Το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής του 1987 θεωρείται ένα από τα χειρότερα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αυτό είναι απολύτως λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι 12 ομάδες τιμωρήθηκαν με αφαίρεση βαθμών γιατί απέργησαν, σε μία χρονιά που μόνο οι… μπάλες έδωσαν συστηματικά το «παρών».

Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 παρατηρείται μία οικονομική άνθιση στο χώρο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Το άθλημα έγινε επαγγελματικό το 1980 και αποφέρει στις ομάδες γεμάτες κερκίδες, αλλά συνάμα και πολλά προβλήματα.

Οι ΠΑΕ βρέθηκαν απροετοίμαστες στο να αντιμετωπίσουν όσα ακολούθησαν αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα από την αρχή της σεζόν 1986/87 να διεξάγονται διαρκώς διαμαρτυρίες. Παρ’ όλα αυτά, ο τότε υφυπουργός ΑθλητισμούΣήφης Βαλυράκης, δεν ενέδωσε στα αιτήματα τους και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αποφάσισαν οι σύλλογοι τους να απέχουν.

Αυτό, τουλάχιστον, έως ότου διευθετηθούν τα χρέη τους προς το δημόσιο και το ΙΚΑ και καθιερωθεί (υψηλό) πάγιο ποσοστό από τον ΟΠΑΠ. Έτσι, συντάχθηκε πρωτόκολλο που υποχρέωνε τα κλαμπ που το συνυπέγραφαν να παραδώσουν τα δελτία των ποδοσφαιριστών τους στα γραφεία της ΕΠΑΕ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών), κάτι που δεν έπραξαν μόνο ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος.

apergia_tsekouri_shhs.jpg

Ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων», Σταύρος Νταϊφάς, συμφώνησε με τα εν λόγω αιτήματα που εκφράζονταν, αλλά θεώρησε πως η απεργία έπρεπε να γίνει τον Σεπτέμβριο, επειδή τότε θα τους «πονούσε» περισσότερο. Μετά την άρνηση και του ομόλογου του στο «τριφύλλι», Γιώργου Βαρδινογιάννη, η πλειοψηφία πίστευε ότι το κίνημα θα έληγε, ωστόσο οι υπόλοιπες 12 ομάδες άφησαν τα δελτία των παικτών τους στα γραφεία της ΕΠΑΕ.

Ο τότε πρόεδρος της, Δημήτρης Γιώτσας, απείλησε τις ομάδες ότι θα βάλει «λουκέτο» στο πρωτάθλημα και παρότι εν τέλει εκείνο ξεκίνησε με… χίλια ζόρια, κανείς δεν υποχωρούσε. Ενδεικτικό περιστατικό, αποτελεί το γεγονός ότι σε μία αγωνιστική διεξήχθη μόλις το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ και οι εν λόγω εικόνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, ευτελίζοντας την χώρα μας.

pao_me_metagrafes_ianouariou_87.jpg

Μάλιστα, η κορυφαία ολλανδική εφημερίδα, Algemeen Dagblad, έγραψε: «Πάλι απεργία στην Ελλάδα, καμία έκπληξη. Οι Έλληνες μας έχουν  συνηθίσει φέτος στις απεργίες, αυτή τη λύση προτείνουν. Αυτά που γίνονται εκεί δεν γίνονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, καθώς είχε προηγηθεί απεργία και από τους διαιτητές στην αρχή της σεζόν, ο προπονητής του ΠανιωνίουΟύρμπεν Μπραμς, έκανε μία τρομερή δήλωση στη βέλγικη εφημερίδα, le soir, στην οποία ανέφερε: «Μόνο οι μπάλες δεν απέργησαν».

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας και κατάφερε στο τέλος να εξασφαλίσει τον τίτλο. Πιο πίσω βρίσκονταν ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ, ο εκπληκτικός ΟΦΗ του Ευγένιου Γκέραρντ και η ΑΕΚ του αείμνηστου Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος είχε «εκδιώξει» από την ομάδα τον Θωμά Μαύρο, καθώς τον θεωρούσε «τελειωμένο».

olympiacos_2.jpg

Έξι στροφές πριν το τέλος, η φήμη για την απεργία από την κίνηση των «12» δημιούργησε αμφιβολίες για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και μετά από πολύωρες συσκέψεις εκδόθηκε μία ανακοίνωση – μνημείο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι η αποχή τους ήταν προϊόν μακράς και ώριμης σκέψης σαν ύστατη κραυγή απελπισίας των προέδρων και των παραγόντων, ζητώντας αναδιάρθρωση των κατηγοριών, ποσοστό από τον ΟΠΑΠ, να διευθετηθούν τα χρέη και να διοργανώνει το πρωτάθλημα η ΕΠΑΕ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε με νέα συνέντευξη τύπου και εξέθεσε τις ΠΑΕ με νούμερα: 407 εκατομμύρια χρέη στο Δημόσιο, 234 στο ΙΚΑ. Έφερε στο φως της δημοσιότητας τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τις εταιρικές χρήσεις τους, με τις ζημίες να έχουν ξεπεράσει τουλάχιστον το 50% του κεφαλαίου, τονίζοντας ότι έπρεπε είτε να είχαν ήδη αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο, είτε να μπουν σε διαδικασία πτώχευσης.

Το απευκταίο έλαβε χώρα τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές, με τους 12 να αποφασίζουν να κάνουν τις απειλές τους πραγματικότητα και να απεργήσουν, μποϊκοτάροντας ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Μόνο οι ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκόςΠανιώνιος και ΟΦΗ δεν συμμετείχαν, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε τη 2η θέση και μαζί και το «εισιτήριο» για την Ευρώπη.

Η ΕΠΟ δεν διστάζει και τιμωρεί τις ομάδες με μηδενισμό στα ματς που δεν έδωσαν και με αφαίρεση έξι βαθμών. Ο Βαλυράκης, υπό την πίεση που δέχθηκε πέρασε με προεδρικό διάταγμα ένα «δάνειο» 35 εκατομμυρίων έξτρα επιχορήγησης στις ΠΑΕ, εφόσον είχαν τακτοποιηθεί οι οφειλές τους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣ ΓιάννιναΧρήστος Μήτσης, συνελήφθη για χρέη, ενώ το ίδιο συνέβη και στον αντιπρόεδρο (και έχοντα δικαίωμα υπογραφής) της ΑΕΚΚώστα Γενεράκη, και τον πρόεδρο του ΗρακλήΠέτρο Θεωδωρίδη.

apergia_valyrakis_midenismos.jpg

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με αυτό τον τρόπο στις 7 Ιουνίου του 1987 και ο τελικός του Κυπέλλου, μεταξύ ΟΦΗ και Ηρακλή, χρειάστηκε να μετατοπιστεί στα τέλη του μήνα. Το καλοκαίρι που ακολούθησε επικρατούσε καλό κλίμα, λόγω της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ, και η κυβέρνηση εφάρμοσε μερικές απαραίτητες διατάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΟΠΑΠ απέστειλε 80 εκατομμύρια «έναντι» στον ΙΚΑ και η επιχορήγηση στις ΠΑΕ αυξήθηκε και έφτασε τις 1.35 δισεκατομμύρια δραχμές, με αποτέλεσμα η επόμενη σεζόν να ξεκινήσει κανονικά, με τα χρέη «τακτοποιημένα» και με μία θετική διάθεση απ’ όλους.

www.bnsports.gr

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αμρ Ουάρντα στο ΣΕΦ με φανέλα Αιγύπτου για το Προολυμπιακό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)-ThemaSports
04/07 @ 19:58

Ο Αμρ Ουάρντα στο ΣΕΦ με φανέλα Αιγύπτου για το Προολυμπιακό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

Ο Αμρ Ουάρντα δεν έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά την εθνική ομάδα της Αιγύπτου απέναντι στην Ελλάδα στο Προολυμπιακό Τουρνουά.

Εντοπίστηκε και οδηγείται στη φυλακή ο 27χρονος που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου-ThemaSports
04/07 @ 11:32

Εντοπίστηκε και οδηγείται στη φυλακή ο 27χρονος που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Νάσου Κωνσταντίνου

Στη φυλακή οδηγείται ο 27χρονος που καταδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα από το Εφετείο για τον θάνατο του 24χρονου Νάσου Κωνσταντίνου, ύστερα από οπαδικό επεισόδιο, τον Απρίλιο του 2017, στη Θεσσαλονίκη.

«Αμπουμπακάρ αντί Ελ Κααμπί στον Ολυμπιακό»!-ThemaSports
04/07 @ 11:24

«Αμπουμπακάρ αντί Ελ Κααμπί στον Ολυμπιακό»!

Eάν ο Ελ Κααμπί αποχωρήσει, τότε τη θέση του στον Ολυμπιακό θα πάρει ο Αμπουμπακάρ της Μπεσίκτας!

The Incredibles movie: Το ντοκιμαντέρ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ (BINTEO)-ThemaSports
04/07 @ 11:00

The Incredibles movie: Το ντοκιμαντέρ του πρωταθλητή ΠΑΟΚ (BINTEO)

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έβγαλε στη δημοσιότητα την ταινία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Stoiximan Super League 2023-24.

 Προβάρει τα «κιτρινόμαυρα» ο Στρακόσα-ThemaSports
04/07 @ 08:04

Προβάρει τα «κιτρινόμαυρα» ο Στρακόσα

Στην τελική ευθεία είναι η μεταγραφή του Αλβανού τερματοφύλακα στην «Ένωση», την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας.

Έρχεται ο Γκαρθία, φουλάρει για επιθετικό ο Ολυμπιακός-ThemaSports
04/07 @ 08:02

Έρχεται ο Γκαρθία, φουλάρει για επιθετικό ο Ολυμπιακός

Το μεσημέρι αναμένεται στην Αθήνα ο Ισπανός αμυντικός χαφ, ο οποίος έρχεται για εξετάσεις και υπογραφές, ενώ οι Πειραιώτες ανεβάζουν στροφές για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής γραμμής τους.

BEST OF THEMASPORTS

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ