Το μεσημέρι εκείνο που οι φίλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δημιούργησαν κοινό μέτωπο κατά παικτών, διαιτητών και όχι μόνο θεωρώντας πως το ντέρμπι ήταν… στημένο. Πενήντα εννέα χρόνια απ’ όταν η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου στο γήπεδο της Λεωφόρου και οι «σπίθες» της τραγωδίας του Περού, αχνοφάνηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Χολιγουντιανή παραγωγή εν έτει 1964 στο κέντρο της Αθήνας, στο επίκεντρο του αστικού ιστού της πρωτεύουσας. Όχι δεν ήταν επιστημονικής φαντασίας αν και θα μπορούσε, εστιάζοντας κανείς στα επιμέρους σημεία της. Ήταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, «ντέρμπι αιωνίων» για την ακρίβεια μια μέρα σαν και αυτή πριν από 59 χρόνια, με φόντο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Εκεί που περίμενε καρτερικά η ΑΕΚ. Κι’ όμως την εξέλιξη αυτή κανείς δε μπορούσε να την σκεφτεί.

Σε μια εποχή όπου η ταυτόχρονη παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων στις κερκίδες ήταν απλά η καθημερινότητα, «πράσινοι» και «κόκκινοι» γέμισαν ασφυκτικά το γήπεδο της Λεωφόρου (περί τις 25 χιλιάδες) για να στηρίξουν τις προσπάθειες των παικτών. Έλα όμως που οδεύοντας προς το σφύριγμα της λήξης και με το σκορ στο 1-1, δεν έβλεπαν κάποια προσπάθεια που να τους ικανοποιούσε εκατέρωθεν και έτσι αποφάσισαν να πάρουν τη τύχη του ματς στα… χέρια τους με τρόπο βίαιο και καθόλα παρεμβατικό.
leoforos-4.webp

Όσο η κλεψύδρα της παράτασης κυλούσε (μονό ματς ο ημιτελικός), τόσο περισσότερο εξαγριωνόταν το κοινό στις εξέδρες. Για νωθρότητα, αδιαφορία και απάθεια των παικτών  έκαναν λόγο οι οπαδοί, την ίδια ώρα που τους χαρακτήριζαν «κλέφτες» και απατεώνες. Βλέπετε, το συγκεντρωμένο ποσό από τα εισιτήρια αποτελούσε τότε την κύρια πηγή εσόδου για έναν ζωντανό οργανισμό όπως οι ομάδες και μόλις οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στο συμπέρασμα της εσκεμμένης ισοπαλίας ούτως ώστε να παιχθεί και άλλος ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδος για τα ημιτελικά του θεσμού (αυτό ήταν το πρωτόκολλο σε περίπτωση μη εύρεσης νικητή), έγινε ο αγωνιστικός χώρος της Λεωφόρου, γης μαδιάμ.

Τα κιγκλιδώματα φυσικά δεν ήταν ικανά να συγκρατήσουν τον εξοργισμένο, με ό,τι έβλεπε ή τουλάχιστον θεωρούσε, κόσμο που πήδηξε στον αγωνιστικό χώρο για ανελέητο πλιάτσικο και κυνηγητό των πρωταγωνιστών. Οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού άφησαν την έχθρα τους στην… άκρη και έγιναν «ένα», μια γροθιά, στρεφόμενοι κατά των παικτών και των διαιτητών, οι οποίοι έτρεχαν να γλιτώσουν.
PAO-OSFP_1964-7.jpg

Η κοινή θεώρηση για στημένο παιχνίδι παράκαμψε τις όποιες αντίξοες συνθήκες (αφόρητη ζέστη) με τον κόσμο των δύο «αιωνίων» να… συμμαχεί ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα. Για το καλό τους βέβαια πρόλαβαν και προστατεύθηκαν στα αποδυτήρια, «πλάθοντας» το σχέδιο απόδρασής του.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μεταμφιέστηκαν για να μπορέσουν να βγουν από τα αποδυτήρια της Λεωφόρου και να εξέλθουν του κινδύνου. Αστυνομικοί, εισπράκτορες  μέχρι και… φροντιστές της ομάδας «βαφτίστηκαν» ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν.
PAO-OSFP_1964-4.jpg

Την ίδια ώρα η κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο ήταν δραματική. Οι οπαδοί είχαν… ξεχαρβαλώσει τα δοκάρια, έκαναν ζημιές, με τον τελικό απολογισμό να ανέρχεται στους 5 τραυματίες. Η κατάσταση είχε ξεφύγει εντελώς και μόνο εκ… θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα μία μέρα σαν και αυτή 59 χρόνια πίσω,  όπως είχε συμβεί λίγες μέρες νωρίτερα στο Περού. Ο αγώνας φυσικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αλλά ούτε και η διοργάνωση, με την ΑΕΚ να στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας.

www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το "γράμμα" του Αλεξανδρή στον Ελ Κααμπί: "Μείνε στην ομάδα που σε πίστεψε, ο Ολυμπιακός είναι στο σπίτι σου"-ThemaSports
05/07 @ 15:12

Το "γράμμα" του Αλεξανδρή στον Ελ Κααμπί: "Μείνε στην ομάδα που σε πίστεψε, ο Ολυμπιακός είναι στο σπίτι σου"

Ο Αλέξης Αλεξανδρής έστειλε το δικό του μήνυμα στον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ζητώντας του να παραμείνει στον Ολυμπιακό και τα επόμενα χρόνια.

Ο Αμρ Ουάρντα στο ΣΕΦ με φανέλα Αιγύπτου για το Προολυμπιακό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)-ThemaSports
04/07 @ 19:58

Ο Αμρ Ουάρντα στο ΣΕΦ με φανέλα Αιγύπτου για το Προολυμπιακό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Ο Αμρ Ουάρντα δεν έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά την εθνική ομάδα της Αιγύπτου απέναντι στην Ελλάδα στο Προολυμπιακό Τουρνουά.

Εντοπίστηκε και οδηγείται στη φυλακή ο 27χρονος που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου-ThemaSports
04/07 @ 11:32

Εντοπίστηκε και οδηγείται στη φυλακή ο 27χρονος που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου

Στη φυλακή οδηγείται ο 27χρονος που καταδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα από το Εφετείο για τον θάνατο του 24χρονου Νάσου Κωνσταντίνου, ύστερα από οπαδικό επεισόδιο, τον Απρίλιο του 2017, στη Θεσσαλονίκη.

«Αμπουμπακάρ αντί Ελ Κααμπί στον Ολυμπιακό»!-ThemaSports
04/07 @ 11:24

«Αμπουμπακάρ αντί Ελ Κααμπί στον Ολυμπιακό»!

Eάν ο Ελ Κααμπί αποχωρήσει, τότε τη θέση του στον Ολυμπιακό θα πάρει ο Αμπουμπακάρ της Μπεσίκτας!

The Incredibles movie: Το ντοκιμαντέρ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ (BINTEO)-ThemaSports
04/07 @ 11:00

The Incredibles movie: Το ντοκιμαντέρ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ (BINTEO)

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έβγαλε στη δημοσιότητα την ταινία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League 2023-24.

 Προβάρει τα «κιτρινόμαυρα» ο Στρακόσα-ThemaSports
04/07 @ 08:04

Προβάρει τα «κιτρινόμαυρα» ο Στρακόσα

Στην τελική ευθεία είναι η μεταγραφή του Αλβανού τερματοφύλακα στην «Ένωση», την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ