Με νίκη πλησιάζει ξανά - με απώλειες χάνεται και αυτός (Πιθανή εντεκάδα)
Ο Άρης είναι το φαβορί κόντρα στην ΑΕΛ σε ένα ματς που η νίκη είναι μονόδρομος
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
28 Αυγούστου 2024
Διάβασα στα διάφορα ΜΜΕ, μετά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της πρώτης αγωνιστικής , σχόλια, συζητήσεις, ιδέες, όσον αφορά το σύστημα 3-5-2 που χρησιμοποίησε ο προπονητής Γ. Οκκάς στην Ανόρθωση με αντίπαλο την Ομόνοια Αραδίππου.
Πολλοί έφταιξαν τον Οκκά ότι το σύστημα του 3-5-2 ήταν αυτό, που δεν οδήγησε την ομάδα στην νίκη. Σύντομα αναφέρω ότι η Ανόρθωση δεν νίκησε διότι μερικές κλασσικότατες ευκαιρίες δεν κατόρθωσε να σκοράρει. Αν σκόραρε σίγουρα θα κέρδιζε. Δεν φταίει κανένα σύστημα για την επιτυχία, η επιτυχία μιας ομάδας.
Όλα τα συστήματα είναι περίπου τα ίδια. Αν μια ομάδα επιτίθεται με πολλούς ποδοσφαιριστές αγωνίζεται επιθετικά. Αν μια ομάδα αγωνίζεται με πολλούς ποδοσφαιριστές πίσω από την μπάλα αγωνίζεται αμυντικά. Με το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι στο ποδόσφαιρο κερδίζει πάντοτε η ομάδα που αγωνίζεται επιθετικά. Υπάρχουν τεράστιες απρόβλεπτες συγκυρίες σ’ ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι.
Τώρα σε συντομία να αναφερθώ ειδικά για το σύστημα 3-5-2 , το οποίο συζητήθηκε πολλές φορές από τους ποδοσφαιρόφιλους και τους αθλητικογράφους.
Κατ’ αρχάς αναφέρω ότι σύστημα μιας ομάδας είναι η λογική τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο. Ενας τερματοφύλακας , δύο ποδοσφαιριστές στην αμυντική ζώνη , δύο ποδοσφαιριστές στην κεντρική, μεσαία ζώνη και δύο ποδοσφαιριστές στην επιθετική ζώνη. Επτά ποδοσφαιριστές , σε μια λογική τοποθέτηση στον αγωνιστικό χώρο. Τους υπόλοιπους τέσσερεις , ο κάθε προπονητής τους τοποθετεί ανάλογα με τη δική του φιλοσοφία, στρατηγική και τακτική καθώς και τις ανάγκες της ομάδας.
Το σύστημα 3-5-2 είναι επιθετικό σύστημα και τακτική. Χρησιμοποιώντας μόνο τρεις ποδοσφαιριστές στην αμυντική ζώνη για να καλύψουν το πλάτος του γηπέδου, αντί για τέσσερεις. Στον κεντρικό διάδρομο υπάρχει υπεροπλία με πέντε ποδοσφαιριστές , οι δύο δε πλάγιοι, ακολουθούν άκρως επιθετική τακτική και συμπεριφορά και στην επιθετική ζώνη υπάρχουν δύο επιθετικοί . Το σύστημα 3-5-2 δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε .
Επίσης πολλές φορές φαίνεται από την κερκίδα ότι λόγω διαφόρων ποδοσφαιρικών συσχετισμών είναι καθηλωμένο στην αμυντική ζώνη. Στην περίπτωση της Ανόρθωσης οι δύο πλάγιοι του κέντρου, έδωσαν πολλές καλές πλάγιες μεταβιβάσεις, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύθηκαν οι κεντρικοί, επιθετικοί σκοράροντας. Και μια επεξήγηση. Άλλο σύστημα είναι το 3-5-2 και άλλο το σύστημα 5-3-2 και με τις διάφορες προπονητικές οδηγίες φυσικά. Στην προπονητική μου διαδρομή, χρησιμοποίησα πολλά συστήματα, με κυρίαρχο το 3-5-2, παρ’ όλο ότι θεωρώ ότι το οποιονδήποτε σύστημα, συντηρεί μύθους και συζητήσεις για τους γραφειοκράτες. Κατά την άποψη μου , οι επιτυχίες χρειάζονται για να έλθουν, καλή ψυχολογία, θέληση , πάθος, δέσμευση , εμπειρία, ποιότητα, αφοσίωση και ένα ανεξάντλητο προσγειωμένο ενθουσιασμό και ένα καθημερινό όραμα. Αυτά είναι τα στοιχεία και εργαλεία που χρειάζονται και καλλιεργούνται από τους προπονητές. Αυτή είναι μια σπουδαία, δύσκολη και επίμονη και διαρκής εργασία και όχι η υπερβολική θεωρία για τα διάφορα συστήματα , τα οποία για να λειτουργήσουν χρειάζονται απαραίτητα τα πιο πάνω εργαλεία και στοιχεία. Τα συστήματα είναι υποβοηθητικά στις δυνατότητες και αδυναμίες των ποδοσφαιριστών μιας ομάδας.
Τα συστήματα μόνο δεν κερδίζουν νίκες. Τις νίκες τις κερδίζουν ποδοσφαιριστές και ομάδες με καλή ψυχολογία, ποιότητα, ενθουσιασμό, προσωπικότητα, και όραμα.