Με νίκη πλησιάζει ξανά - με απώλειες χάνεται και αυτός (Πιθανή εντεκάδα)
Ο Άρης είναι το φαβορί κόντρα στην ΑΕΛ σε ένα ματς που η νίκη είναι μονόδρομος
Ακολουθήστε μας στο Google news
Λέγεται Κρίστιαν Φινκ και θεωρείται ο πιο διάσημος «χειρουργός» του ποδοσφαίρου. Το επιβεβαιώνει το πελατολόγιο του, μιας και παγκόσμιοι σταρ όπως ο Νταβίντ Αλάμπα, ο Σάντιο Μανέ, ο Φρανκ Ριμπερί, ο Μανουέλ Νόιερ, o Λερόι Σανέ, ο Τζόρτζιο Κιελίνι και ο Λούκας Ερνάντεζ τον εμπιστεύτηκαν στην πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας τους. Την ώρα που βρέθηκαν απέναντι με τον εφιάλτη κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή: Τη ρήξη χιαστού. Του συνδέσμου που βρίσκεται στο γόνατο και συνδέει το κάτω άκρου του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης.
Προς τι όμως η αναφορά στον γεννημένο στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, knee specialist: Αυστηρά από την επικαιρότητα. Από την απόφαση του Γιασίφ Γιαζιτσί να τον εμπιστευτεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Χωρίς αμφιβολία ο άτυχος της σεζόν, ο 27χρονος Τούρκος μεσο-επιθετικός. Υπέγραψε για τρία χρόνια με τον Ολυμπιακό στα τέλη του Σεπτέμβρη. Έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για τρεις-τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να έρθει σε μια τέτοια «αγωνιστική» κατάσταση που θα κερδίσει μια θέση στο rotation του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Στο ντεμπούτο του όμως, στην Τρίπολη (27/10) έπειτα από μόλις είκοσι λεπτά συμμετοχής άκουσε πέφτοντας στο χορτάρι εκείνον τον εφιαλτικό «ήχο» και είδε τους συμπαίκτες του, να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Το κατάλαβαν άπαντες από την πρώτη στιγμή. Το κατάλαβε και ο ίδιος, εξ ου και τα δάκρυα στα μάτια του την ώρα που έβγαινε από τον αγωνιστικό χώρο. Είπαμε άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2019 είχε περάσει ακριβώς τα ίδια, μόλις τέσσερις μήνες μετά τα 18.5 εκατ ευρώ που διέθεσε για χάρη του η Λιλ προκειμένου να τον αποκτήσει από την Τραμπζονσπόρ. Ήταν το 49΄της αναμέτρησης με τη Μονακό για το πρωτάθλημα. Και έπαθαν τέτοιο σοκ οι συμπαίκτες του που ένα ματς επιπέδου 2-1 το έχασαν 5-1, δίχως φυσικά κανείς να έχει πλέον το μυαλό του στο ποδόσφαιρο. Ρήξη χιαστού στο δεξί του γόνατο. Αυτή τη φορά στην Τρίπολη ήταν το αριστερό.
Τότε «τυπικά» έμεινε εκτός δράσης ακριβώς 128 ημέρες ως το τέλος της σεζόν. Πρακτικά όμως έπαιξε ξανά στις 22 Αυγούστου, στην πρεμιέρα του Γαλλικού πρωταθλήματος. Εννοείτε πως ο συγκεκριμένος τραυματισμός είναι ένας από τους δυσκολότερους στον αθλητισμό. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες «έκοβε» καριέρες. Σήμερα θεωρείται «ρουτίνα» αν και υπάρχει πάντα μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το πρωτόκολλο αποκατάστασης. Στο ποδόσφαιρο η επιστροφή υπολογίζεται «γενικά» στους έξι μήνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα υπόλοιπα σπορ (Μπέιζμπολ, Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, μπάσκετ) το αντίστοιχο διάστημα συνήθως φτάνει στους εννέα-δώδεκα μήνες. Και δεν είναι μόνο ο τραυματισμός του σώματος. Είναι και η ψυχολογική αποκατάσταση που πάντα έχει τη σημασία της.
Πίσω στον δόκτορα Φινκ όμως: «Σε μια απροσδόκητη αλλά συγκινητική χειρονομία αλληλεγγύης, ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή την υποστήριξη του προς τον Ντέιβιντ Αλάμπα. Παρά το γεγονός ότι είναι βασικός παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, οι δεσμοί του Αλάμπα με τον βαυαρικό σύλλογο παραμένουν ισχυροί. «Εμείς στην Μπάγερν έχουμε εξασφαλίσει ότι θα χειρουργηθεί στο Ίνσμπρουκ από έναν γιατρό στον οποίο έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη» ανέφεραν πέρσι τα Χριστούγεννα μια σειρά από ρεπορτάζ.
Σε ένα από αυτά η «Kleine Zeitung», αναφέρει πως ο 58χρονος Αυστριακός θεωρείται «ένας από τους καλύτερους χειρουργούς γονάτων όλων των εποχών». Και προσθέτει πως η Μπάγερν με την κίνηση της να ανοίξει στον Αλάμπα αυτή την πόρτα «επιδεικνύει ένα σπάνιο αλλά αξιέπαινο επίπεδο αθλητικού πνεύματος και φροντίδας στον κόσμο του ποδοσφαίρου». Προφανώς εκτίμησε ότι ο Αλάμπα μόνος του δεν θα μπορούσε να φτάσει ως την κλινική του knee specialist με τις εκατοντάδες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναφορικά με την άρθρωση του γόνατος.
Για την ιστορία; Ο άσος της Ρεάλ δεν έκανε ένα, αλλά δύο χειρουργεία με τον Φινκ μιας και το γόνατο του ήταν διαλυμένο. Το δεύτερο έγινε τον Μάη…
«Δεν είχα σχέση με το ποδόσφαιρο. Μου άρεσε να κάνω σκι. Η επαφή μου προέκυψε όταν ο γιατρός της Μπάγερν Χανς Μίλερ Βόλφαρτ με ρώτησε αν μπορώ να χειρουργήσω έναν ποδοσφαιριστή της ομάδας.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Και έπειτα είναι ένα ολόκληρο δίκτυο. Η ομάδα. Οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών της ομάδας που έχουν κάποιους άλλους πελάτες σε άλλες ομάδες. οι φυσιοθεραπευτές που μπορεί να μετακομίσουν από ένα κλαμπ σε ένα άλλο. Έτσι δουλεύει το ποδόσφαιρο. αποκάλυψε ο ίδιος σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Και δείχνει και εκείνος εναρμονισμένος με αυτή την τάση.. καθυστέρησης της αποκατάστασης αλλά και με την ευθύνη του να κρατάς στα χέρια σου την ευθύνη της επέμβασης ενός σταρ που όλος ο κόσμος περιμένει την επιστροφή του.
«Σίγουρα είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά χειρούργησα το γόνατο του πατέρα μου και της γυναίκας μου. Όταν αναλαμβάνεις δεν σκέφτεσαι ότι είναι ένας κορυφαίος αθλητής και θα πρέπει να τον χειρουργήσω καλά. Κάνεις πάντα ακριβώς την ίδια δουλειά. Έχοντας εμπιστοσύνη σε μια καλή ομάδα συνεργατών. Και έπειτα ξέρεις ότι η αποκατάσταση δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή. Είναι πρόβλημα ότι μετά από ρήξη όλοι μιλούν μόνο για τον χιαστό και σπάνια για τους πρόσθετους τραυματισμούς. Συχνά όμως είναι ακριβώς αυτοί οι τραυματισμοί – βλάβη μηνίσκου ή χόνδρου – που έχουν καθοριστική επίδραση στην επούλωση και την αποκατάσταση. Κάπως έτσι η πίεση για την επιστροφή στο γήπεδο σε έξι μήνες γίνεται ανεδαφική. Πλέον η νέα τάση αφορά εννέα ή ακόμη και δώδεκα μήνες. Στην ιατρική δεν υπάρχουν θαύματα».
Ο Γιαζιτσί, όπως όλοι οι αθλητές που βρίσκονται απέναντι σε αυτόν τον τραυματισμό θα πρέπει να έχει πριν από όλα μεγάλη υπομονή. Έχει σημασία ότι τα κατάφερε μια φορά να το αφήσει πίσω του. Και βέβαια η ηλικία του: Είναι μόλις 27 ετών. Το Σάββατο το απόγευμα οι συμπαίκτες του πριν από την έναρξη του ματς με τον Πανσερραϊκό φωτογραφήθηκαν με τη φανέλα του. Κάτι σε ομαδική… ευχητήρια κάρτα. Μόνο εκείνοι ήξεραν πως ο Τούρκος εκείνη την ώρα έβγαινε από το χειρουργείο της κλινικής στο Ίνσμπουργκ. Ότι μόλις είχε γυρίσει την κλεψύδρα ανάποδα με το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα: Την επέμβαση αποκατάστασης.
to10.gr