Τα «θαύματα», μία προφητεία ενός θρύλου της Σεβίλλης και οι απαντήσεις στο, «γιατί μόνο αυτοί οι δύο σε 68 χρόνια». Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εξασφάλισε πως το όνομα του, θα μείνει στην ιστορία των διοργανώσεων της UEFA, και για να το κάνει, «τσαλαπάτησε» τις πιθανότητες, φέρνοντας το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για ελληνικό σύλλογο, στα χέρια του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν πιστεύω στα θαύματα. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, ίσως είναι και λίγο υποτιμητικός ως όρος το «θαύμα». Σαν να μην εστιάζει στην προσπάθεια, γέρνοντας την πλάστιγγα προς την τύχη ή άλλους παράγοντες.

Ήταν αδύνατο να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το Europa Conference League; Όχι. Ήταν αδύνατο να κατακτήσει το Europa Conference League, ο Ολυμπιακός που παρέλαβε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τον Φεβρουάριο; Ναι!

Ήταν 7 Μαρτίου. Μετρούσε λιγότερο από έναν μήνα στην Ελλάδα και έχασε με 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο πρώτο μεταξύ τους ματς στη φάση των «16», μέσα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Κι από εκείνο το σημείο, βρήκε τον τρόπο, να τον οδηγήσει έως το τέλος της διαδρομής. Πόσες ήταν τότε, οι πιθανότητες κατάκτησης; Ακριβώς στο 0.01%, δηλαδή μία στις 10.000!

Ναι, θα έλεγα κι εγώ «θαύμα», αλλά τα θαύματα δεν συμβαίνουν κάθε σεζόν. Ο ίδιος άνθρωπος, παρέλαβε τη Σεβίλλη τον Μάρτιο του 2023, στη ζώνη του υποβιβασμού, και τον Μάιο την έφτασε έως την κατάκτηση του Europa League! Σας θυμίζει κάτι;

Βέβαια, ήταν η έβδομη της ιστορίας της. Όχι το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο συλλόγου, στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, όπως στην περίπτωσή μας. Ούτε βρέθηκε ποτέ, με την «πλάτη» στον τοίχο, σε τέτοιο βαθμό, όπως μετά το πρώτο ματς με τους Ισραηλινούς. Φέτος, κατ' εμέ, αξίζει περισσότερα credits.

Όσο προχωρούσε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, τόσο και πιο έντονα θυμόμουν, όσα μου είχε πει λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του περσινού Europa League από τη Σεβίλλη, ο θρύλος πρώην γκολκίπερ και αρχηγό της, Αντρές Πάλοπ.

«Η πορεία ήταν δυσανάλογη του ρόστερ, αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο, με νέο προπονητή, ξαναβρήκε τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Ο Μεντιλίμπαρ ήρθε ως ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών. Σαν τον ειδικό γιατρό, που έρχεται για την κατάλληλη αρρώστια».

Πόσο απέχουν από τα φετινά δεδομένα, αυτές οι δηλώσεις προ ενός έτους;

Άνθρωπος, λοιπόν, που μέσα σε 18 μήνες, «θεραπεύει» δύο συλλόγους σε χρόνο-ρεκόρ και τους οδηγεί από το ναδίρ σε ευρωπαϊκό τρόπαιο, θαύματα δεν κάνει. Είναι μεθοδικός, έχει το «know how» και στην τελική, αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός τον έφερε μεσούσης της σεζόν: ο ευρωπαϊκός τίτλος.

Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τα κατάφερε για να γίνει ο μόλις δεύτερος προπονητής στην ιστορία των διοργανώσεων της UEFA, με back-to-back ευρωπαϊκό τρόπαιο, αλλά με διαφορετικό σύλλογο!

Ακριβώς, όπως ο συμπατριώτης του, Ράφα Μπενίτεθ, που «σήκωσε» το Κύπελλο UEFA με τη Βαλένθια το 2004, και το Champions League του 2005 με τη Λίβερπουλ. Ίσως στον πιο επικό τελικό όλων των εποχών στην ιστορία της διοργάνωσης, με τον Γέρζι Ντούντεκ, σε ρόλο «One-hit wonder».

Άλλα μεγέθη, άλλες διοργανώσεις, άλλες εποχές, άλλες πορείες. Σύμφωνοι. Δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης, ούτε τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι, όμως, κάτι ιστορικό.

Τόσοι και τόσοι προπονητές «πέρασαν» σε αυτά τα 69 χρόνια των διοργανώσεων της UEFA και θα είχαν την ευκαιρία τους. Για κάποιο λόγο τα κατάφεραν μόνο δύο.

Πηγή: bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όρτα: «Αν με ρωτούσαν για ευρωπαϊκό τίτλο με τον Ολυμπιακό, θα έλεγα ότι έχουν καπνίσει κάτι δυνατό...»!-ThemaSports
12/06 @ 13:44

Όρτα: «Αν με ρωτούσαν για ευρωπαϊκό τίτλο με τον Ολυμπιακό, θα έλεγα ότι έχουν καπνίσει κάτι δυνατό...»!

Διαβάστε τι δήλωσε ο Πορτογάλος χαφ για τον Ολυμπιακό, το Conference League, τον Μεντιλίμπαρ, το μέλλον του στους Πειραιώτες και τι απάντησε για τον Φώτη Ιωαννίδη και τον Κάρλος Καρβαλιάλ.

Κουρεύτηκε ο Τάκης Τσουκαλάς - «Την προηγούμενη φορά ο καφές είχε... μια δραχμή»! (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
07/06 @ 21:00

Κουρεύτηκε ο Τάκης Τσουκαλάς - «Την προηγούμενη φορά ο καφές είχε... μια δραχμή»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εντάξει, γουλί δεν είναι, αλλά ο Τάκης Τσουκαλάς τα έκοψε. Και το κόψιμο είναι «γενναίο». Δεν έγινε Γεωργάτος όπως είχε πει αρχικά, αλλά κουρεύτηκε κανονικά και με το νόμο. Τράβηξαν ζόρια οι άνθρωποι γύρω του, αλλά τελικά έγινε! Τον είχαν πρήξει είναι η αλήθεια. Ο Τάκης Τσουκαλάς ήταν έξαλλος. Σε κάθε ευκαιρία του την... έλεγαν.

Λίνεκερ και Σίρερ ΑΠΟΘΕΩΣΑΝ τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference League!-ThemaSports
05/06 @ 21:00

Λίνεκερ και Σίρερ ΑΠΟΘΕΩΣΑΝ τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Conference League!

Οι Γκάρι Λίνεκερ και Άλαν Σίρερ αποθέωσαν τον Ολυμπιακό και τους οπαδούς του για την κατάκτηση του Conference League.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε ετοιμάζει πρόταση για τον Σαντιάγκο Έσε που δεν θα μπορεί να πει όχι...-ThemaSports
04/06 @ 22:26

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε ετοιμάζει πρόταση για τον Σαντιάγκο Έσε που δεν θα μπορεί να πει όχι...

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει ψηλά στη μεταγραφική του λίστα τον Σαντιάγκο Έσε, έχοντας διακρίνει στο παιχνίδι του 22χρονου Αργεντίνου στοιχεία που λατρεύει στους παίκτες του, δηλαδή συνεχές τρέξιμο, άμυνα παντου και γρήγορες αντιδράσεις. Δεν ειναι και λίγο στα 22 σου χρόνια να σε θέλει ο Σιμεόνε για την Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία θα συμμετέχει στο Champions League group stage...

Μαρινάκης: «Αξίζαμε το Conference League, παίξαμε με ομάδες επιπέδου Champions League»-ThemaSports
04/06 @ 21:47

Μαρινάκης: «Αξίζαμε το Conference League, παίξαμε με ομάδες επιπέδου Champions League»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια στα Posidonia 2024 για την κατάκτηση του Conferece League, αλλά και του Youth League από τον Ολυμπιακό.

«Θρυλικά συναισθήματα»: Το βίντεο του Ολυμπιακού με τους πανηγυρισμούς για το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ έπος-ThemaSports
04/06 @ 17:21

«Θρυλικά συναισθήματα»: Το βίντεο του Ολυμπιακού με τους πανηγυρισμούς για το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ έπος

Αγκαλιές, πανηγυρισμοί, κλάματα και μια έκρηξη συναισθημάτων από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στο φινάλε του ιστορικού αγώνα με τη Φιορεντίνα.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ