Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο ιστορικές ομάδες στη Γαλλία. Η Σεντ Ετιέν, έπειτα από μία διετία, βρίσκεται ξανά εκεί που πρέπει να είναι, στη Ligue 1. Το κακό ξεκίνημα διαδέχθηκε μία «ονειρική» πορεία και τελικά η... δραματική άνοδος που έδωσε κάθε λόγο στους φίλους των «πράσινων» να χαμογελούν για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Δύο χρόνια μακριά από τα μεγάλα «σαλόνια» του γαλλικού ποδοσφαίρου και τη Ligue 1 ήταν πολλά για την ιστορική Σεντ Ετιέν. Οι «στεφανουά», πανηγυρίζουν από το βράδυ της Κυριακής (02/06) την επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία, μετά από δύο «δραματικές» αναμετρήσεις με τη Μετς στα μπαράζ ανόδου της Ligue 1.


Μπορεί στο πρώτο ματς να είχε επικρατήσει με 2-1, όμως στην εκτός έδρας ρεβάνς, η Σεντ Ετιέν τα βρήκε… σκούρα απέναντι στη μαχητική Μετς που έπαιζε για να εξασφαλίσει την παραμονή της.

Τι κι αν έμεινε με δέκα παίκτες από το 6ο λεπτό, μέχρι το 25ο είχε ήδη βρει δύο γκολ που την κρατούσαν στην κατηγορία. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να μειώσουν και να στείλουν το ματς στην παράταση, εκεί όπου ράγισαν «καρδιές».

Τρία λεπτά πριν τη λήξη, στο 117’, ο Βαντζί σκόραρε το «χρυσό» γκολ που έστειλε την ομάδα του στη μεγάλη κατηγορία. Φυσικά, εκεί που ανήκει. Να μην ξεχνάμε, ότι μόλις πέρυσι η Παρί Σεν Ζερμέν την ξεπέρασε στα Πρωταθλήματα Γαλλίας, προτού προσθέσει φέτος το 12ο στο παλμαρέ της.


Για τη Σεντ Ετιέν, η σεζόν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά μόνο ιδανικό δεν ήταν το ξεκίνημα. Μπορεί ο σύλλογος να απέχει πολλά χρόνια από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ωστόσο βρισκόταν πάντοτε εκεί, στη Ligue 1, τερματίζοντας σταθερά μέσα στην 8άδα.

Το 2020, έπαιξε με τη φωτιά και λίγο έλειψε να «καεί». Κάτι που δεν απέφυγε δύο χρόνια μετά, το 2022, όταν ηττήθηκε στα μπαράζ από την Οσέρ στη διαδικασία των πέναλτι και υποβιβάστηκε στη Ligue 2, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια! Και ο κόσμος της βυθίστηκε στην... κατάθλιψη.


Πέρσι, πάτησε «γκάζι» στο φινάλε και τερμάτισε 8η, αφήνοντας άπαντες να ελπίζουν σε μία ανοδική φετινή πορεία. Το ξεκίνημα συνοδεύτηκε με ήττες, αλλά παρ’ όλα αυτά η Σεντ Ετιέν ανέκαμψε, προτού έρθουν δύο «καταστροφικοί» μήνες.

Η ομάδα γνώρισε πέντε σερί ήττες από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τον Δεκέμβρη, ενώ παράλληλα αποκλείστηκε από το Κύπελλο Γαλλίας, μάλιστα από κλαμπ 3ης κατηγορίας.

Η αντίδραση της διοίκησης ήταν άμεση. Στα μέσα Δεκεμβρίου, αποφάσισε να προσλάβει τον Ολιβιέ Νταλ’ Όλιο, ο οποίος άλλαξε άρδην την εικόνα της ομάδας. Οι «στεφανουά» βελτιώθηκαν σημαντικά και μέσα σε διάστημα δύο μηνών βρέθηκαν από την 11η στη 2η θέση!

Τα πράγματα, όμως, έπρεπε να είναι έτσι ώστε η άνοδος να έρθει ακόμη πιο… δραματικά! Ηττήθηκε από την 19η Κεβιγί Ρουέν (17/05, 2-1), χάνοντας την ευκαιρία να ανέβει απευθείας.

Ωστόσο, η ομάδα του Νταλ’ Όλιο ξεπέρασε τα εμπόδια των Ροντέ και Μετς στα play offs ανόδου, με ολόκληρη την πόλη να βάφεται… καταπράσινη, πανηγυρίζοντας την ιστορική επιστροφή, δύο χρόνια μετά τα σοβαρά επεισόδια και την οργή που ακολούθησαν τον υποβιβασμό.


Βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες από το «πάρτι» που έστησαν οι φίλοι της ομάδας, αντιλαμβάνεται το πόσο πολλά σημαίνει για όλους αυτό.

Εξάλλου, δεν μιλάμε για έναν οποιονδήποτε σύλλογο, αλλά για τη Σεντ Ετιέν που έχει γράψει τη δική της «χρυσή» ιστορία στη Γαλλία.

Και έπεται συνέχεια, αφού μία ημέρα μετά (03/06), οι «πράσινοι» ανακοίνωσαν πως ο Ιβάν Γκαζίδης, πρώην CEO της Άρσεναλ και ης Μίλαν, αναλαμβάνει χρέη προέδρου στο κλαμπ.


«Θέλουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό που έκανε πάντα τη Σεντ Ετιέν ισχυρή: Την ιστορία της, τις αξίες της και την εξαιρετική αφοσίωση των οπαδών της στην περιοχή και σε ολόκληρη τη Γαλλία
». Τα λόγια του νέου ισχυρού άνδρα των «στεφανουά», μόνο με αισιοδοξία μπορούν να γεμίσουν τους φιλάθλους που ελπίζουν να δουν ξανά την ομάδα τους να πρωταγωνιστεί!

Αρχής γενομένης, από την επόμενη σεζόν.

www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η UEFA αποφάσισε για Σίτι, Γιουνάιτεντ και... Ευρώπη, για τη νέα σεζόν - Επίσημη τοποθέτηση και για Τζιρόνα-Νις!-ThemaSports
05/07 @ 18:51

Η UEFA αποφάσισε για Σίτι, Γιουνάιτεντ και... Ευρώπη, για τη νέα σεζόν - Επίσημη τοποθέτηση και για Τζιρόνα-Νις!

Κανονικά θα αγωνιστούν στην Ευρώπη τη νέα σεζόν, τόσο η Μάντσεστερ Σίτι, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τις συζητήσεις με την UEFA, αναφορικά με το «κοινό» διοικητικό καθεστώς, να ευδοκιμούν και… επίσημα. Κανένα ζήτημα για Τζιρόνα και Νις, άπαντες παίζουν κανονικά, στην διοργάνωση στην οποία ανήκουν.

Από τον Απόλλωνα, στην Αγγλία ο Νταρίκουα! Η νέα του ομάδα...-ThemaSports
05/07 @ 17:51

Από τον Απόλλωνα, στην Αγγλία ο Νταρίκουα! Η νέα του ομάδα...

Στην Αγγλία θα συνεχίσει την καριέρα του ο Τεντάι Νταρίκουα.

Το ζεύγος Μπέκαμ φόρεσε ξανά το εμβληματικό νυφικό look του για τα 25 χρόνια από τον γάμο του-ThemaSports
05/07 @ 09:21

Το ζεύγος Μπέκαμ φόρεσε ξανά το εμβληματικό νυφικό look του για τα 25 χρόνια από τον γάμο του

Ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ φόρεσαν, 25 χρόνια μετά, το εμβληματικό νυφικό look τους με αφορμή την επέτειο τους.

«Όλα έδειξαν πως έπρεπε να το έχουμε πάρει...»: Ο Αρτέτα ξέρει ότι χάθηκε τεράστια ευκαιρία για την Άρσεναλ (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
04/07 @ 17:31

«Όλα έδειξαν πως έπρεπε να το έχουμε πάρει...»: Ο Αρτέτα ξέρει ότι χάθηκε τεράστια ευκαιρία για την Άρσεναλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η περασμένη σεζόν είτε θα τον στοιχειώνει, είτε θα τον πεισμώσει για τα επόμενα χρόνια. Ο Μικέλ Αρτέτα ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πώς χάθηκε ο τίτλος της Πρέμιερ για το 2024, βλέπει και ξαναβλέπει στοιχεία κι επιδόσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι τέτοια που έγραψε ότι η Σίτι θριάμβευσε ξανά...

Μόνο για ένα πράγμα ΔΕΝ μίλησε ο Σλοτ και ο κόσμος της Λίβερπουλ ανησυχεί: «Έχουμε πολύ καλό ρόστερ»!-ThemaSports
05/07 @ 16:02

Μόνο για ένα πράγμα ΔΕΝ μίλησε ο Σλοτ και ο κόσμος της Λίβερπουλ ανησυχεί: «Έχουμε πολύ καλό ρόστερ»!

Μπορεί ο Άρνε Σλοτ να μίλησε για όλους και για όλα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του ως προπονητής της Λίβερπουλ, όμως μία ερώτηση μοιάζει μόνο να… απέφυγε. Αυτή που αφορούσε τις μεταγραφές, κάνοντας απλώς λόγο για «πλούσιο» σε υλικό ρόστερ, λόγω Γιούργκεν Κλοπ!

Νέα ομάδα για τον Γιώργο Δώνη! Οσονούπω η ανακοίνωση...-ThemaSports
04/07 @ 13:50

Νέα ομάδα για τον Γιώργο Δώνη! Οσονούπω η ανακοίνωση...

Σύντομα ο Έλληνας τεχνικός θα βρίσκεται στον πάγκο της Αλ Καλίζ.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ