπέρασε τον Άιρτον Σένα πριν τη διαδικασία των pit-stops, χτίζοντας έκτοτε μια ασφαλή διαφορά για τη νίκη χωρίς να απειληθεί. Ο Στέφαν Γιοχάνσον της Ferrari ολοκλήρωσε το βάθρο.

Σαν σήμερα το 1997, διεξήχθη το GP Ισπανίας στη Βαρκελώνη για την F1, με τον Ολιβιέ Πανίς και τη μικρή ομάδα της Prost να κάνουν αίσθηση για ακόμα μια φορά στη σεζόν. Σε μια μέρα όπου τα ελαστικά της Bridgestone αποδείχθηκαν λειτουργικότερα αυτών της Goodyear για τις μεγάλες ομάδες, ο Γάλλος οδηγός εκκίνησε 12ος και μέχρι το τελευταίο σκέλος του αγώνα είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση. Άσκησε μεγάλη πίεση στον Ζακ Βιλνέβ και ο ρυθμός του έδειχνε πως σύντομα θα τεθεί επικεφαλής. Τελικά έχασε πάρα πολύ χρόνο στην προσπάθειά του να ντουμπλάρει τους Ραλφ Σουμάχερ και Έντι Ιρβάιν, με τον δεύτερο μάλιστα να αγνοεί παντελώς τις μπλε σημαίες ώστε να πλησιάσει στις θέσεις του βάθρου ο teammate του, Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Ιρλανδός δέχτηκε ποινή stop/go και τερμάτισε πολύ πίσω, με τον Βιλνέβ να κατακτά τη νίκη και να πλαισιώνεται στο βάθρο από τους Πανίς και Ζαν Αλεζί.

Σαν σήμερα το 2003, πραγματοποιήθηκε το Grand Prix Γαλλίας στην πόλη του Λε Μαν για τον τέταρτο γύρο της σεζόν στο MotoGP. Ο αγώνας είχε αρχικά διακοπεί στον 15ο από τους 28 γύρους, εξαιτίας της βροχής που έκανε την πίστα… λίμνη. Με βάση τους νέους αγωνιστικούς κανονισμούς της καινούριας τότε μεγάλης κατηγορίας του MotoGP, ο αγώνας άρχισε ξανά και η τελική κατάταξη δεν θα προέκυπτε από τα συνδυασμένα αποτελέσματα των δύο σκελών, αλλά από την κατάταξη με την οποία θα έκλεινε αποκλειστικά το δεύτερο σκέλος του event. Ο Σέτε Ζιμπερνάου ξεπέρασε ελάχιστα τον Βαλεντίνο Ρόσι στον τερματισμό, ύστερα από μια κακή γραμμή του «Γιατρού» στην τελευταία στροφή, ενώ το βάθρο ολοκλήρωσε ο Άλεξ Μπάρος.

Σαν σήμερα το 2008, μια ελαφρά βροχόπτωση προσέφερε έναν ανατρεπτικό και συναρπαστικό αγώνα για το GP Μονακό της F1. Ένα κλατάρισμα που προκλήθηκε ύστερα από μια επαφή με τον τοίχο στην στροφή Ταμπάκ του 5ου γύρου φάνηκε να αφήνει εκτός μάχης τον Λιούις Χάμιλτον, μέχρι που ο Βρετανός ευνοήθηκε από την έγκαιρη είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο Χάμιλτον άλλαξε ελαστικά και το μονοθέσιό του ανεφοδιάστηκε, παίρνοντας έτσι τα ηνία του αγώνα ύστερα από το pit-stop του Φελίπε Μάσα. Ο Βραζιλιάνος οδηγός της Ferrari τερμάτισε τελικά τρίτος, καθώς έχασε άλλη μια θέση στη δεύτερη φάση των pit-stops από τον Ρόμπερτ Κουμπίτσα. Πιο πίσω, ο Άντριαν Σούτιλ έδειχνε να οδεύει σε μια αξιόλογη 4η θέση με τη νεοφώτιστη Force India, μέχρι που χτυπήθηκε από την ανεξέλεγκτη έτερη Ferrari του Κίμι Ράικονεν στο σικέιν μετά το τούνελ, 10 γύρους πριν τον τερματισμό.

Σαν σήμερα το 2014, ο αείμνηστος Ζιλ Μπιανκί σόκαρε τους πάντες στην F1 καθώς προσέφερε στην παραπαίουσα ομάδα της Marussia μια εντυπωσιακή 9η θέση στο GP Μονακό. Ο αδικοχαμένος Γάλλος είχε εκκινήσει μόλις 21ος και αναρριχήθηκε σταδιακά στην κατάταξη, κάνοντας μάλιστα μια απαιτητική προσπέραση στην Caterham του Καμούι Κομπαγιάσι στον 36ο γύρο, στη στροφή Ρασκάς. Εκμεταλλευόμενος μια σειρά εγκαταλείψεων και λαθών άλλων οδηγών, ο Μπιανκί πήρε την καρό σημαία όντας 8ος με μια ποινή 5 δευτερολέπτων να τον ρίχνει μια θέση κάτω, αλλά να μην αποτρέπει τη σημείωση ενός ιστορικού αποτελέσματος – αυτοί ήταν οι πρώτοι βαθμοί για ρωσική ομάδα στην F1.

gazzetta.gr

Tags
F1
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ Ράσελ και Mercedes στο επεισοδιακό Grand Prix της Αυστρίας - Συγκρούστηκαν Φερστάπεν και Νόρις (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
30/06 @ 18:32

ΘΡΙΑΜΒΟΣ Ράσελ και Mercedes στο επεισοδιακό Grand Prix της Αυστρίας - Συγκρούστηκαν Φερστάπεν και Νόρις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα επεισοδιακό Grand Prix στην Αυστρία, ο Τζορτζ Ράσελ εκμεταλλεύτηκε τη σύγκρουση Φερστάπεν, Νόρις και έφερε στη Mercedes την πρώτη της νίκη μετά τον Νοέμβρη του 2022!

Ο Μαξ Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον για το Sprint της Αυστρίας-ThemaSports
28/06 @ 21:12

Ο Μαξ Φερστάπεν στην πολ ποζίσιον για το Sprint της Αυστρίας

Ταχύτερος κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου από τον Λάντο Νόρις, ο Μαξ Φερστάπεν επιβεβαίωσε την καλή του φόρμα από τις ελεύθερες δοκιμές με τον πρώτο χρόνο του Sprint Qualifying που του χάρισε την πρώτη θέση της εκκίνησης για τον αυριανό (29/06, 13:00) μικρό αγώνα των 21 γύρων στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας. Στη δεύτερη σειρά οι Όσκαρ Πιάστρι και Τζορτζ Ράσελ

Τα «γαλλικά» του Σένα στον Σουμάχερ-ThemaSports
05/07 @ 13:57

Τα «γαλλικά» του Σένα στον Σουμάχερ

Πολλά και σημαντικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν Σαν Σήμερα στον κόσμο της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ακολουθούν τα κυριότερα.

Νέο πολυετές συμβόλαιο του Πιέρ Γκασλί με την Alpine F1-ThemaSports
27/06 @ 19:11

Νέο πολυετές συμβόλαιο του Πιέρ Γκασλί με την Alpine F1

Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε και επίσημα ότι επέκτεινε τη συμφωνία της με τον Πιέρ Γκασλί, την ώρα που εντείνει τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Κάρλος Σάινθ για το έτερό της κόκπιτ από το 2025.

Ο Σάινθ απαντά στον Λεκλέρ: «Παραπονιέται πολλές φορές μετά τους αγώνες»-ThemaSports
24/06 @ 12:33

Ο Σάινθ απαντά στον Λεκλέρ: «Παραπονιέται πολλές φορές μετά τους αγώνες»

Ο Κάρλος Σάινθ απάντησε στις κατηγορίες που του εξαπέλυσε δημόσια ο Σαρλ Λεκλέρ για το συμβάν της επαφής τους στο δεύτερο γύρο του GP Ισπανίας, λέγοντας ότι ο Μονεγάσκος παραπονιέται συχνά και δίνοντας τη δική του εκδοχή για την επιθετική του πρωτοβουλία να τον περάσει.

Ο Φερστάπεν το έκανε να μοιάζει εύκολο στη Βαρκελώνη, έβδομη φετινή νίκη του Ολλανδού!-ThemaSports
23/06 @ 17:42

Ο Φερστάπεν το έκανε να μοιάζει εύκολο στη Βαρκελώνη, έβδομη φετινή νίκη του Ολλανδού!

Ο Μαξ Φερστάπεν είχε τον έλεγχο του GP της Βαρκελώνης από τον 3ο γύρο μέχρι και την καρό σημαία, κερδίζοντας την 7η φετινή του νίκη εμπρός από τους Λάντο Νόρις και Λιούις Χάμιλτον - και αυξάνοντας έτσι στους 69 βαθμούς το προβάδισμά του στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Ράσελ, Λεκλέρ και Σάινθ έκλεισαν την πρώτη εξάδα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ