Καλεσμένος στο podcast talks με τους Βάσσο Ηλιάδη και Μάριο Νεεοφύτου ήταν ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. και αντιπρόεδρος της FIFPro Σπύρος Νεοφυτίδης με την συζήτηση να επικεντρώνεται στα καλά αλλά και τα 'κακώς έχοντας' του κυπριακού ποδοσφαίρου. Οι ευθύνες και ο ρόλος ομοσπονδίας και κράτους, οι προτεινόμενες λύσεις, το όραμα και οι δυσκολίες για να φέρουμε το επίπεδο του ποδόσφαιρο στα επόμενα σωστά επίπεδα

Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναλυτικά:

«Είναι παραμελημένο το ποδόσφαιρο γυναικών. Για να αναπτύξεις κάτι πρέπει να επενδύσεις. Στην Κύπρο υπάρχει η νοοτροπία να μην επενδύσουν για να έρθουν μετά για να πάρουν κέρδη. Αυτό αφορά ιδιαίτερα την ομοσπονδία. Δεν γίνεται να θέλεις να το αναπτύξεις και να παίζονται τα ματς η ώρα 10 το πρωί της Κυριακής. Δεν γίνεται η Εθνική Γυναικών να προπονείται στο γήπεδο της Παρεκκλησιάς και η Εθνική Ανδρών στο ΓΣΠ. Θα μου πεις εδώ έδωσαν μεταχειρισμένες στολές στην Εθνική και τους έπεφταν οι στολές όταν πήγαν στην Φινλανδία.».

Στάλθηκε μισό εκατομμύριο λόγω covid από την UEFA για διαμερισμό στο γυναικείο και το μισό εκατομμύριο μεταφράστηκε σε 80 χιλιάδες μετά από 1 χρόνο. Όταν ρώτησα που πήγαν τα λεφτά μου είπαν ότι πήγαν 100 χιλιάδες στην β' κατηγορία, 100 στην γ' κατηγορία 70-80 για το γυναικείο και 200 αγνοούνται... Δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου. Είναι θέμα ο σχεδιασμός του πρωταθλήματος. Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και στην Κύπρο πουλά... Εκτός από το ΑΕΚ Αρένα και το ΓΣΠ τα υπόλοιπα γήπεδα είναι της διάλυσης. Όταν είχαμε σινεμά το Αριέλ...μετά δεν πήγαινε κανείς και όταν ήρθε το Ρίο και αναβάθμισαν τις αίθουσες και γέμισαν.

«Τότε με το πρόβλημα αδειοδότηησης των γηπέδων πήγαμε στο προεδρικό. Μίλησαν οι ειδικοί και μετά η υπεύθυνη του ΚΟΑ και της Αρχής αδειοδότησης γηπέδων είπαν στον πρόεδρο Αναστασιάδης ότι χρειαζόμαστε 40 εκατομμύρια για να φτιάξουμε τα γήπεδα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ο πρόεδρος μου είπε να μιλήσω για το θέμα. Τους ρώτησα "κάνατε κάποια μελέτη και θέλετε 40 εκατομμύρια για τις κερκίδες;" Μου απάντησαν θετικά. Μετά μίλησε ο κύριος Αυξέντης της ΑΕΚ για την ανέγερση του ΑΕΚ Αρένα. 17 εκατομμύρια το κόστος του Αρένα στεγασμένο κτλ».

«Πάει ο ΚΟΑ κάνει το γήπεδο της Λεμεσού. Υποτίθεται ότι ο σχεδιασμός ήταν για χωρητικότητα 14.000. Θα έπρεπε να στοίχιζε 15 εκατομμύρια και τελικά θα γίνει με 4 χιλιάδες πιο μικρό. Έβλεπα τα σχέδια και το πλάνο του «Μπερναμπέου». Αίθουσες για συνέδρια, τουρνουά τένις, πίστα για μότοκρος, παγοδρόμιο. Δεν κάνω σύγκριση αλλά να δείτε ότι κάνουν ένα γήπεδο χωρίς πλάνο που να αυτοσυντηρείται. Να δείτε σε 15 χρόνια θα πάνε στον ΠτΔ να ζητήσουν 30 εκατομμύρια για να πατσιάρουμε το γήπεδο της Λεμεσού. Γιατί να μην υπάρχει έλεγχος από το κράτος να δει ότι θα είναι βιώσιμο και κερδοφόρο το κάθε στάδιο;

Δεν υπάρχει υφυπουργείο αθλητισμού. Ο ΚΟΑ δεν μπορεί να ελέγξει τις ομοσπονδίες σε βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεξουαλικής παρενόχλησης... Πασάρουν την αθλητική νομοθεσία σαν το πινγκ πονγκ. Ουδέποτε θα γίνει.... Αυτή είναι η κατάσταση του τρόπου λειτουργίας στην Κύπρο. Κρίμα...

Μπορεί να γίνει σχεδιασμός με μοντέρνα γήπεδα. Κάναμε μια μελέτη και είδαμε ότι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου έχει να κάνει με την β' κατηγορία. Είπαμε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι ομάδες β' κατηγορίας με γήπεδα 2 χιλιάδων φιλάθλων και να αλλάξει και η μορφή του κυπέλλου και του διαμερισμού των τηλεοπτικών για να σμικρύνει η απόσταση της β' και α' κατηγορίας. Για κάθε σωματείο 350 χιλιάδες. Δύο πρωταθλήματα 12 και 12 ομάδες σε κάθε κατηγορία.

Είδαμε επενδυτές στην α' κατηγορία με τον Άρη και την Πάφο. Με το να σμικρύνουν οι αποστάσεις έγινε πρωτάθλημα "φωτιά". Σκεφτείτε να αυξηθούν οι ομάδες με επενδυτές. Γι αυτό είπα να γίνει μια λίγκα.

Καμιά φορά γίνομαι κυνικός. Καμιά φορά κουράζομαι με τον εαυτό μου... Είσαι στο ίδιο σημείο και πας πίσω πίσω. Το καλάθι θα αδειάσει για πολλά σωματεία. Έρχεται ένας επενδυτής που θέλει να βάλει λεφτά για να τα βγάλει. Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι θα τα βγάλουν μέσω της Ευρώπης. Οι επενδυτές μπορεί να επενδύσουν, σε παίκτες, σε γήπεδα που θα μείνουν στις ομάδες, να έχει ομάδες δορυφόρους για να πωλεί παίκτες. Οι αριθμοί είναι θετικοί, υπάρχει πρόσφορο έδαφος, όμως η ομοσπονδία δεν βοηθά τα σωματεία».

Για την αύξηση των ομάδων πρέπει να δούμε κάποια στάνταρ. Αν με 14 ομάδες υποβιβαστούν 4 ομάδες και η 5η παίξει μπαράζ με ομάδα της β' κατηγορίας εξασφαλίζεις ότι το β' γκρουπ δεν θα είναι αδιάφορο. Δεύτερο, για να δικαιούνται οι ομάδες να αγωνιστούν να πρέπει να υπάρχουν κριτήρια, οικονομικά, υποδομές, γήπεδα, ακαδημίες και αν αξιολογούνται. Φέτος είχαμε καταπληκτικό πρωτάθλημα με 12 ομάδες και πάμε και το αλλάζουμε. Πριν μερικά χρόνια το άλλαξαν μεσούσης της σεζόν. Αυτό δεν αρέσει στον κόσμο και δεν αρέσει ούτε σε εμάς. Δεν μπαίνουμε στην ουσία του θέματα. Πρέπει να καταφέρεις ως ομοσπονδία η ομάδα που θα υποβιβαστεί θα είναι ευχαριστημένη. Αναβαθμίζοντας την β' κατηγορία.

Αριθμητικά μας συμφέρει πρωτάθλημα με 14 ομάδες, γιατί θα αγωνίζονται περισσότεροι Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Αυτό όμως γίνεται στο τέλος της σεζόν σε αδιάφορα ματς. Αρχικά η συμφωνία ήταν 3 ποδοσφαιριστές υποχρεωτικά χωρίς πρόστιμο και το αναίρεσαν. Η ομοσπονδία έρχεται σου δίνει 100 ευρώ και σου βάζει πρόστιμα και σου παίρνει 110. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.

Υποτίθεται η ομοσπονδία λειτουργεί με κανονισμούς και προκηρύξεις. Φέτος δύο φορές παραβιάστηκαν. Το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ έβαλαν ματς 26 Δεκεμβρίου. Για να ήταν σωστοί θα έπρεπε να το ορίσουν 29/12, να προχωρήσουν σε τροποποίηση της προκήρυξης. Αυτοί μίλησαν με τις ομάδες, συμφώνησαν και άσ'τον Νεοφυτίδη να φωνάζει, άστε τους παίκτες και τις προκηρύξεις.

Για τον τον κατώτατο μισθό, ουδέποτε συνεδρίασε η εκτελεστική, έστειλαν 6-7 email σε αυτούς που είναι στην εκτελεστική εκ των οποίων 2-3 ασχολούνται. Κι επειδή έτσι γούσταρε ο διευθυντής καθόρισε κατώτατο μισθό 150 ευρώ για παίκτες και προπονητές. Αυτό είναι κακή διακυβέρνηση».

«Όλες τις λίγκες στην Ευρώπη τις διαχειρίζονται τα σωματεία. Σχετικά με όλα τα δικαιώματα. Τεχνοκράτες και εξειδικευμένο προσωπικό λειτουργεί την λίγκα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ΚΟΠ TV. Με τα σημερινά δεδομένα μπαίνεις σε διαδικασία που ευνοούνται τα μεγάλα σωματεία. Με αντιπροσώπευση που υπάρχει τις αποφάσεις τις παίρνουν 3-4 παράγονται και παραμερίζονται οι υπόλοιποι. ».

«Η ομοσπονδία παραβιάζει το άρθρο 2 της FIFA που προνοεί ότι κανένα συμβόλαιο δεν μπορεί να αναγνωριστεί αν δεν πληρεί τα έξοδα του ποδοσφαιριστή ανάλογα της χώρας. Είσαι σοβαρή ομοσπονδία και να δικαιολογήσεις συμβόλαιο επαγγελματία παίκτη με 2,5 ευρώ; Υπάρχει καταγγελία στο Υπουργείο Εργασίας».

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίσιμη συνάντηση για την κοινή πλατφόρμα-ThemaSports
08/07 @ 18:42

Κρίσιμη συνάντηση για την κοινή πλατφόρμα

Αύριο προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ των διευθύνσεων των Cytavision και Cablenet, όπου εν πολλοίς θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους για κοινή πλατφόρμα.

Νεοφυτίδης: «Πήραμε το παράδειγμα της Ελλάδας που είναι γελοίο»-ThemaSports
08/07 @ 13:53

Νεοφυτίδης: «Πήραμε το παράδειγμα της Ελλάδας που είναι γελοίο»

Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM έκανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΑ.Σ.Π. για το «καυτό» θέμα των μετακινήσεων των φιλοξενούμενων οπαδών.

Οι φήμες για ενδιαφέρον άλλης μεγάλης Κυπριακής ομάδας για Τσίκο και το... ρίσκο-ThemaSports
08/07 @ 12:08

Οι φήμες για ενδιαφέρον άλλης μεγάλης Κυπριακής ομάδας για Τσίκο και το... ρίσκο

Φημολογείται ότι η περίπτωση του Τσίκο που έχει συμβόλαιο με την Ανόρθωση και είναι... άφαντος, εξετάζεται από άλλη μεγάλη Κυπριακή ομάδα.

Κυπριακές «σειρήνες» για Ιταλοαλβανό επιτελικό μέσο - «Δέχθηκε ελκυστική πρόταση και...»-ThemaSports
08/07 @ 11:12

Κυπριακές «σειρήνες» για Ιταλοαλβανό επιτελικό μέσο - «Δέχθηκε ελκυστική πρόταση και...»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «azerisport.com», ο 30χρονος Αλβανός με ιταλικό διαβατήριο επιτελικός μέσος, Βαλόν Αχμέτι, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Σαχτάρ Σολίγκορσκ, συμφώνησε προφορικά με την ομάδα Σαμπαϊλ του Αζερμπαϊτζάν, όμως λίγο πριν αναχωρήσει για το Μπακού, άλλαξε γνώμη!

ΠΑΣΠ: Πότε θα τοποθετηθεί για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών -ThemaSports
07/07 @ 11:24

ΠΑΣΠ: Πότε θα τοποθετηθεί για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

Σημαντική ανάρτηση από τον εκτελεστικό πρόεδρο του ΠΑΣΠ Σπύρο Νεοφυτίδη

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ