Με νίκη πλησιάζει ξανά - με απώλειες χάνεται και αυτός (Πιθανή εντεκάδα)
Ο Άρης είναι το φαβορί κόντρα στην ΑΕΛ σε ένα ματς που η νίκη είναι μονόδρομος
Ακολουθήστε μας στο Google news
Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο «Λάκης Ψημολοφίτης» στα Λατσιά, στην παρουσία εκπροσώπων του κυπριακού αθλητισμού, της ελληνικής σκοποβολής, αξιωματούχων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας σκοποβολής, καθώς και αρκετών αθλητών και φίλων του αθλήματος, παρουσιάστηκε και τέθηκε στην κυκλοφορία, το δίτομο βιβλίο «Ιστορία της Κυπριακής Σκοποβολής» του αθλητικού συντάκτη (μέλους της ΕΑΚ και της AIPS) Ανδρέα Λαζανίτη.
Την παρουσίαση έκαναν, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί Αθλητικών Θεμάτων Φοίβος Ζαχαριάδης και ο πρόεδρος της ΕΑΚ Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, η Κάλλη Χατζηϊωσήφ, μέλος του Δ.Σ του ΚΟΑ εκ μέρους του προέδρου του Οργανισμού, ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Αθανάσιος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Οργάνωσης Αμμοχώστου Λουκάς Χάματσος εκ μέρους των χορηγών και των αξιωματούχων της κυπριακής σκοποβολής. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η λογοτέχνης και δικηγόρος Μαρία Παχίτη.
Όπως ανέφεραν οι παρουσιαστές, πρόκειται για το πρώτο βιβλίο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο που καταπιάνεται σοβαρά με τα αγωνίσματα της σκοποβολής. Μέσα από τις 820 περίπου σελίδες των δυο τόμων, διανθισμένες με πάνω από 800 φωτογραφίες, πέραν των 200 εγγράφων και ντοκουμέντων και πέραν των 100 αποκομμάτων από εφημερίδες και περιοδικά, παρελαύνουν αθλητές, παράγοντες, εκδηλώσεις και γεγονότα, που άφησαν την σφραγίδα τους (θετικά ή και αρνητικά) στο άθλημα της σκοποβολής. Στο άθλημα που ξεκίνησε ως ενασχόληση των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων και σαν χόμπι της «ελίτ» και που έφθασε να αποκαλείται ως το «εθνικό άθλημα της Κύπρου» και η «αιχμή του δόρατος» του κυπριακού αθλητισμού.
Η όλη ιστορία, χωρίζεται σε τρεις περιόδους ως εξής:
Α. Από το 1896 μέχρι το 1960, όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από τη Βρετανική Αποικιοκρατία.
Β. Από το 1960 μέχρι το 1983, όταν οι Κύπριοι σκοπευτές αγωνίζονταν με τα χρώματα της Ελλάδας και, Γ. Από την ίδρυση της ΣΚΟΚ το 1983 μέχρι τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.
Στο βιβλίο καταγράφονται επίσης, η ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίων και σκοπευτικών σωματείων στην Κύπρο, με αναφορά σε παράγοντες και αθλητές του κάθε σωματείου, οι μεγάλες σκοπευτικές διοργανώσεις που έγιναν στην Κύπρο, η εισαγωγή στην Κύπρο και η ανάπτυξη των αγωνισμάτων του σπόρτιγκ και του σταθερού στόχου, η προσέλκυση γυναικών στο «ανδροκρατούμενο» άθλημα της σκοποβολής και οι αδελφοποιήσεις σκοπευτικών σωματείων της Κύπρου και της Ελλάδας.
Σ’ όλη την υπό επισκόπηση περίοδο, 12 αθλητές και μια αθλήτρια συμμετείχαν σε 8 Ολυμπιάδες, όπου τρεις απ’ αυτούς εξασφάλισαν τον επίζηλο τίτλο του Ολυμπιονίκη, ενώ μόνο ένας σ’ αυτή την περίοδο «μετρά» τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς.
Όλοι οι ομιλητές, συγχάρηκαν τον συγγραφέα για την πολύχρονη και πολύμοχθη προσπάθεια του για τη συγγραφή του βιβλίου και εξήραν την μακρά ανάμειξη και προσφορά του στο άθλημα της σκοποβολής. Στη δική του αντιφώνηση, ο Ανδρέας Λαζανίτης, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, καθώς και όλους τους συνεργάτες του στην έκδοση του βιβλίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στους χορηγούς και υποστηρικτές της έκδοσης, γιατί όπως ανέφερε, χωρίς τη δική τους στήριξη, «Η Ιστορία της Κυπριακής Σκοποβολής» θα παρέμενε μέχρι τη συγγραφή της και δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει στο τυπογραφείο και να τεθεί στην κυκλοφορία και στη διάθεση των αναγνωστών!
Το βιβλίο πωλείται στην τιμή των €45.00 (σαράντα πέντε ευρώ) και οι δυο τόμοι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: