Η διαφαινόμενη αγορά του Λιούις Χολ από τη Νιούκαστλ σε μία περίοδο, όπου οι «δαγκάνες» του FFP πιέζουν αφόρητα τον σύλλογο από τη Βόρεια Αγγλία, δημιούργησε ερωτηματικά. Υπάρχουν άραγε τρόποι να αποφευχθεί η καταστροφή που υπέστη η Έβερτον; Υπάρχει και πλέον οι ομάδες χρειάζονται τη βοήθεια… λογιστών!

Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι λεγόμενοι «κανονισμοί κέρδους και βιωσιμότητας» (profit and sustainability regulations – PSR) που έχει εισάγει η Premier League στην καθημερινότητα των συλλόγων, μοιάζουν με «εφιάλτη». Η νέα πραγματικότητα αναγκάζει όλες τις ομάδες να συμμορφωθούν με συγκεκριμένη φιλοσοφία εσόδων – εξόδων, προκειμένου να διατηρηθεί μία ισορροπία.

Ισορροπία μεταξύ αυτών που αν τους δώσεις τη δυνατότητα, μπορούν να ξοδεύουν αλόγιστα και εκείνων που φύσει αλλά και θέσει είναι πιο «φειδωλοί». Σε πρώτη ανάγνωση, ακούγεται μάλλον δίκαιο.

Αναπόφευκτα, η οικονομική, μεταγραφική και λογιστική πολιτική των συλλόγων έχει προσαρμοστεί, λαμβάνοντας μέριμνα το πως πρέπει να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να παραμείνουν αγωνιστικές και να αποφεύγουν επικίνδυνους «σκοπέλους», σαν αυτόν στον οποίο έπεσε πάνω η Έβερτον.

Αν θέλεις να κερδίσεις, πούλα τους μικρούς σου!

Σύμφωνα με τον ειδικό σε οικονομικά του ποδοσφαίρου, Κίεραν Μαγκουάιρ, υπάρχουν πέντε τρόποι για να μπορέσει μία ομάδα να ξεφύγει από το Financial Fair Play, οι οποίες πλέον βρίσκουν ολοένα και πιο ευρεία εφαρμογή.

Η πώληση παικτών που προέρχονται από τις ακαδημίες ενός συλλόγου φαντάζει ως η πιο κερδοφόρα πολιτική, καθώς τα έσοδα από πιθανές πωλήσεις «φυτωρίων» υπολογίζεται ως καθαρά κέρδη (pure profit). Σε αντίθεση με τις (μετα)πωλήσεις ποδοσφαιριστών, όπου στο παρελθόν έχουν αποκτηθεί από κάποιον άλλο σύλλογο και μειώνουν το καθαρό κέρδος.

Η Τσέλσι είναι η ομάδα που τα πηγαίνει περίφημα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς ως καθαρά κέρδη συνυπολογίζονται οι πωλήσεις των Μέισον ΜάουντΚάλουμ Χάντσον-ΟντόιΜπίλι Γκίλμουρ και Τάμι Έϊμπραχαμ.


Ένα άλλο πρόσφορο παράδειγμα, είναι η Άστον Βίλα. ΟΙ «χωριάτες» το περασμένο καλοκαίρι πούλησαν τους Κάμερον ΆρτσιΆαρον ΡάμσεϊΤζέιντεν Φίλοτζιν και Κέρνεϊ Τσουκουεμέκα, όλοι τους «προϊόντα» των ακαδημιών της ομάδας. Τα «φυτώρια» απέδωσαν ένα καθαρό κέρδος της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ποσά τα οποία διατέθηκαν για την θερινή ενίσχυση της ομάδας με τα γνωστά φετινά αποτελέσματα!

Η συγκεκριμένη πρακτική πέρα από τα έσοδα, βοηθά και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από τις ακαδημίες μιας ομάδας αλλά δεν έχουν πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής, σε αντίθεση με την ομάδα στην οποία μεταγράφονται.

Αγορά παίκτη… σε (άτοκες) δόσεις!

Μία άλλη πρακτική που εμφανίζεται προσαρμοσμένη στις επιταγές του FFP είναι η αγορά ενός ποδοσφαιριστή, με την καταβολή του ποσού που απαιτείται για την αγορά του σε δόσεις. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί με την αγορά του Τάμι Έϊμπραχαμ από τη Ρόμα, με τους «τζιαλορόσι» να αποπληρώνουν σε δόσεις το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του Άγγλου επιθετικού.

Η φόρμουλα των δανεισμών

Η «φόρμουλα» των δανεισμών δουλεύεται επίσης με μεγάλη συχνότητα στην εποχή του FFP. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο σχολές.

Δανεισμοί δίχως προϋπόθεση αγοράς και δανεισμοί με υποχρέωση αγοράς.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη περίπτωση, όλες οι πλευρές κερδίζουν. Η ομάδα που δανείζει, αποκομίζει ένα όφελος δανεισμού και φυσικά δεν καταβάλλει τους μισθούς του ποδοσφαιριστή. Είναι επίσης πιθανό να «ξεφορτώνεται» και έναν προβληματικό χαρακτήρα. Η ομάδα που δανείζεται έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει έναν παίκτη και να διαπιστώσει εάν μπορεί να προσφέρει. Μικρό το κόστος του δανεισμού και πιθανή η τοποθέτηση ρήτρας σε περίπτωση που η ομάδα επιθυμεί να κάνει κίνηση για τον ποδοσφαιριστή.

Η μετακίνηση του Σοφιάν Άμραμπατ από τη Φιορεντίνα στη Γιουνάιτεντ το περασμένο καλοκαίρι είναι μία κλασική περίπτωση δανεισμού χωρίς προϋπόθεση αγοράς, με τους «Κόκκινους Διαβόλους» να προσθέτουν στο δυναμικό τους έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή δίχως να «κοκκινίσουν» στο FFP.

Η «εξίσωση» της Νιούκαστλ με Λιούις Χολ και Νταν Άσγουορθ!

Λίγο διαφορετικά τα πράγματα στην περίπτωση που μία ομάδα δανειστεί έναν ποδοσφαιριστή με υποχρέωση αγοράς από την ομάδα του. Η συγκεκριμένη πρακτική υπηρετεί ξεκάθαρα ένα στόχο. Να «μετακυλίσει» το κόστος της αγοράς του ποδοσφαιριστή σε δευτερεύοντα χρόνο.

Ο Λιούις Χολ της Νιούκαστλ είναι μία τέτοια περίπτωση. Ο παίκτης αυτή τη στιγμή τεχνικά ανήκει στην Τσέλσι. Ωστόσο, οι «ανθρακωρύχοι» είναι υποχρεωμένοι να ενεργοποιήσουν την οψιόν που υπάρχει στο συμβόλαιο του Άγγλου αριστερού οπισθοφύλακα για ένα ποσό που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως «τιτίβισε» χθες (08/03) και ο έγκριτος Φαμπρίτσιο Ρομάνο.

Η κίνηση αυτή έρχεται να «δέσει» ακόμη περισσότερο τα χέρια της ομάδας του Έντι Χάου, καθώς οι «καρακάξες» θα πρέπει το προσεχές καλοκαίρι να ξεφορτωθούν αρκετούς παίκτες για να ανοίξουν χώρο, ένας γρίφος που πλέον μοιάζει δυσεπίλυτος.

Στη συζήτηση για έσοδα, έχει μπει και η μετακίνηση του Νταν Άσγουορθ από τη Νιούκαστλ στη Γιουνάιτεντ, με τους «ανθρακωρύχους» να αξιώνουν ένα ικανό ποσό για να τον αφήσουν να φύγει. Φημολογείται πως το «ταμπελάκι» που έχουν κρεμάσει στο λαιμό του έμπειρου αθλητικού διευθυντή αγγίζει τα 24 εκατομμύρια ευρώ!

Η Μπράιτον παίρνει το πρωτάθλημα του FFP!

Τέλος, ως μία ξεχωριστή κατηγορία, προβάλλει το υπόδειγμα που υπηρετεί πολύ καλά η Μπράιτον και επιχείρησε (με παραλλαγές του) με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι και η Τότεναμ υπό τον Άνγκε Ποστέκογλου. Αγορές παικτών με υψηλή προοπτική και μεταπωλητική αξία μετά από καλό «ψάξιμο» της αγοράς.

Η Μπράιτον ειδικεύεται σε αυτή την πολιτική. Η αγορά ποδοσφαιριστών από «ανεξερεύνητες» αγορές της Λατινικής Αμερικής, συνιστά ταυτοτικό στοιχείο της μεταγραφικής πολιτικής του συλλόγου από τη Νότια Αγγλία, με πρόσφατη προσθήκη τον Βαλεντίν Μπάρκο από την Μπόκα. Όπως εξηγεί, ο Μαγκουάιρ, «αυτή η πολιτική ενέχει ρίσκο καθώς για κάθε έναν Καϊσέδο και Ενσίσο, υπάρχουν δύο-τρεις παίκτες που έχουν αποκτηθεί και δεν πρόλαβαν καν να φτάσουν στο επίπεδο της πρώτης ομάδας».



Ένα ρίσκο που όμως αξίζει να πάρει η ομάδα, με δεδομένο πως ο Καϊσέδο έφερε στην Μπράιτον 133 εκατομμύρια ευρώ, γεμίζοντας τα θησαυροφυλάκια του συλλόγου με ζεστό χρήμα. Τελικά, ακόμη και στις απαιτητικές εποχές του FFP, χρειάζεται προσαρμογή, πλάνο και στρατηγική. Λέγεται πως το χρήμα φέρνει την ευτυχία, έτσι είναι. Στην περίπτωση της Premier League ωστόσο, η τελευταία τάση θέλει τις ομάδες να επιστρατεύουν και ικανούς λογιστές!



www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όλα έδειξαν πως έπρεπε να το έχουμε πάρει...»: Ο Αρτέτα ξέρει ότι χάθηκε τεράστια ευκαιρία για την Άρσεναλ (ΒΙΝΤΕΟ)-ThemaSports
04/07 @ 17:31

«Όλα έδειξαν πως έπρεπε να το έχουμε πάρει...»: Ο Αρτέτα ξέρει ότι χάθηκε τεράστια ευκαιρία για την Άρσεναλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η περασμένη σεζόν είτε θα τον στοιχειώνει, είτε θα τον πεισμώσει για τα επόμενα χρόνια. Ο Μικέλ Αρτέτα ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πώς χάθηκε ο τίτλος της Πρέμιερ για το 2024, βλέπει και ξαναβλέπει στοιχεία κι επιδόσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι τέτοια που έγραψε ότι η Σίτι θριάμβευσε ξανά...

Νέα ομάδα για τον Γιώργο Δώνη! Οσονούπω η ανακοίνωση...-ThemaSports
04/07 @ 13:50

Νέα ομάδα για τον Γιώργο Δώνη! Οσονούπω η ανακοίνωση...

Σύντομα ο Έλληνας τεχνικός θα βρίσκεται στον πάγκο της Αλ Καλίζ.

ΕΠΙΣΗΜΗ η ανανέωση του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - «Πλήρη ενότητα στο όραμα μας»-ThemaSports
04/07 @ 13:39

ΕΠΙΣΗΜΗ η ανανέωση του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - «Πλήρη ενότητα στο όραμα μας»

Επίσημη είναι η ανανέωση του συμβολαίου του Έρικ Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Ολλανδό να υπογράφει μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Έκανε λόγο για πλήρη ταύτιση ιδεών, με τις βλέψεις για την επόμενη διετία να είναι υψηλές!

Ο Κριστιάνο αποφάσισε για το επόμενο Μουντιάλ: «Θέλει να είναι εκεί!»-ThemaSports
04/07 @ 12:13

Ο Κριστιάνο αποφάσισε για το επόμενο Μουντιάλ: «Θέλει να είναι εκεί!»

Μπορεί το 2026 να είναι 41 ετών, μπορεί να μην έχει σκοράρει… ακόμη στο τρέχον EURO, όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο φημολογείται πως θα εκπροσωπήσει την Πορτογαλία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε δύο έτη από τώρα!

Αυτή θα είναι η γαλαξιακή παρουσίαση του Εμπαπέ από τη Ρεάλ Μαδρίτης-ThemaSports
04/07 @ 12:00

Αυτή θα είναι η γαλαξιακή παρουσίαση του Εμπαπέ από τη Ρεάλ Μαδρίτης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εντυπωσιακή παρουσίαση που έχει ετοιμάσει η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κιλιάν Εμπαπέ.

«Ήξερε τι θα γίνει στο Σαχτάρ - Σίτι»: Τεράστια ποινή αποκλεισμού στο «δεξί» χέρι του Κομπανί!-ThemaSports
04/07 @ 08:58

«Ήξερε τι θα γίνει στο Σαχτάρ - Σίτι»: Τεράστια ποινή αποκλεισμού στο «δεξί» χέρι του Κομπανί!

Βάσισε την καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε «δεξί» χέρι του Βινσέντ Κομπανί, βίωσε άνοδο και υποβιβασμό στην Premier League, προβλεπόταν να βρίσκεται στην Championship τη νέα σεζόν. Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Μπρέντις μοιάζει να… κατέστρεψε όσα «έχτιζε» τα τελευταία 11 χρόνια, καθώς κρίθηκε ένοχος για στοιχηματισμό, που σχετίζεται με και με ένα βράδυ στην… Ουκρανία!

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ