Ταυτόχρονα, η UEFA έχει δεσμευτεί πως η FIFPRO θα έχει λόγο σε ό,τι σχετίζεται με εργασιακά ζητήματα των ποδοσφαιριστών. Επιπλέον, εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, καθώς και εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν σε ένα νεοϊδρυθέν Φόρουμ (UEFA Professional Players’ Advisory Forum), το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα. Το φόρουμ θα έχει ως στόχο τη λήψη μέτρων που θα σχετίζονται με συλλογικά ζητήματα που αφορούν τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης, διάρκειας τριών ετών, θα δίνει το δικαίωμα στους ποδοσφαιριστές και τα συνδικάτα τους να ασκούν μεγαλύτερη επίδραση σε αποφάσεις που σχετίζονται με την εργασιακή τους ζωή, όπως είναι αλλαγές στο πρόγραμμα των αγώνων, στις αγωνιστικές συνθήκες, καθώς και σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια. Είναι, επίσης, σημαντικό, ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, όπως είναι ο καθορισμός των ελάχιστων ορίων και οι δίκαιες εργασιακές συνθήκες. Και οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν σε δραστηριότητες όπως είναι η ιατρική έρευνα, η εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών και η επιμόρφωση σε ζητήματα που άπτονται του ντόπινγκ και των φυλετικών διακρίσεων.
Άλλες πτυχές της συνεργασίας είναι ο διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η διερεύνηση εμπορικών δυνατοτήτων. Οι πρόεδροι της FIFPRO Europe, David Terrier και της UEFA, Aleksandr Ceferin με δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία τονίζοντας ότι μια νέα εποχή αρχίζει ως προς τις σχέσεις μεταξύ των δύο οργανισμών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ UEFA και FIFPRO Europe αποτελεί μια απόδειξη της πολύ καλής δουλειάς του διοικητικού συμβουλίου της FIFPRO Europe κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται η πρόοδος ανάμεσα στους ποδοσφαιρικούς εταίρους, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομικά, προγραμματισμού, επιμόρφωσης, ανάπτυξης του αθλήματος και υγείας. Έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση των αντιπροσώπων των πρωταγωνιστών και της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα δείχνει τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας των Ομοσπονδιών – μελών της UEFA. Ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις για τη δημιουργία συλλογικών συμβάσεων αλλά και αλλαγών στον τρόπο αντιμετώπισης των αθλητών στην Ευρώπη και ως εκ τούτου και στην Κύπρο.