Είναι πιθανό ο Γιώργος Μπαρτζώκας να τροποποιήσει ελαφρώς τον σχεδιασμό του για χάρη του Τέρενς Ντέιβις; Παίκτης που έχει σκοράρει σ’ έξι ματς του NBA περισσότερους από 25 πόντους δεν περνά απαρατήρητος.

Ακολουθήστε μας στο Google news

Από το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών προκύπτει πως ο Τέρενς Ντέιβις έχει μπει στο κάδρο του Ολυμπιακού, εφόσον κριθεί απαραίτητο να γίνει αυτή η επιπλέον κίνηση προς ενίσχυση της περιφερειακής γραμμής.

Δεν είναι Μάικ Τζέιμς

Φαινομενικά ο 26χρονος Αμερικανός (1.93) δεν είναι ο παίκτης που θα μπορούσε να γίνει το αντι-Τζέιμς στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων». Είναι παίκτης που φέρνει περισσότερο στον Κάνααν παρά στον υπερηχητικό γκαρντ της Μονακό.

Είναι περιφερειακός στο 2-3 (και όχι στο 2-1), ο οποίος θα περιμένει την μπάλα από τον οργανωτή, έχοντας οπλίσει για να εκτελέσει από τα φτερά κυρίως ή τις γωνίες, και δεν θα φτιάξει εύκολα το δικό του σουτ. Δεν θα τον δεις δηλαδή να παίζει απομόνωση.

 

Ο Ντέιβις σουτάρει πολύ, σουτάρει καλά

Η ευστοχία του Ντέιβις από την περιφέρεια είναι ένα βασικό στοιχείο του παιχνιδιού του, κάτι που του επιτρέπει, αν ο προσωπικός αντίπαλός του αμύνεται κοντά γιατί τον φοβάται, να παίρνει τα μέτρα και να παίζει κάθετα πηγαίνοντας για λέι απ – σπανιότερα για κάρφωμα.

Τα σουτ μέσης απόστασης δεν τα προτιμά. Είτε θα εκτελέσει απ’ έξω είτε θα φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, τελειώνοντας τη φάση με δυναμικό τρόπο. Δεν αποφεύγει, δηλαδή, τις επαφές γνωρίζοντας πώς να κοντρολάρει το κορμί του στον αέρα.

Γεροδεμένος δεν είναι σωματικά για να να λειτουργεί ως ένας αμυντικός εξολοθρευτής στο παρκέ και το μαρκάρισμα σε ψηλότερους αντιπάλους (από το 3) τον δυσκολεύει αρκετά. Προσπαθεί όμως (και καταφέρνει ενίοτε) να καλύπτει αυτήν του την αδυναμία παίζοντας με εξυπνάδα.

Βάζει σωστά τα μακριά χέρια του, καθώς έχει άνοιγμα που αγγίζει τα 2.06μ, αρνείται πάσες και κλέβει συχνά μπάλες ανοίγοντας άμεσα τον αιφνιδιασμό.

 

Αναμφίβολα θα πρέπει να βοηθά στην άμυνα, αλλά ο Τέρενς Ντέιβις είναι κατά βάση ένας σκόρερ. Από το κολέγιο, μην γράψουμε από το λύκειο, ήταν τέτοιος κι ας ήταν παραγκωνισμένος κατά την πρώτη σεζόν του στο Μισισίπι.

Ο κόουτς Κένεντι τον είχε προτρέψει να… μαζεύει τις μπάλες κι αυτός τον διέψευσε με την πρόοδο που εμφάνισε από τη sophomore χρονιά του, καθώς από τους 1.9 πόντους άγγιξε τους 15 ανά αγώνα.

Υποτροφία για φούτμπολ, ήθελε μπάσκετ

«Μετά την πρώτη χρονιά μου αναρωτήθηκα αν έχω διαλέξει το σωστό σπορ, αν είχα κάνει λάθος», έχει εκμυστηρευτεί. Γρήγορα όμως η εσωτερική ερώτηση έλαβε την πειστικότερη απάντηση.

Ανάλογα συνέχισε στις επόμενες δύο, καθώς η αλλαγή προπονητή που μεσολάβησε τον ευνόησε αφάνταστα. Από τα 6 του που άρχισε να παίζει μπάσκετ τον διέκρινε αυτή η αποφασιστικότητα. Σε βαθμό που απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη υποτροφίες πανεπιστημίων για το αμερικάνικο φούτμπολ έτσι ώστε ν’ αφοσιωθεί αποκλειστικά στο μπάσκετ που τον έλκυε περισσότερο.

 

Οι ομάδες του NBA τον προσπέρασαν στο Draft του 2019 (Γουίλιαμσον, Μοράντ, Μπάρετ, Γκάρλαντ, Χίρο), αλλά την τρύπα για να τρυπώσει τη βρήκε. Προβάλλοντας τα προσόντα του στο summer league ως παίκτης των Νάγκετς βρήκε το εγγυημένο συμβόλαιο που έψαχνε στους Ράπτορς και ήταν ο μόνος παίκτης που, υπό τον Νικ Νερς, αγωνίστηκε και στα 72 παιχνίδια της κανονικής περιόδου.

Στο ντεμπούτο του ως starter είχε 23 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ!

 

Στο τέλος της χρονιάς χάρη στους 7.5 πόντους (39% τρίποντο) ανά 16.8 λεπτά συμμετοχής παραμονής στο παρκέ, αναδείχθηκε μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας των πρωτοεμφανιζόμενων παικτών στη λίγκα (παρέα με Χίρο, Κόμπι Γουάιτ, Πι Τζέι Ουάσινγκτον, Ρούι Χατσιμούρα), δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη πιο παραγωγική συνέχεια.

Οι βαλίτσες του Ντέιβις για Σακραμέντο

Η απόφαση του Τορόντο να συμφωνήσει με τους Κινγκς για την ανταλλαγή του (έναντι μιας επιλογής στον β’ γύρο του draft) τον βόλεψε, καθώς εντάχθηκε σ’ έναν φουλ επιθετικό οργανισμό που έπαιζε με πολλές κατοχές και πολλά σουτ από την περιφέρεια.

Οι 11.1 πόντοι με 3.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ στα 27 ματς του β’ μισού της σεζόν 2020-21 ήταν τα καλύτερα νούμερα που εμφάνισε είτε πριν είτε μετά, διότι ενώ την επόμενη σεζόν αποτελούσε σταθερό κομμάτι του ροτέισον κι ο Μάικ Μπράουν τον υπολόγιζε ένας σοβαρός τραυματισμός στον καρπό τον έθεσε νοκ άουτ και τον φρέναρε.

Φανταστείτε πως στο 153-121 των Κινγκς επί των Νετς, ο Ντέιβις είχε αγωνιστεί 26 λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο και είχε προλάβει να μετρήσει 31 πόντους με 12/16 σουτ, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 μπλοκ. Κατά την Opta ήταν ο πρώτος παίκτης της ιστορίας που σε παιχνίδι του NBA κατόρθωσε να έχει ταυτόχρονα +30 πόντους με 7 τρίποντα από 70% και 7 ριμπάουντ με 3 κλεψίματα.

Επέστρεψε μετά το πρόβλημα στο χέρι, αλλά δυστυχώς οι ισορροπίες στο Σακραμέντο είχαν μεταβληθεί και ο ρόλος του περιορίστηκε. Πλέον είναι ελεύθερος και ψάχνεται.

Η απόφαση ανήκει στον Μπαρτζώκα

Όπως ψάχνονται φυσικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Ολυμπιακός, σταθμίζοντας τα δεδομένα. Εφόσον ο Τέρενς Ντέιβις μπει σε προτεραιότητα και στη συνέχεια υπογράψει, οι Πειραιώτες θα ξέρουν ότι έχουν προσθέσει στο οπλοστάδιο έναν παίκτη ικανό να γίνει ο αρχισκόρερ του συνόλου.

Η αναλογία των πόντων του ανά 100 κατοχές το αποτυπώνει όλο αυτό σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι είναι παίκτης των 23.8 πόντων με 37% από το τρίποντο. Κι αν οι ομάδες της Euroleague δεν προλαβαίνουν να φτάσουν σε αυτόν τον αριθμό επιθέσεων, όχι τουλάχιστον ακόμα, οι 17.9 πόντοι του ανά 36 λεπτά επιβεβαιώνουν με πιστότητα το παραπάνω.

Δεν είναι συμπτωματικό, άλλωστε, το γεγονός πως σε έξι παιχνίδια της καριέρας του στο ΝΒΑ (από τα 237 συνολικά) ο Τέρενς Ντέιβις έχει σημειώσει τουλάχιστον 27 πόντους και σε 19 τέλειωσε με 20 και πάνω! Μένει βέβαια να θέλει κι ο ίδιος να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στην καριέρα του.

sporday.gr

Tags
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσημο: Για άλλα πέντε χρόνια στη Ρεάλ ο Ταβάρες-ThemaSports
05/07 @ 13:45

Επίσημο: Για άλλα πέντε χρόνια στη Ρεάλ ο Ταβάρες

Ο Έντι Ταβάρες υπέγραψε ως το 2029 στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Παναθηναϊκός AKTOR: Εξετάζει την περίπτωση του Ντάριο Σάριτς ο Αταμάν-ThemaSports
05/07 @ 13:35

Παναθηναϊκός AKTOR: Εξετάζει την περίπτωση του Ντάριο Σάριτς ο Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός AKTOR συνεχίζει την αναζήτησή του για έναν ψηλό, με τον Ντάριο Σάριτς (30 χρονών, 2.08 μέτρα) να βρίσκεται πλέον στην λίστα των "πράσινων" και τον Εργκίν Αταμάν να εξετάζει την περίπτωσή του.

Στο νοσοκομείο για μαγνητική ο Κώστας Αντετοκούνμπο-ThemaSports
05/07 @ 00:13

Στο νοσοκομείο για μαγνητική ο Κώστας Αντετοκούνμπο

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε μαγνητική, όπως δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Άνετη νίκη χωρίς Αντετοκούνμπο με Αίγυπτο και… έφυγε για «τελικούς»-ThemaSports
04/07 @ 22:46

Άνετη νίκη χωρίς Αντετοκούνμπο με Αίγυπτο και… έφυγε για «τελικούς»

Ένα… χαλαρό βράδυ είχε η Εθνική ομάδα νικώντας με 93-71 την Αίγυπτο στο κατάμεστο ΣΕΦ και εξασφαλίζοντας τυπικά την πρώτη θέση στον δεύτερο όμιλο του Προολυμπιακού Τουρνουά. Πλέον ετοιμάζεται για τον πρώτο από τους… έναν συν έναν τελικούς, το Σάββατο στις 17:30 απέναντι στην Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς, ελπίζοντας πως θα βρεθεί την Κυριακή στον τελικό κόντρα στο νικητή του Κροατία-Δομινικανή Δημοκρατία (Σάββατο, 21:00).

Νίκησε το Καμερούν, προκρίθηκε κι η Βραζιλία-ThemaSports
04/07 @ 22:41

Νίκησε το Καμερούν, προκρίθηκε κι η Βραζιλία

Στα ημιτελικά του προ-Ολυμπιακού τουρνουά της Ρίγα βρίσκονται από την Πέμπτη Καμερούν και Βραζιλία. Οι Αφρικανοί επικράτησαν της «σελεσάο» 77-74 σε ένα συναρπαστικό ματς για την τρίτη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου, όμως αμφότερες οι ομάδες πήραν την πρόκριση.

«Ο Νικ την δίνει, ο Γιάννης καρφώνει, η Εθνική θα είναι στους Ολυμπιακούς»: Η φάση που… θέλουμε να δούμε ξανά! -ThemaSports
04/07 @ 08:58

«Ο Νικ την δίνει, ο Γιάννης καρφώνει, η Εθνική θα είναι στους Ολυμπιακούς»: Η φάση που… θέλουμε να δούμε ξανά!

Φάση που θέλουμε να δούμε ξανά, μία δυάδα που ξέρει να συνεργάζεται και να προσφέρει θέαμα. Νικ Καλάθης και Γιάννης Αντετοκούνμπο, part 1 για την Ελλάδα…

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ