Πώς κατέληξε στη Γιουβέντους ο 24χρονος Ζιζού;

Ακολουθήστε μας στο Google news

Α. ΖΙΝΤΑΝ & ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, 1996-2001

Ζινεντίν Ζιντάν, η πορεία του στην Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Ζιντάν σκοράρει με εκτέλεση φάουλ απέναντι στην Μπολόνια, στην πρώτη του σεζόν στην Γιούβε (1/12/1996) AP Photo/Mauro Pilone

Ο Ζιντάν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τις Κάννες (1989-92) και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Μπορντό, όπου αγωνίστηκε για μια τετραετία (1992-96). Όσο βρισκόταν εκεί, προκάλεσε το ενδιαφέρον αγγλικών συλλόγων, όπως η Μπλάκμπερν και η Νιούκαστλ, όμως η διοίκηση της Μπορντό απέρριψε τις προτάσεις. Την τελευταία του χρονιά με τους "γιρονδίνους" ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης του γαλλικού πρωταθλήματος και επέλεξε ως επόμενο σταθμό της καριέρας του την Γιουβέντους, η οποία εκείνη τη σεζόν είχε κατακτήσει το Champions League. Πώς όμως κατέληξε εκεί ο 24χρονος Ζιζού;

- Ο ΠΛΑΤΙΝΙ ΚΑΙ Η ΜΙΛΑΝ

Στο Κύπελλο UEFA του 1995-96, η Μπορντό, με πρωταγωνιστές τους Ντουγκαρί, Λιζαραζού, Βίτσχε και Ζιντάν, πραγματοποίησε μια εκπληκτική πορεία που την έφερε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε το τρόπαιο από την Μπάγερν. Στην προημιτελική φάση, οι "γιρονδίνοι" αντιμετώπισαν την Μίλαν, από την οποία ηττήθηκαν 2-0 στο πρώτο ματς. Οι "ροσονέρι", με αστέρια όπως οι Μαλντίνι, Βιεϊρά, Κοστακούρτα, Μπαρέζι, Ντεσαγί, Ρομπέρτο Μπάτζιο και Σαβίσεβιτς, ήταν το φαβορί για να περάσουν στα ημιτελικά. Όμως στον επαναληπτικό ο Ζιντάν και η παρέα του πραγματοποίησαν μια καταπληκτική εμφάνιση και με τέρματα των Τολό και Ντουγκαρί (2), νίκησαν 3-0 και πήραν την πρόκριση.

Ο Μισέλ Πλατινί, που παρακολουθούσε το ματς από την κερκίδα των επισήμων, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την απόδοση του Ζιζού, ώστε πρότεινε αμέσως στον πρώην εργοδότη του, Τζιάνι Ανιέλι, ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, να τον αποκτήσει. Η Γιούβε κινήθηκε αμέσως, πρόσφερε 3 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στην Μπορντό και η συμφωνία έκλεισε. Ο Ζιζού δεν έγινε αμέσως πρωταγωνιστής στους "μπιανκονέρι", χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να βρει τη θέση και τον ρόλο του στην ομάδα. Την πρώτη του σεζόν δυσκολεύτηκε αρκετά και ήταν ένας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές στην ήττα (1-3) από την Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League. Όλα όμως άλλαξαν από την ερχόμενη περίοδο.

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΠΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ

Σε εκείνη την δεύτερη σεζόν (1997-98), ο Ζιζού πήρε μπροστά και έγινε ένα από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας. Παίζοντας πίσω από τους Ντελ Πιέρο και Ινζάγκι, άρχισε να δημιουργεί με φαντασία και αποτελεσματικότητα μοιράζοντας συνεχώς ασίστ, με αποτέλεσμα ο Πιντουρίκιο και ο Πίπο να σημειώσουν μαζί 61 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις! Η απόκτηση του Ντάβιντς που θωράκισε αμυντικά το κέντρο των "μπιανκονέρι", απελευθέρωσε ακόμα περισσότερο τον Ζιζού, ο οποίος πέρα από τη δημιουργία, άρχισε να σκοράρει με μακρινά σουτ αλλά και κεφαλιές, πλουτίζοντας συνέχεια το ρεπερτόριό του. Η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου σκουντέτο, συνοδεύτηκε λίγο αργότερο με το Μουντιάλ και όλα αυτά οδήγησαν στη χρυσή μπάλα για το 1998, μετριάζοντας κάπως την απογοήτευση για τον δεύτερο σερί χαμένο τελικό στο Champions League, αυτή τη φορά απέναντι στη Ρεάλ (0-1).

Ζινεντίν Ζιντάν, η πορεία του στην Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης

Ζιντάν, Ντελ Πιέρο και Ντάβιντς, από τους μεγάλους πρωταγωνιστές εκείνης της Γιούβε

Η τρίτη σεζόν του Ζιζού στο Τορίνο αποδείχτηκε απογοητευτική. Η ομάδα δεν έκανε καθόλου καλό ξεκίνημα και τον Φεβρουάριο του 1999 ο Λίπι απομακρύνθηκε από τη θέση του, με αντικαταστάτη τον Κάρλο Αντσελότι. Αυτό ήταν ένα "χτύπημα" για τον Ζιντάν, που αποκαλούσε τον Λίπι ως την "σπίθα της φωτιάς", τον άνθρωπο που τον έκανε να μην βλέπει το ποδόσφαιρο απλά σαν επάγγελμα και του δίδαξε το κίνητρο για τη νίκη. Η Γιούβε τερμάτισε στην 7η θέση του πρωταθλήματος, αποκλείστηκε από το Κύπελλο και την Ευρώπη και ολοκλήρωσε τη σεζόν χωρίς κανένα τίτλο για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια. Στις δυο επόμενες αγωνιστικές περιόδους, η Γιούβε βελτιώθηκε αισθητά, βρέθηκε ξανά στις γνώριμες υψηλές θέσεις της διεκδίκησης του σκουντέτο, όμως έχασε δυο διαδοχικά πρωταθλήματα από τις ομάδες της Ρώμης, το 1999-00 από την Λάτσιο και το 2000-01 από την Ρόμα.

- ΤΣΟΛΟ ΣΙΜΕΟΝΕ VS ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκλεισε το βράδυ της Τετάρτης την Ατλέτικο του Σιμεόνε από τον τελικό του Κάρντιφ, συνεχίζοντας την απόλυτη κυριαρχία της στην Ευρώπη, κάθε φορά που βρίσκει απέναντί της τα τελευταία τέσσερα χρόνια την συμπολίτισσα. Ο Ζιντάν συνάντησε τον Τσόλο στην Ιταλία, όταν ο δεύτερος πήγε το 1997 στην Ίντερ. Ο Σιμεόνε πήγε μετά από δυο χρόνια στην Λάτσιο και την πρώτη του σεζόν εκεί, κατέκτησε το πρωτάθλημα, στερώντας το από την Γιουβέντους. Βέβαια, πρώτα είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο, όταν ο Τσόλο, αγωνιζόμενος με τους "νερατσούρι", είχε χάσει το σκουντέτο του 1997-98 από την Γιούβε. Οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί την 31η αγωνιστική (συνολικά 34), η μεν Γιούβε με 66 βαθμούς, η δε Ίντερ με 65, στο ματς του τίτλου. Οι "μπιανκονέρι" νίκησαν 1-0 (Ντελ Πιέρο) σε ένα ματς με πολλά νεύρα και την αποβολή του Ζε Ελίας, πήραν διαφορά ασφαλείας και κατέκτησαν τελικά το πρωτάθλημα, το 25ο στην ιστορία τους.

Στη σεζόν 1999-2000, η Λάτσιο, στην οποία αγωνιζόταν πλέον ο Τσόλο, ήθελε όσο τίποτα τον τίτλο, τον οποίο είχε χάσει την προηγούμενη χρονιά από την Μίλαν, αυτοκτονώντας στις δυο τελευταίες αγωνιστικές. Λάτσιο και Γιούβε προχώρησαν μαζί στο ξεκίνημα και στο τέλος του πρώτου γύρου βρέθηκαν οι μεν "μπιανκονέρι" στην κορυφή με 36 βαθμούς, οι δε "λατσιάλι" δεύτεροι με 35. Στην 26η αγωνιστική, η Γιούβε είχε πάρει προβάδισμα οκτώ βαθμών, όμως από εκεί και μετά άλλαξαν όλα. Η "γηραιά κυρία" έχασε 2-0 από την Μίλαν, την ίδια στιγμή που η Λάτσιο νίκησε στο ντέρμπι της Ρώμης (2-1 την Ρόμα). Στην αμέσως επόμενη αγωνιστική (27η) οι δυο διεκδικήτριες έπαιξαν μεταξύ τους. Η Γιούβε βολευόταν και με το "Χ", όμως στο 72' της συνάντησης, δυο λεπτά μετά την αποβολή του Τσίρο Φεράρα, ο Σιμεόνε με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό σκορ, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του και μειώνοντας τη διαφορά στους 3 βαθμούς! Στη συνέχεια η Γιούβε έκανε δυο ήττες (2-0 από τη Βερόνα & 1-0 από την Περούτζια), ενώ η Λάτσιο με ένα φοβερό σπριντ πήρε τελικά το σκουντέτο με διαφορά μόλις ενός βαθμού από την Γιούβε (72-71).

- ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΖΙΖΟΥ

Είναι γνωστό ότι ο Ζιντάν είναι γόνος αλγερινών, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στη Γαλλία. Γεννήθηκε στη Μασσαλία, ο μικρότερος από πέντε αδέρφια και τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολα. Στις "περίεργες" συνοικίες της πόλης που ξεκίνησε από πολύ μικρός να παίζει μπάλα με τους φίλους και γείτονές του, σκληραγωγήθηκε σε σημείο παρεξήγησης. Σίγουρα το είχε και μέσα του, αλλά η εφηβεία στη Μασσαλία, τον έκανε να αναπτύξει συνήθειες που αρκετά συχνά είχαν ακραίες αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στα γήπεδα. Αυτό το ταμπεραμέντο το κουβάλησε μαζί του και στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας, με αποκορύφωμα φυσικά την κεφαλιά στον Ματεράτσι, στη διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ του 2006, στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Όμως εκείνη, μπορεί να ήταν η τελευταία κόκκινη κάρτα που αντίκρισε ποτέ μέσα στα γήπεδα, αλλά δεν ήταν και η πρώτη. Μια άλλη κουτουλιά, για παράδειγμα, που είχε δώσει έξι περίπου χρόνια νωρίτερα, είχε και ελληνικό ενδιαφέρον. Ήταν στο Champions League της σεζόν 2000/01, στη φάση των ομίλων, εκεί όπου η Γιουβέντους είχε κληρωθεί μαζί με το Αμβούργο, την Ντεπορτίβο και τον Παναθηναϊκό.

Βίντεο: Η κουτουλιά του Ζιντάν στον Γιόχεν Κιντς (24/10/2000)

 

Ο Ζιντάν είχε ήδη πάρει μια κόκκινη κάρτα στην τρίτη αγωνιστική, στο ματς με την Ντέπορ, για χτύπημα στον Έμερσον. Στην πέμπτη αγωνιστική, η Γιούβε υποδέχτηκε το Αμβούργο στο "Ντέλε Άλπι". Οι Γερμανοί προηγήθηκαν 0-1 στο 24' και πέντε λεπτά αργότερα, ο Γιόχεν Κιντς έκανε ένα όχι ιδιαίτερα δυνατό φάουλ στον Ζιζού, ο οποίος γύρισε και έδωσε μια κουτουλιά στον πεσμένο Γερμανό. Ο διαιτητής τον απέβαλλε αμέσως, κάτι που επανέλαβε στο 33' με τον Ντάβιντς! Οι Ιταλοί, παίζοντας με εννέα παίκτες, έχασαν τελικά 1-3 και βρέθηκαν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του αποκλεισμού. Η UEFA τιμώρησε τον Γάλλο με 5 αγωνιστικές (μια εξέτισε με την Γιούβε και τις υπόλοιπες τέσσερις με την Ρεάλ), ενώ η ομάδα του τον τιμώρησε με πρόστιμο 26.000 δολαρίων. Ο Λουτσιάνο Μότζι, γενικός διευθυντής των "μπιανκονέρι", είχε δηλώσει ότι "ένας πρωταθλητής σαν τον Ζιντάν, πρέπει να μάθει να ελέγχει τα νεύρα του". Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να μην αγωνιστεί ο Γάλλος στο τελευταίο ματς του ομίλου με τον Παναθηναϊκό (ούτε και ο Ντάβιντς), κάτι που οδήγησε στην ήττα με 3-1 από τους "πράσινους" στο ΟΑΚΑ και τον αποκλεισμό της Γιούβε από τη συνέχεια.

- ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Στις αρχές Ιουλίου του 2001, δυο μόλις εβδομάδες μετά την απώλεια του πρωταθλήματος από την Ρόμα, οι φίλαθλοι της Γιουβέντους απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο, όταν ο Ζιντάν απαίτησε από τον σύλλογο να αποδεχτεί την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο σκληρός πυρήνας των οπαδών των "μπιανκονέρι" δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την αναχώρηση του Γάλλου, ειδικά από τη στιγμή που ο Ζιζού δεν θεώρησε καν απαραίτητο να αποχαιρετήσει επίσημα την πρώην ομάδα του. Οι εφημερίδες δέχτηκαν αναρίθμητες επιστολές διαμαρτυρίας, ενώ η ίδια η διοίκηση της Γιούβε ανακοίνωσε ότι δεν θα άφηνε κάποιο κενό πίσω του ο Ζιντάν, αφού πάντα φρόντιζε να παίζει καλύτερα με την εθνική Γαλλίας, από ότι με τον σύλλογό του. Ο τίτλος της Tuttosport ήταν χαρακτηριστικός: "Ο Ζιντάν δραπετεύει από το Τορίνο. Πέντε χρόνια στη Γιούβε, ξεπλύθηκαν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο"!

Πάντως, τα χρήματα που άφησε στο ταμείο της "Γηραιάς Κυρίας" η επιταγή της Ρεάλ Μαδρίτης, 66 ολόκληρα εκατομμύρια δολάρια, βοήθησαν στο να γίνουν μεγάλες μεταγραφές και παράλληλα να ξεχαστεί γρήγορα η αναχώρηση του Ζιντάν. Το ζευγάρι Λιλιάν Τουράμ και Τζίτζι Μπουφόν που αποκτήθηκαν από την Πάρμα, συν το ζευγάρι Πάβελ Νέντβεντ και Μαρσέλο Σάλας που αποκτήθηκαν από την Λάτσιο, αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη επένδυση, που όχι απλά επανέφερε την αμέσως επόμενη σεζόν την Γιούβε στην κορυφή της Serie A, αλλά πέρασε και την ομάδα σε μια εντελώς καινούργια εποχή. Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, εκλέκτορας τότε της εθνικής Ιταλίας, είχε δηλώσει σχετικά στην Corriere dello Sport: "Η Γιουβέντους έχει μεγάλο χαρακτήρα και επίπεδο. Με όλο τον σεβασμό προς τον Ζιντάν, καλά έκαναν και τον πούλησαν. Δεν μπορείς να πεις όχι σε τέτοια στρατοσφαιρικά ποσά".

17 Ιουνίου 2001...
Ο Ζινεντίν Ζιντάν, παίζει τον τελευταίο του αγώνα με την φανέλα της Γιουβέντους!

Ο Ζιντάν με τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο στην επίσημη παρουσίασή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης (9/7/2001)

 

 

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που έκλαψε ήταν το κλάμα της μητέρας του στην εξέδρα - Δείτε βίντεο-ThemaSports
02/07 @ 16:31

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που έκλαψε ήταν το κλάμα της μητέρας του στην εξέδρα - Δείτε βίντεο

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δεν άντεξε όταν είδε το αγαπημένο του πρόσωπο σε κακή κατάσταση

Copa America: Ο διαιτητής αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Πούλισιτς-ThemaSports
02/07 @ 16:33

Copa America: Ο διαιτητής αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον Πούλισιτς

Ο αρχηγός των ΗΠΑ, Κρίστιαν Πούλισιτς, μετά την ήττα των ΗΠΑ από την Ουρουγουάη πήγε να χαιρετήσει τον διαιτητή, ο οποίος όμως αρνήθηκε να του δώσει το χέρι του.

«Ρώτησε για Ρενάτο Σάντσες ο Ολυμπιακός»-ThemaSports
01/07 @ 22:01

«Ρώτησε για Ρενάτο Σάντσες ο Ολυμπιακός»

Το όνομα του Ρενάτο Σάντσες συνέδεσε και πάλι με τον Ολυμπιακό Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος ανέφερε πως οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν πληροφορίες για τον Πορτογάλο μέσο.

Ανακοινώθηκε από την Τσέλσι ο Γκιού: «Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ, δεν το πιστεύω!»-ThemaSports
01/07 @ 21:04

Ανακοινώθηκε από την Τσέλσι ο Γκιού: «Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ, δεν το πιστεύω!»

Ανακοίνωση με φόντο το μέλλον από την Τσέλσι, έκανε δικό της και επίσημα τον Μαρκ Γκιού από την Μπαρτσελόνα, μέχρι το 2030. Τρομερά ενθουσιασμένος ο «μικρός», όνειρο για αυτόν η Premier League!

Επίσημο: Στην Μπενφίκα έως το 2029 ο Παυλίδης!-ThemaSports
01/07 @ 17:02

Επίσημο: Στην Μπενφίκα έως το 2029 ο Παυλίδης!

Την απόκτηση του Βαγγέλη Παυλίδη ανακοίνωσε η Μπενφίκα, με τον Έλληνα επιθετικό να υπογράφει πενταετές συμβόλαιο έως το 2029.

«Δεν κάνουν ούτε σέντρα»: Η Ελλάδα στον τελικό, οι Τσέχοι… σπίτι τους, με μία προφητική δήλωση Δέλλα! -ThemaSports
01/07 @ 16:32

«Δεν κάνουν ούτε σέντρα»: Η Ελλάδα στον τελικό, οι Τσέχοι… σπίτι τους, με μία προφητική δήλωση Δέλλα!

Τρέλα, όνειρα και φαντασία. Πόσες ακόμα λέξεις χωράνε, για να περιγράψει κάποιος την στιγμή που ο Τραϊανός Δέλλας στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα των Τσέχων, μία ημέρα σαν και σήμερα (01/07) το 2004, για να στείλει την Ελλάδα στον τελικό του EURO!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ