LIVE: ΑΕΛ-Άρης 0-1 (ΗΜΙΧΡΟΝΟ)
Η ΑΕΛ κοντράρεται με τον Άρη στο στάδιο «Αλφαμέγα» για την 11η αγωνιστική και το Themasports σας μεταφέρει την εξέλιξη της αναμέτρησης.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ : Νίκος Σοφιόπουλος (Λειτουργός Τύπου ΚΟΕ)
Επιμέρους ανάλυση των διαφόρων τομέων που κρίνουν συνήθως μια διοργάνωση ίσως δώσει μια πρώτη απάντηση. Και η αλήθεια για τους αγώνες στο Παρίσι είναι κάπου στη μέση. Τομείς όπως οι εγκαταστάσεις, το αγωνιστικό επίπεδο, η ασφάλεια, οι μετακινήσεις, η οργάνωση και η λειτουργία του Ολυμπιακού Χωριού δίνουν κάποιες απαντήσεις και παράλληλα τις αφορμές για περαιτέρω συζητήσεις.
Το Παρίσι ήταν αρκούντως φωτεινό για να αντιστρέψει το αρχικό κλίμα και να οδηγήσει στην επιτυχία τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η αμφιλεγόμενη τελετή έναρξης, υπερκαλύφθηκαν από την λάμψη της Γαλλικής πρωτεύουσας, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της. Τα γεμάτα στάδια κέρδισαν τις εντυπώσεις …
Εγκαταστάσεις : Αποτέλεσαν το μεγάλο πλεονέκτημα των αγώνων.
Αρχικά ήταν το πανέμορφο Stade de France, το οποίο υπήρξε σημείο αναφοράς των αγώνων, εκεί όπου διεξήχθη το Rugby και κατά τη δεύτερη εβδομάδα ο Στίβος. Επίσης καθοριστική ήταν η χρησιμοποίηση εμβληματικών μνημείων όπως το Grand Palais ή οι Βερσαλλίες, ή περιοχές με φόντο τουριστικά αξιοθέατα όπως το Τροκαντερό, ο Πύργος του Άιφελ, τα Champs Elyssees με κατάληξη στην Αψίδα του Θριάμβου, και το «νέο Παρισι» στην περιοχή LaDefence όπου ήταν το εντυπωσιακό Κολυμβητήριο (μέρος μόνο της συνολικής La Defence Arena),. Η συνολική παρουσίαση της πόλης του Παρισιού, επιτεύχθηκε επίσης μέσω των διαδρομών αθλημάτων όπως της Ποδηλασίας Δρόμου και του Μαραθωνίου.
Σε όλα αυτά ας προστεθεί η μαζική παρουσία κόσμου, σε όλα τα στάδια, ακόμη και κατά τους (συνήθως) πρωινούς προκριματικούς γύρους των διαφόρων αγωνισμάτων, το καθολικό χειροκρότημα για όλους τους αθλητές όλων των χωρών, και η ένθερμη υποστήριξη του κάθε Γάλλου αθλητή ανεξαρτήτως δυνατοτήτων επιτυχίας. Όλα τα προαναφερθέντα είναι δύσκολο να τα βρεις μαζεμένα σε κάποια άλλη πρόσφατη διοργάνωση.
Αγωνιστικό Επίπεδο : Στίβος και Καλαθόσφαιρα έσυραν το χορό
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετέχουν οι κορυφαίοι αθλητές των δύο τελευταίων χρόνων. Αυτό είναι το διάστημα κατά το οποίο κρίνονται οι προκρίσεις στα διάφορα αθλήματα. Μεγάλο ποσοστό κρίνεται ένα χρόνο πριν, και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό το τελευταίο τρίμηνο πριν τους αγώνες. Στο Παρίσι θεωρητικά ήρθαν οι καλύτεροι. Άρα αναμενόμενο θα ήταν και το ανάλογο αγωνιστικό επίπεδο. Για άλλη μια φορά τα περισσότερα βλέμματα έπεσαν κατά τη δεύτερη εβδομάδα των αγώνων στο Στίβο αλλά και σε ότι αφορά τα ομαδικά αθλήματα στην Καλαθόσφαιρα. Εντυπωσιακό επίσης το ενδιαφέρον του κοινού για την Κολύμβηση, όπου η πολύ μεγάλη “La DEfence Arena” ήταν κατάμεστη όλες τις αγωνιστικές μέρες. Οι ημιτελικοί και ο τελικός της Καλαθόσφαιρας ανδρών όπως και τα απογευματινά αγωνίσματα Κολύμβησης ήταν τα αθλήματα όπου μπήκαν περιορισμοί στην παρουσία διαπιστευμένων δημοσιογράφων και φωτογράφων, λόγω του ενδιαφέροντος που υπήρξε και των διαθεσίμων θέσεων στα στάδια, κάτι που συνέβη επίσης και στις δύο τελετές, της Έναρξης και Λήξης.
Στο Στίβο, οι φίλαθλοι στο Stade de France αλλά και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών έζησαν μοναδικές στιγμές. Το άθλημα προερχόταν από μια 15ετία περίπου όπου κυριαρχούσαν τα ρεκόρ στα αγωνίσματα δρόμων (Track). Τα τελευταία χρόνια ήρθε η απάντηση στα άλματα και τις ρίψεις (Field) κάτι που επιβεβαιώθηκε στο Παρίσι. Σημειώθηκαν τέσσερα παγκόσμια και σωρεία Ολυμπιακών ρεκόρ με τον Σουηδό επικοντιστή Αρμάντ Ντουπλάντις να κλέβει την παράσταση. Στα μεγάλα αστέρια των αγώνων συγκαταλέγεται και ο Μίλτος Τεντόγλου που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο Άλμα εις Μήκος, στο οποίο κατέκτησε χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό το χρυσό μετάλλιο. Αίσθηση προκάλεσε η κατάκτηση χρυσών μεταλλίων σε αγωνίσματα δρόμων από αθλητές μικρών χωρών ή από χώρες χωρίς μεγάλη παράδοση όπως η Σάντα Λουτσία και Μποτσουάνα. Συζητήσεις επίσης προκάλεσε η οπισθοχώρηση της Τζαμάικα στα σπριντ, τόσο στους Άνδρες όσο και στις Γυναίκες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η μεγάλη δύναμη στο άθλημα.
Στην Καλαθόσφαιρα οι φίλαθλοι βίωσαν το πιο ανταγωνιστικό Ολυμπιακό τουρνουά των τελευταίων 40 περίπου χρόνων που συνδυάστηκε με την παρουσία της καλύτερης επαγγελματικής Αμερικανικής ομάδας από την εμφάνιση της μίας και μοναδικής Dream Team to 1992. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέβασαν στους αγώνες τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές που αγωνίζονται σήμερα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του NBA. Εντυπωσιακή επίσης και η στελέχωση όλων σχεδόν των υπολοίπων Εθνικών ομάδων με κορυφαία αστέρια του αθλήματος από το NBA. H Ελληνική ομάδα με την παρουσία του Αντετοκούνμπο στη σύνθεση της, έφτασε μέχρι τον προημιτελικό, αλλά όπως φάνηκε στη συνέχεια από τις εμφανίσεις των τεσσάρων ομάδων που συγκρότησαν τους ημιτελικούς (ΗΠΑ, Γαλλία, Σερβία, Γερμανία), η πέμπτη θέση αποτελούσε κα το «ταβάνι» της ομάδας που ήρθε στο Παρίσι.
Μεταφορές : Οι υποδομές του Παρισιού στήριξαν την προσπάθεια
Ο τομέας των μεταφορών, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα επιτυχίας για οποιαδήποτε Ολυμπιακή διοργάνωση. Το αεροδρόμιο «Charles de Gaulle» υπήρξε η κύρια πύλη εισόδου και εξόδου για τα 50.000 περίπου μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας και τους πολλαπλάσιους φιλάθλους που έφτασαν κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ/Καναδά για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Ανταποκρίθηκε στις ανάγκες χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Στην πόλη κύριο μεταφορικό μέσο για τους φιλάθλους ήταν το πυκνό δίκτυο του Μετρό, που παρείχε τη δυνατότητα μεταφοράς σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλου αριθμού φιλάθλων σε πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης.
Η διακίνηση των αθλητών από το Ολυμπιακό Χωριό προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις και η επιστροφή γινόταν με λεωφορεία με τις περισσότερες διαδρομές να διεκπεραιώνονται σε χρόνο μεταξύ 30 λεπτών και μίας ώρας συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αναμονής.
Η δημοσιογραφική οικογένεια είχε ως βάση το “Port de Mallot” που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την Αψίδα του Θριάμβου, όπου σε κομμάτι ενός συνεδριακού κέντρου «Congress de Paris», στήθηκε το Κεντρικό Κέντρο Τύπου (MPC). H μετάβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των δημοσιογράφων, γινόταν μέσω του κεντρικού Σταθμού Λεωφορείων που βρισκόταν ακριβώς δίπλα ή του σταθμού Μετρό που βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση (250μ.). Στους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ χορηγήθηκε κάρτα δωρεάν μεταφορών σε Λεωφορεία, Τραμ και Μετρό.
Μοναδικό θέμα που υπήρξε κατά τις πρώτες μέρες των αγώνων αλλά στη συνέχεια υπήρξε ουσιαστική βελτίωση, ήταν η προβληματική χρησιμοποίηση της Ολυμπιακής Λωρίδας στους δρόμους της πόλης, αφού σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής τη χρησιμοποιούσαν αρκετά μη «Ολυμπιακά οχήματα».
Ασφάλεια : Εντυπωσιακή και ουσιαστική η παρουσία της Αστυνομίας
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και την γύρω περιοχή κάθε άλλο παρά ειρηνικό μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς και σε ένα περίεργο το τελευταίο διάστημα πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι εντός της ίδιας της Γαλλίας, ασφαλώς υπήρχαν ανησυχίες για θέματα ασφαλείας που αφορούσαν τους αγώνες. Η παρουσία της Γαλλικής Αστυνομίας διασκέδασε από την πρώτη στιγμή τις ανησυχίες αυτές, τουλάχιστον στα μάτια των συμμετεχόντων και των τουριστών που ήρθαν να δουν τους αγώνες.
Σε κάθε σημείο της πόλης, η παρουσία της ήταν έντονη και καθόλου τυπική. Με τουλάχιστον πενταμελείς και μεγαλύτερες ομάδες που γεγονός που όπως φάνηκε ήταν το κλειδί για να εκτελούν ταυτόχρονα πολλαπλά καθήκοντα. Με άψογη παρουσία και κατάλληλο εξοπλισμό (ατομικό και οχημάτων, όπως επίσης και με έφιππη αστυνόμευση), για οποιοδήποτε θέμα χρειαζόταν να επέμβουν, οι αστυνομικοί δεν περιορίστηκαν στην ρύθμιση της κυκλοφορίας, και στην παροχή αισθήματος ασφάλειας, αλλά αποτέλεσαν και ένα μεγάλο σώμα επιπλέον «εθελοντών». Διευκόλυναν την διακίνηση, όσων βρίσκονταν στους δρόμους, δίνοντας επακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες για την όσο το δυνατόν ευκολότερη πρόσβαση τους στους χώρους που ήθελαν να βρεθούν.
Ολυμπιακό Χωριό : Δεν ήταν το καλύτερο των τελευταίων διοργανώσεων
Το Ολυμπιακό Χωριό δεν βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο του Παρισιού, ωστόσο οι αποστάσεις από τις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν δημιούργησαν προβλήματα. Κάθε άλλο. Η διακίνηση ήταν γρήγορη και συνεχής. Ωστόσο σημαντικότερο πρόβλημα ήταν οι ελλείψεις, έστω και μικρές που παρατηρήθηκαν σε δωμάτια, αφού σε κάποιες των περιπτώσεων μεγάλες αποστολές κλήθηκαν να στείλουν αθλητές σε ξενοδοχεία της πόλης. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε κυρίως στο μέσο των αγώνων, κατά το τέλος της πρώτης εβδομάδας και στην αρχή της δεύτερης. Σε αυτό το διάστημα σχεδόν όλοι οι αθλητές είτε αγωνίζονταν ή έφταναν για να αγωνιστούν, ενώ ταυτόχρονα, έφταναν στο Παρίσι, οι αποστολές των ομαδικών αθλημάτων, οι προκριματικοί των οποίων γίνονταν σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Στο Ολυμπιακό Χωριό θεωρήθηκαν επίσης λίγοι οι χώροι όπου οι διαμένοντες μπορούσαν να περάσουν κάποιες ώρες ξεκούρασης. Στα θετικά του Χωριού, η καθαριότητα σε όλους τους χώρους, και κύρια στο κεντρικό εστιατόριο το οποίο ήταν ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στο οποίο υπήρχαν έξι εστιατόρια Γαλλικής, διεθνούς ασιατικής και αραβικής κουζίνας. Δεν παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων κρούσματα δηλητηριάσεων ή ιώσεων που οφείλονταν σε θέματα καθαριότητας ή σίτισης.
Οργανωτική Επιτροπή : Στα πρότυπα προηγούμενων διοργανώσεων
Το οργανωτικό κομμάτι κινήθηκε στα πρότυπα που καθορίζει αυστηρά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και υποχρεώνεται να εφαρμόσει η διοργανώτρια χώρα. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των διαδικασιών ήταν παρόμοια με προηγούμενες διοργανώσεις.
Σαφώς η εφαρμογή της πλήρους αριθμητικής ισότητας ανδρών και γυναικών αθλητών για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα καταγραφεί στην ιστορία του «Paris24”.
Η παρουσία των εθελοντών υπήρξε ουσιαστικής σημασίας και επιτυχής κυρίως λόγω της κουλτούρας της Γαλλικής κοινωνίας. Βοήθησαν ουσιαστικά, και με ευγενικό και υπομονετικό τρόπο, έδιναν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα, ξεπερνώντας αρκετές φορές το τυπικό πρωτόκολλο των αρμοδιοτήτων και ευθυνών τους (σε πλήρη αντιδιαστολή π.χ. με τους εθελοντές στο Τόκυο πριν από τρία χρόνια).
Εμφανής διαφοροποίηση σε αυτούς τους αγώνες η χρησιμοποίηση για πρώτη φορά μόνο ηλεκτρονικών εισιτηρίων για τα στάδια, ενώ υπήρξε προσπάθεια μείωσης του χαρτιού που χρησιμοποιήθηκε (π.χ. δεν υπήρχαν εκτυπωτές σε όλα τα κέντρα τύπου κεντρικό και εγκαταστάσεων) ενώ σε διάφορους τομείς χρησιμοποιήθηκαν πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά.
Τέλος, η αμφιλεγόμενη Τελετή Έναρξης, και κατά πόσον παρουσίασε στο σύνολο του προγράμματος θέματα που σχετίζονται με το Ολυμπιακό κίνημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και τα προβλήματα καθαριότητας του Σηκουάνα που επηρέασαν την διεξαγωγή κάποιων αγωνισμάτων κολύμβησης, θα καταγραφούν ως θέματα που θα συζητούνται και στο μέλλον όταν θα αναφερόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Paris24”.
Σε κάθε περίπτωση, σημαντικά θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένουν ανοιχτά για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή :
Τέλος, φαίνεται ότι έχει ανοίξει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στην οριοθέτηση του Φύλου Ανδρών / Γυναικών σε συνάρτηση με το δικαίωμα συμμετοχής, στο οποίο ο αθλητικός κόσμος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Και αν δεν το κάνει η ίδια η ΔΟΕ με σαφείς κανονισμούς, τότε ποιος άλλος μπορεί;