Ήττες στο τελευταίο λεπτό, απογοητεύσεις, αγώνες που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και μία πορεία «όνειρο». 10 μοναδικές στιγμές της ιστορίας του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης, πριν τον μεγάλο τελικό του Europa Conference League απέναντι στην Φιορεντίνα (29/05, 22:00)!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αλησμόνητες νύχτες, μία τέτοια θα είναι και η 29η Μαΐου του 2024 για όλη την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, αφού θα γνωρίζουμε αν θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτάει ένα Κύπελλο Ευρώπης!

Οι Πειραιώτες θέλουν να κάνουν ολόκληρη την Ευρώπη να παραμιλάει με την κατάκτηση του Europa Conference League. Εμπόδιό τους η Φιορεντίνα, η οποία θέλει να πάρει εκδίκηση για τον περσινό χαμένο τελικό απέναντι στην Γουέστ Χαμ.

Το BN Sports άνοιξε το σεντούκι των αναμνήσεων και αναλαμβάνει να σας υπενθυμίσει 10 στιγμές που γιγάντωσαν το όνομα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη!

Με την λίστα να περιλαμβάνει αγώνες από το ντεμπούτο του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι και την «τρελή» φετινή πορεία των «ερυθρολεύκων» στον δρόμο, προς τον τελικό του Europa Conference League.


Η πρώτη εμφάνιση του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης: 

Το ντεμπούτο του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης ήταν προγραμματισμένο για την σεζόν 1958-59, ωστόσο αυτή η στιγμή θα καθυστερούσε έναν ολόκληρο χρόνο. 

Ο λόγος… η κλήρωση των «ερυθρόλευκων» με την Μπεσίκτας, για τo Κυπέλλο Πρωταθλητριών και οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, που ανάγκασαν τους Πειραιώτες να αποσυρθούν από την διοργάνωση. 

Εν τέλει, η πρώτη εμφάνιση του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκό αγώνα έγινε έναν χρόνο αργότερα, απέναντι στην πανίσχυρη Μίλαν. Έτσι στις 13 Σεπτεμβρίου του 1959 οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στα Κύπελλα Ευρώπης και μάλιστα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών!

Για την ιστορία το ματς έληξε ισόπαλο με 2-2 σε ένα κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης», όχι μόνο από φίλους του Ολυμπιακού, αλλά από όλη την Ελλάδα! 


Ωστόσο, στην ρεβάνς η ομάδα του τότε προπονητή Μπρούνο Βάλε δεν τα κατάφερε και αποκλείστηκε, χάνοντας με 3-1 στην Ιταλία. 

 

H πρώτη νίκη - πρόκριση με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Σιδέρη: 

Πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε να πάρει πρόκριση έστω από έναν γύρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν ο Ολυμπιακός, την σεζόν 1963-64 για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων

Εμπόδιό του προσπάθησε να μπει η πολωνική Ζαγκλέμπιε ΣοσνόβιετςΗ πρώτη νίκη στην Ευρώπη είχε την υπογραφή του Γιώργου Σιδέρη, που σκόραρε δις και οδήγησε στην εντός έδρας επικράτηση με 2-1.

1964_1.jpg 

Στην Πολωνία η Ζαγκλέμπιε κατάφερε να φέρει το ζευγάρι στην απόλυτη ισορροπία κερδίζοντας με 1-0, ανανεώνοντας το ραντεβού των δύο ομάδων σε τρίτο αγώνα!

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αποφασισμένοι και έγραψαν ιστορία επικρατώντας με 2-0 και έγιναν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος, που απέκλεισε κάποια ομάδα σε ευρωπαϊκή αναμέτρηση!

 

Το «έπος» του Ολυμπιακού απέναντι στην Κάλιαρι του Λουίτζι Ρίβα: 

Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η πρόκριση του Ολυμπιακού απέναντι στην Κάλιαρι του αείμνηστου Λουίτζι Ρίβα

Η ιταλική ομάδα είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας την σεζόν 1969-70 και ήταν στις διεκδικήτριες ομάδες των επόμενων ετών. 

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 1-0 στην Σαρδηνία με γκολ του Νίκου Γιούτσου και σε συνδυασμό με την νίκη τους με 2-1 στο Φάληρο, κατάφεραν να αφήσουν εκτός συνέχειας την Κάλιαρι, πανηγυρίζοντας την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1972-73.

 


Όταν οι «μπέμπηδες» του Άγιαξ υποκλίθηκαν… στον Ολυμπιακό και τον Αναστόπουλο: 

Την σεζόν 1983-84 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τα «μωρά» του Άγιαξ για την πρώτη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Οι ομάδες μετά από 180 αγωνιστικά λεπτά έμειναν στο μηδέν και έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στο έξτρα τριαντάλεπτο. Στην παράταση ο Αναστόπουλος με δύο γκολ έστειλε τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση! 


Η πρόκριση των «ερυθρολεύκων» παίρνει μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστούμε, πως στον «Αίαντα» αγωνιζόντουσαν παίκτες όπως οι Φαν ΜπάστενΚούμαν και Ράικαρντπου τότε έκαναν τα πρώτα ποδοσφαιρικά τους βήματα!

 

Το «show» του Τζόρτζεβιτς και η… εξάρα στην φιναλίστ του Champions League: 


Μεταφερόμαστε 21 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων του
 UEFA Champions League της σεζόν 2002-03. Ο Ολυμπιακός ερχόταν αντιμέτωπος με την φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν Μπάγερ Λεβερκούζεν, σε μία βραδιά που παραμένει μέχρι και σήμερα αξέχαστη.

Μία εμφάνιση βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα των «ερυθρολεύκων»! Η ομάδα του Τάκη Λεμονή «χάρισε» απλόχερα στους φιλάθλους της μία μοναδική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Τζόρτζεβιτς, που σκόραρε τρεις φορές και «υπέγραψε» το τελικό 6-2, επί των Γερμανών!


Το πρώτο διπλό στα αστέρια με υπογραφή Πατσατζόγλου, Κοβάσεβιτς και… Λεμονή:
 

Επόμενη ανάμνηση που μένει χαραγμένη στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη του στο UEFA Champions League!

Η ομάδα που έπεσε θύμα στις «ορέξεις» αυτής του Τάκη Λεμονή ήταν η Βέρντερ Βρέμης. Οι «ερυθρόλευκοι» ταξίδεψαν στην Γερμανία για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του UEFA Champions League την σεζόν 2007-08.

Το γκολ του Ούγκο Αλμέιδα ήταν αυτό που χώριζε τις δύο ομάδες μέχρι και το 72ο λεπτό, όταν ο Ολυμπιακός άρχισε την αντεπίθεσή του!

Η μεγάλη ανατροπή ήρθε με τους ΣτολτίδηΠατσατζόγλου και Κοβάσεβιτς να σκοράρουν, από μία φορά και να διαμορφωθούν το τελικό αποτέλεσμα (1-3)! 


 

Το τέλειο παιχνίδι απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και… το «πικρό» αντίο στην Αγγλία: 

Μία στιγμή γραμμένη με χρυσά γράμματα στα «ερυθρόλευκα» βιβλία είναι και η νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την σεζόν 2013-14.

Μία βραδιά ανεπανάληπτη! Μια βραδιά όνειρο! Οι Πειραιώτες τα έκαναν όλα τέλεια απέναντι στους «Κόκκινους Διαβόλους» και με ένα γκολ των Ντομίνγκεζ και Κάμπελ έφτασαν στην νίκη με 2-0, χτίζοντας γερές βάσεις για την πρόκριση στα προημιτελικά του UEFA Champions League

Ωστόσο, στην ρεβάνς του Μάντσεστερ, ο Φαν Πέρσι με χατ τρικ έβαλε «στοπ» στα όνειρα του Ολυμπιακού για πρόκριση.

 

Η πρόκριση στους «32» του Europa League με υπογραφή Φορτούνη: 

Αξέχαστο παραμένει το βράδυ της επικής πρόκρισης του Ολυμπιακού απέναντι στην Μίλαν!

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν μόνο νίκη επί των «ροσονέρι» για να πάρουν την πρόκριση στους «32» του UEFA Europa League την σεζόν 2018-19. Οι Πειραιώτες πήραν προβάδισμα με δύο γκολ, αλλά οι Ιταλοί βρήκαν άμεση απάντηση και πλέον η πρόκριση ήταν στα χέρια τους εξαιτίας των ισοβαθμιών, όπου υπερίσχυαν.

«Ήρωες» του Ολυμπιακού ήταν ο Τοροσίδης και ο Φορτούνης. Ο πρώτος κέρδισε πέναλτι στο 80ο λεπτό, ενώ ο δεύτερος σημάδεψε σωστά από τα έντεκα βήματα, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους Ιταλούς! 


 

Το «θαύμα» του Λονδίνου απέναντι στην Άρσεναλ με «εκτελεστή» τον Ελ Αραμπί: 

Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, είναι αυτή του Ολυμπιακού απέναντι στην Άρσεναλ, την σεζόν 2019-20 για τους «32» του UEFA Europa League.

Το 1-0 των «Κανονιέρηδων» στο Φάληρο τους έδινε προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς του Λονδίνου. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς διέψευσε τους πάντες και με γκολ του Σισέ στο δεύτερο ημίχρονο έστειλε τον αγώνα στην παράταση.

Το γκολ «ποίημα» του Ομπαμεγιάνγκ στο 113’ έμοιαζε να έβαζε τέλος στο ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού. Ωστόσο, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είχε αντίθετη άποψη και με γκολ στο 119’ υπέγραψε ένα από τα ομορφότερα παραμύθια στην ιστορία των «ερυθρόλευκων»! 


 

Η φετινή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη: 

Θα ήταν άδικο να διαλέξουμε έναν αγώνα από την φετινή πορεία του Ολυμπιακού.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι των Πειραιωτών ξεκίνησε με την αγχωτική πρόκριση επί της Γκενκγια τον τρίτο γύρο των προκριματικών του UEFA Europa LeagueΗ είσοδος στους ομίλους της διοργάνωσης σφραγίστηκε έπειτα από την εύκολη επικράτηση επί της Τσουκαρίνσκι.

Στους ομίλους ο Ολυμπιακός κατάφερε να μαζέψει συνολικά επτά βαθμούς, εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή του συνέχεια μέσω του Europa Conference League. 


Πρώτη ομάδα που προσπάθησε να βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό ήταν η Φερεντσβάρος, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν το 2/2 απέναντι στους Ούγγρους και να κλείνουν θέση στους «16» της διοργάνωσης.

Επόμενη στάση Μακάμπι Τελ Αβίβ και το ναδίρ του 1-4 στο Φάληρο στο ζενίθ του 1-6 της Τόπολα! Οι «ερυθρόλευκοι» έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη στο γήπεδο τους, με τους Ισραηλινούς να κερδίζουν με 4-1!

Η πρόκριση στα προημιτελικά θα ερχόταν μόνο με ένα «θαύμα». Και έτσι έγινε! Το «θαύμα» της Τόπολα, θα μείνει για πολλά χρόνια αξέχαστο, αφού ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα comeback στα Κύπελλα Ευρώπης! Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα και στην παράταση πέτυχε το ακατόρθωτο με το τελικό 1-6, που θα μνημονεύεται για χρόνια!


Στα προημιτελικά περίμενε η Φενέρμπαχτσε. Τι και αν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τρία γκολ στο «Γ. Καραϊσκάκης»; Τα «καναρίνια» κατάφεραν και μείωσαν σε 3-2, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς ενόψει της ρεβάνς.

Στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι κατάφεραν να φέρουν το ζευγάρι στην απόλυτη ισορροπία και το 1-0 του «Σουκρού Σαράτσογλου», οδήγησε τον αγώνα στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι!

Η Φενέρμπαχτσε ήρθε αντιμέτωπη με το «άστρο» του Κωνσταντίνου Τζολάκη, που απέκρουσε τρία πέναλτι και έστειλε τον Ολυμπιακό σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του! 


Τελευταίο «θύμα» των Πειραιωτώνήταν η Άστον Βίλα. Οι Άγγλοι μετά την εξαιρετική πορεία τους στην Premier League, ήθελαν να φτάσουν και στην κατάκτηση ενός τροπαίου, υπολογίζοντας χωρίς τον… Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Οι «ερυθρόλευκοι» ωστόσο, ήταν έτοιμοι για τον μεγάλο τελικό και με μπροστάρη τον Μαροκινό, που σκόραρε τέσσερις φορές σε δύο αναμετρήσεις, προκρίθηκαν στον τελικό της Αθήνας με συνολικό σκορ 6-2 επί της Βίλα! 


Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου στον τελικό της «OPAP Arena», απέναντι στην Φιορεντίνα (29/05, 22:00), με τους Πειραιώτες να έρχονται αντιμέτωποι με την ιστορία, θέλοντας να προσθέσουν στην «πλούσια» τροπαιοθήκη τους το πρώτο τους ευρωπαϊκό!

www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με Σπύρο Ευσταθίου στην τεχνική ηγεσία-ThemaSports
01/07 @ 17:35

Με Σπύρο Ευσταθίου στην τεχνική ηγεσία

Η ανακοίνωση της ΑΕΠΠ.

Θέλει Σπόλιαριτς η Ανόρθωση - Τι ισχύει...-ThemaSports
24/06 @ 20:31

Θέλει Σπόλιαριτς η Ανόρθωση - Τι ισχύει...

Δίκτυα για την απόκτηση του Ματίας Σπόλιαριτς... έριξε η Ανόρθωση.

Έκλεισε θέση για τελικό η Κάλια-ThemaSports
17/06 @ 21:02

Έκλεισε θέση για τελικό η Κάλια

Άλλη μια μεγάλη εμφάνιση, άλλη μια μεγάλη επιτυχία για την κυπριακή κολύμβηση.

5 τύποι που εμφανίζονταν πάντα για να διακόψουν την μπάλα στην αλάνα-ThemaSports
12/06 @ 17:45

5 τύποι που εμφανίζονταν πάντα για να διακόψουν την μπάλα στην αλάνα

Το μόνο που θέλατε ήταν να φτάσετε στο ιερό σημείο που θ’ ακουγόταν η φράση «Όποιος βάλει το επόμενο γκολ κερδίζει», όμως υπολογίζατε χωρίς τον ποδοσφαιρικό ξενοδόχο. Ή, για την ακρίβεια, τους 5 ποδοσφαιρικούς ξενοδόχους…

Χρόνια πολλά Τόνι Σαβέβσκι-ThemaSports
14/06 @ 15:36

Χρόνια πολλά Τόνι Σαβέβσκι

Ήταν 22 Νοεμβρίου του 1988, όταν η ΑΕΚ κατέληγε σε συμφωνία με τον Τόνι (14 Ιουνίου 1963), όπως συνήθισαν να τον λένε πλέον οι ΑΕΚτζήδες.

«Πέταξε» με την πρώτη προσπάθεια στα 8,42μ. ο Τεντόγλου - Κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο!-ThemaSports
08/06 @ 21:34

«Πέταξε» με την πρώτη προσπάθεια στα 8,42μ. ο Τεντόγλου - Κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο!

Με το εντυπωσιακό 8,42μ. ξεκίνησε ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ